2019-06-17

Kılıç, Ali
Sağlam, Adem Erdal
Demir, Ali

Polimer esaslı (plastik) malzemeler 1950’li yıllardan bu yana hayatın her alanında gittikçe artan bir oranda kullanım alanı bulmaktadır. Polipropilen (PP), poliolefin grubunda yer alan ve oldukça yaygın kullanılan termoplastik polimerlerden birisidir. PP’den elde edilen ürünler paketleme ve ambalaj sektöründe, otomotiv uygulamalarında, elektrik ve elektronik sektöründe ve inşaat sektöründe çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. PP’nin tekstil sektöründe kullanımı da büyük önem arz etmektedir. PP düşük maliyet, hafiflik, yüksek mekanik dayanım ve yüksek kimyasal direnç gibi önemli avantajları nedeniyle kullanım alanı sürekli artan bir malzemedir. Bunlarla birlikte, yanmaya karşı direnç PP’nin kullanıldığı pek çok alanda önemlidir. PP yüksek yanıcılığa sahip olduğundan çeşitli alev geciktirici katkı malzemeleri ile güç tutuşur hale getirilerek bu alanlarda kullanılır. Bu çalışmada PP’ye güç tutuşurluk özelliği (alev geciktiricilik) kazandırmak amacıyla kullanılan katkı malzemeleri incelenmiş, bu alandaki güncel gelişmelere ve gelecekteki beklentilere değinilmiştir. Güç tutuşurluk özelliği kazandıran malzemeler halojen içerenler, şişen sistemler, fosfor esaslılar, metal hidroksitler, nano malzemeler ve silikon içerenler olarak gruplandırılmıştır.
Polymeric based (plastic) materials have been increasingly used in almost all areas of daily life since 1950's. Polypropylene (PP) is one of the widely used thermoplastic polymers in the polyolefin group. The products obtained from PP have a wide application area ranging from packaging industry, automotive applications, electricity and electronics industries and constructions. PP is also used widely in the textile industry. PP is an increasingly used plastic, because of its advantages such as low cost, light weight, high mechanical strength and high chemical resistance. In addition, in many areas where polypropylene is used, flammability is an important factor. Since PP exhibits high flammability, it finds applications after modified with various flame retardants. In this study, the flame retardants of PP were examined and the state-of-art developments and future expectations were addressed. Flame retardant materials are grouped as halogens, intumescent systems, phosphorus compounds, metal hydroxides, nano materials and silicones.

Güç tutuşur (Alev geciktirici), Halojen, Şişen alev geciktirici, Fosfor ve Metal hidroksit, Nano malzeme, Silikon, Flame retardant, Halogen, Intumescent flame retardant, Phosphor and Metal hydroxide, Nano material, Silicone

Avcı, H. vd. (2019). "Güç tutuşur polipropilen polimeri ve lif uygulamalarında son gelişmeler ve gelecek beklentileri". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(2), 609-632.