Implementation of clinical supervision model in English language teachers’ professional development: A case study

2024-06-28

Teaching is a profession that requires continual professional development (PD). Thus, PD is crucial for in-service teachers to keep up with the constant changes and challenges. The Clinical Supervision Model (CSM) might be a valuable model to facilitate the PD of teachers as the literature suggests. Therefore, the present study aimed to implement the CSM in English Language Teachers’ (ELT) PD and investigate its effects. The qualitative case study method was employed to get an in-depth understanding of the study. Typical case sampling among purposive sampling types was used for typicality and representativeness purposes. Therefore, the study was conducted in a typical private school in Turkey with ELTs teaching primary and lower secondary school students. The data were collected from 17 ELT’s cycles through observation and semi-structured interviews with nine teachers among them in addition to field notes throughout the stages. The data were analyzed inductively through thematic analysis. The results indicated that the CSM facilitated teachers’ PD in various ways based on their needs and interests. The model provided them with systematic, constructive, and objective data relating to their classroom practices which enabled teachers to reflect on their classroom practices without showing defensive behaviors and contributed to collegiality. The model increased teachers’ self-awareness and autonomy and helped them take an active role in their PD throughout the model enabling them to take charge of their actions and improving them with action plans. The cyclical nature of the model also allowed for follow-up evaluations. The participants found the CSM superior to all the models they were supervised with in the past. In addition, the results showed that the CSM contributed to reflective teaching immensely thanks to its objective data-driven nature and the roles that the model attributed to its agents.
Öğretmenlik sürekli mesleki gelişim gerektiren bir meslektir. Bu nedenle mesleki gelişim, hizmetiçi öğretmenlerin sürekli değişime ve zorluklara ayak uydurabilmeleri açısından büyük önem taşımaktadır. Klinik Danışmanlık Modeli, literatürün de önerdiği gibi öğretmenlerin mesleki gelişimlerini kolaylaştıracak değerli bir model olabilir. Bu nedenle bu çalışmada Klinik Danışmanlık Modeli'nin İngilizce Öğretmenlerinin mesleki gelişiminde uygulanması ve etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın derinlemesine anlaşılması için nitel durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Tipiklik ve temsililik açısından amaçlı örnekleme türlerinden tipik durum örneklemesi kullanılmıştır. Bu nedenle çalışma, Türkiye'deki tipik bir özel okulda ilkokul ve ortaokul öğrencilerine ders veren İngilizce öğretmenlerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler, aşamalar boyunca alan notlarının yanı sıra gözlem yoluyla ve aralarında dokuz öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla 17 İngilizce öğretmeninin döngüsünden toplanmıştır. Veriler tüme varımsal olarak tematik analiz yoluyla analiz edilmiştir. Sonuçlar, Klinik Danışmalık Modeli'nin öğretmenlerin mesleki gelişimlerini ihtiyaçlarına ve ilgilerine göre çeşitli şekillerde kolaylaştırdığını göstermiştir. Modelin öğretmenlere sınıf uygulamalarına ilişkin sistematik, yapıcı ve objektif veriler sunarak öğretmenlerin savunmacı davranışlar sergilemeden sınıf uygulamaları üzerine düşünmelerini sağladığı ve meslektaş dayanışmasına katkıda bulunduğu bulunmuştur. Modelin, öğretmenlerin öz farkındalığını ve özerkliğini artırdığı ve model boyunca mesleki gelişimlerinde aktif rol almalarına yardımcı olarak eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmelerini ve eylem planlarıyla onları iyileştirmelerini sağladığı bulunmuştur. Modelin döngüsel doğası aynı zamanda takip değerlendirmelerine de olanak tanımıştır. Katılımcılar Klinik Danışmalık Modeli'ni geçmişte süpervizyon aldıkları tüm modellerden üstün bulmuşlardır. Ayrıca sonuçlar, Klinik Danışmanlık Modeli'nin nesnel veriye dayalı yapısı ve modelin aracılarına yüklediği roller sayesinde yansıtıcı öğretime büyük katkı sağladığını göstermiştir.

Clinical supervision model, Professional development, Reflective teaching, Supervision, Teacher autonomy, Denetim, Klinik danışmalık modeli, Mesleki gelişim, Yansıtıcı öğretim, Öğretmen özerkliği