1998 Cilt 17 Sayı 1-2-3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17757
Browse
Browsing by BUU Author "Çetin, Kader"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Tüketime sunulan kıymaların yağ oranlarına göre sınıflandırılması(Uludağ Üniversitesi, 1998) Soyutemiz, G. Ece; Anar, Şahsene; Çetin, Kader; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü.Çalışma, kasap dükkanlarından ve marketlerden satın alınan kıymaların yağ oranlarını saptayarak Bursa 'da tüketilen kıymaları yağ miktarı bakımından sınıflandırmak ve her grubun sahip olması gereken maksimum yağ limitlerini belirlemek amacıyla yapıldı. Marketlerden elde edilen kıymaların kasap dükkanlarından satın alınan kıymalara göre daha yüksek yağ içerdikleri saptandı. Ayrıca tüketime sunulan kıymaların yağ dağılımı incelendiğinde, numunelerin % 24.4 'ünün % 15-20 arasında, % 25.2 'sinin ise % 20-25 arasında yağ içerdikleri görüldü. Numunelerin % 9.5 'unun ise % 30 'dan daha fazla yağa sahip oldukları belirlendi. Sonuç olarak, tüketime sunulan kıymaların ortalama yağ miktarları ve yağ dağılımı göz önünde bulundurularak 4 gruba ayrılması önerildi. Buna göre: 1. Kalite kıymaların ortalama maksimum% 10, 2. Kalite kıymaların ortalama maksimum % 17, 3. Kalite kıymaların ortalama maksimum % 25, 4. Kalite kıymaların ortalama maksimum % 30, yağ içermesi gerektiği bildirildi. Ayrıca çok yağlı kıymaların % 30 'un üzerinde yağ içermemesi ve belirlenen kalite sınıflandırmasına göre fiyat belirlenerek tüketicinin aldatılmasının önlenmesi gerektiği bildirildi.