2018-12-09

Bartan, Murat

Bu araştırma; okul öncesi öğretmenlerinin etkinlikler sürecinde çocukların dikkatlerini çekme ve dikkatlerini sürdürme şekillerini belirleme amacıyla yapılmıştır. Araştırma modeli olarak temel nitel araştırma yöntemi seçilmiştir. Araştırmaya, Kütahya ilinde Milli Eğitime bağlı resmi anaokulları ile ilköğretim bünyesindeki anasınıflarında görev yapan 36 okul öncesi öğretmeni katılmıştır. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile toplanmıştır. Veriler içerik analizi yapılarak kategorileştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre okul öncesi öğretmenleri dikkat olgusunu öğrenmenin ilk şartı olarak görmekte, çocukların dikkatlerini dağıtan faktörlerin başında diğer arkadaşları, fizyolojik ihtiyaçları ile fiziki ortam olduğunu belirtmektedirler. Öğretmenlerin dikkati çekme şekillerine ilişkin bulgulara bakıldığında, öğretmenlerin seslerini ve beden dilini en fazla kullandıkları belirlenmiştir. Öğretmenler, sözel ve sözel olmayan uyarıcıları kullanarak dikkati sağlamaya çalıştıklarını, dikkatin en fazla dağıldığı etkinlik olarak Türkçe ve okuma yazmaya hazırlık etkinlikleri belirtmişlerdir.
This research was conducted in order to determine the pre-school teachers’ behaviours which enable pre-school teachers to attract children’s attention and maintain their attention while performing activities. As a research model, the qualitative research method was put to use. 36 preschool teachers working at kindergartens and nursery classes in elementary schools which are affiliated to Kütahya Provincial Directorate of National Education participated in the research. Research data were collected with semi-structured interview questions. The data were categorized by content analysis. According to research findings, pre-school teachers consider attention as the first condition of learning and point out that the forefront of the factors that distract the attention of children are their other friends, physiological needs and physical environments. When the findings related to the teachers' attracting attention ways were examined, it was determined that the teachers used their voices and body languages most frequently. Teachers stated that they tried to attract attention by using verbal and nonverbal stimuli. Turkish and preparation to read and write activities were shown to be activities in which the attention was mostly distracted.

Bu araştırma 1.Uluslararası Temel Eğitim (Utek) 2018 kongresinde sözlü bildiri olarak sunulmuştur.

Dikkat, Okul öncesi eğitim, Öğretmen, Attention, Pre-school education, Teachers

Bartan, M. (2018). “Okul öncesi öğretmenlerinin etkinliklerde kullandıkları dikkat çekme ve dikkati sürdürme şekillerinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 32(1), 227-244.