Fen Bilimleri Doktora Tezleri / PhD Dissertations
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/23
Yasal Uyarı ⚠️ Araştırmacılar, tezlerin tamamı veya bir bölümünü yazarın izni olmadan ticari veya mali kazanç amaçlı kullanamaz, yayınlayamaz, dağıtamaz ve kopyalayamaz. BUU Akademik Açık Erişim Web Sayfasını kullanan araştırmacılar, tezlerden bilimsel etik ve atıf kuralları çerçevesinde yararlanırlar.
Browse
Browsing by Author "0000-0001-5919-7176"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Kestanenin (castanea sativa mill.) normal (na), modifiye (ma) ve kontrollü atmosferde (ka) muhafazası(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-06-22) Çetin, Murat; Özer, M. Hakan; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı.; 0000-0001-5919-7176Bu çalışma, Bursa İli Cumalıkızık Köyünde bulunan özel bir kapama üretici bahçesinden temin edilen ‘Sarıaşlama’ ve ‘Osmanoğlu’ kestane çeşitlerinde yürütülmüştür. Kestaneler muhafazaya alınmadan önce sıcak (46±2°C, 45 dk) ve soğuk su (15±2°C, 8 gün) uygulamalarına tabi tutulmuştur. Sıcak ve soğuk su uygulamalarından sonra meyveler normal atmosferde (NA), modifiye atmosferde (MA) ve kontrollü atmosferde (KA) muhafazaya alınmıştır. MA’de muhafazada meyveler iki farklı kalınlığa sahip (50 ve 65 μm) polietilen (PE) örtü materyali kullanılarak vakumlu ve vakumsuz olacak şekilde paketlenmiştir. KA’de muhafazada meyveler üç farklı atmosfer bileşiminde (%CO2:%O2) (10:2, 15:2, 20:2) muhafaza edilmiştir. Her üç muhafaza yönteminde kestaneler 0±1°C sıcaklıkta ve %90±5 oransal nem koşullarında 5 ay süre ile muhafaza edilmiştir. Ayrıca raf ömrü belirlemek amacıyla muhafaza süresine ek olarak meyveler 10 gün süre ile 20±2°C sıcaklıkta ve %60±5 oransal nem koşullarında bekletilmiştir. Muhafaza süresince 1’er ay aralıklarla ve raf ömrü sürecini tamamlamış meyvelerden alınan örneklerde çeşitli kalite parametreleri ve bazı enzim aktiviteleri incelenmiştir. Her iki çeşitte yürütülen çalışmada en fazla ağırlık kaybı NA’de muhafaza edilen meyvelerde tespit edilirken, toplam şeker ve nişasta değişimlerinin de vakum uygulamalı MA’de en az olduğu görülmüştür. MA’deki CO2 (%), O2 (%) ve C2H4 (ppm) bileşiminin yine vakumlu ortamlarda daha az değişim gösterdiği ölçülmüştür. Küflenme oranı incelendiğinde ise vakumlu uygulamalarla MA’de muhafaza edilen meyvelerin diğer uygulamalara göre daha iyi sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, bu çalışmada muhafaza süresi ve meyve kalitesi ile enzimatik değişimler de göz önünde tutulduğunda daha başarılı sonuçlar sıcak su ve vakum uygulamaları ile kombine edilen 50 μm PE uygulamasından alınmıştır. KA’de ağırlık kaybının az bir değişim gösterdiği görülmüştür. pH incelendiğinde ise KA’de muhafaza edilen meyvelerde asitliğe doğru olan değişimin daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Enzimatik faaliyetlerin genel olarak bütün gaz kombinasyonlarında yavaşladığı, özellikle sıcak su 15:2 ve soğuk su 20:2 gaz kombinasyonlarında daha fazla engellemenin gerçekleştiği bulunmuştur. Diğer parametreler de göz önünde tutulduğu taktirde her iki çeşitte sıcak su uygulaması ve 15:2 gaz kombinasyonlarında muhafaza edilen meyvelerin muhafaza süresi ve meyve kalitesi bakımından daha ümit var sonuçlar verdiği tespit edilmiştir.