1986 Cilt 5 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15379
Browse
Browsing by Author "Deniz, Onur"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Çeşitli gelişme dönemlerinde silolamış hasıl mısırın yem değeri ve kalitesinin saptanması üzerinde araştırmalar(Uludağ Üniversitesi, 1986) Deniz, Onur; Okuyan, M. Rifat; Karabulut, Ali; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.Bu çalışmada silo yemi olarak mısır bitkisinin çiçekten önce, çiçekte, süt olumu ve hamur olumu dönemlerinde ham ve sindirilebilir besin maddeleri, kalsiyum, fosfor ve bazı si/o asitleri içeriği araştırılmıştır. Organik maddelerin sindirime derecesi, çiçekten önceki dönemde % 61.02; çiçek döneminde % 67.60; süt olumu döneminde % 69.57; hamur olumu döneminde ise % 70.12; kuru maddede sindirilebilir ham protein miktarları sırasıyla % 6.06, 5.66, 4. 76 ve 4.00; kuru maddede ortalama nişasta değerleri sırasıyla 34.69, 43.25, 48.21 ve 51.80 olarak bulunmuştur. Silajların kuru maddede ortalama kalsiyum içerikleri sırasıyla % 0.61, 0.58, 0.55 ve 0.48; fosfor içerikleri ise % 0.24, 0.22, 0.20 ve 0.18 düzeyinde bulunmuştur. Silajların ortalama sirke asidi miktarı sırasıyla % 1.86, 1.23, 0.82 ve 1.17; süt asitti miktarları % 6.0, 5.4, 5.0 ve 4.8; ortalama pH değerleri ise, 3.6, 3. 7, 3.9 ve 4.0 olarak saptanmıştır.Item Değişik besi sürelerinin Doğu Anadolu Kırmızısı tosunlarda besi performansı ve karkas özelliklerine etkileri üzerinde araştırmalar(Uludağ Üniversitesi, 1986) Deniz, Onur; Okuyan, M. Rifat; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.Bu araştırma, 1: 7 besin maddesi oran/ı tek tip radyonla ad libitum düzeyde beslenen 16-1 B aylık yaşlardaki Doğu Anadolu Kırmızısı tosunların 112, 140 ve 16B günlük süreler sonunda besi performansı ve karkas özelliklerinin saptanması amacı ile yürütülmüştür. Onar hayandan oluşan ve besi başı canlı ağırlıkları sırasıyla 161.B, 161.4 ve 161.3 kg olan 3 grupta besi sonu canlı ağırlıkları 269.0, 293.2 ve 315.8 kg'a yükselmiştir. Günlük canlı ağırlık artışları sırasıyla 957, 942, 920 g; 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen yoğun yem miktarı 5.463, 6.161 ve 7.004 kg; ı kg canlı ağırlık artışı için tüketilen nişasta birimi miktarları 3.465, 3.907 ve 4.442; sindirilebilir ham protein miktarları 497, 561 ve 637 g olarak saptanmıştır. Randıman. değerleri ise sırasıyla % 5B.1, 59.6 ve. 60.B olarak belirlenmiş ve farklılıklar istatistiki önemli bulunmuştur (P < O.OOı) (P < 0.05). Sol yarım karkasta en yüksek düzeyde toplam et oranı 1. grupta (% 63.2) saptanmış, bunu % 61.9 ile 2. Ve % 60.3 ile 3. gruplar izlemiştir. Gruplar arası farklılıklar istatistiksel önemli (P < 0.01) bulunmuştur. Toplam yağ miktarı ise, en yüksek düzeyde 3. grupta (% 21 .7) saptanmış, bunu % 20.4 ile 2., % 18.9 ile 1. gruplar izlemiş ve farklılıklar istatistiksel önemli olduğu belirlenmiştir (P < 0.01). Gruplarda MLD alanları yönünden istatistiksel farklılık saptanmamıştır.