Gelişmekte olan ülkelerde kent ve ekonomik mekanda dış yatırımlar

1992

Ekonomik yönden gelişme düzeylerinin kentsel yerleşme dağılımlarının biçimlenmesinde belirleyici bir role sahip olduğu görülmektedir. Ekonomik yönden gelişmiş olan ülkelerde kentsel büyüklüklerin "kademe büyüklük" olarak sıralanması söz konusu iken, gelişmekte olan ülkelerde çevresindeki yerleşmeleri etkisi altında tutarak diğer yerleşmelerin gelişmelerinin azalmasına neden olan "tek hakim şehir" yapısı görülmektedir. Tek hakim şehir yapısı kendi iç dinamiği ile gelişmekten çok ticaretle beslenen bir yapıdır. Bu yapıda sanayileşme ve ticaret, çevre yerleşmelerden gelen kaynaklarla beslenmektedir. Ayrıca bu yapının yirminci yüzyılın ortalarında ekonomik yönden gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelerde yaptıkları ileri teknolojili yatırımlarla değişme sürecine girdiği gözlenebilmektedir. Bugün gelişmekte olan ülkelerdeki tek hakim şehir yapısı bir tek kentin ekonomik üstünlüğü yerine metropoliten kentlerle çevresinin karşılıklı etkileşim halinde olduğu bir metropoliten alan görünümüne dönüşmüştür.

Gelişmekte olan ülkeler, Dış yatırım, Kentler, Ekonomi

Altunbaş, D. (1992). "Gelişmekte olan ülkelerde kent ve ekonomik mekanda dış yatırımlar". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(1-2), 143-149.