Türk kadınının eğitiminden görüntüler

1994

Osmanlı Devleti'nde kızlar sadece temel eğitimden yararlanan bilmişlerdir. İlk devlet okulları 1847 yılında kurulmuş, 1869 yılında ise "Maarifi Umumiye Nizamnamesi"nin kabul edilmesi ile okul çağına gelen tüm kız-erkek çocuklarına ilköğretim zorunluluğu getirilmiştir. Tanzimattan sonra ise bazı orta dereceli okullara kız öğrencilerin devam edebilecekleri izni çıkmıştır. İstanbul' da ilk kez bir anaokulu 1908 yılında, kız çocukları için öğretime başlamıştır'. İstanbul' da. 1881- 1882 yıllarında 122 erkek, 95 kız sıbyan mektebi bulunmaktaydı. Erkek sıbyan mektebindeki erkek öğrenci sayısı 5718 iken, kız sıbyan mektebindeki kız öğrenci sayı ise 3819 idi . Bunlarla ilgili veriler Tablo 1'de yer almaktadır .1906-1907 yıllarında ülkedeki kız ve erkek rüştiyelerinin (ortaokulları ) sayıları ise şöyle idi.

Türk kadını, Temel eğitim, Osmanlı Devleti, Kız öğrenciler

Kahyaoğlu, G. A. (1994). ''Türk kadınının eğitiminden görüntüler''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(1), 169-178.