1989-1990 Cilt 8-9 Sayı 1-2-3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17230
Browse
Browsing by BUU Author "Berker, Aşkın"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bursa bölgesinde piyasada satılan ve sucuk imalathanelerinde kullanılan baharatların mikrobiyolojik kaliteleri(Uludağ Üniversitesi, 1990) Berker, Aşkın; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı.Bu çalışmada Bursa bölgesinde açık, naylon torbalar içerisinde veya vakumla ambalajlanmış halde olmak üzere üç aynı şekilde satılan ve üç aynı sucuk imalathanesinde kullanılan karabiber, kırmızıbiber ve kimyonlardan alınan üçer adet örnek mikrobiyolojik yönden incelendi. Aerob genel canlı, koliform grubu bakteriler, E. coli, stafilakok, aerob ve anaerob mezofilik sporlu bakteriler, maya ve küf yönünden incelenen örnekler arasında hem ambalaj ve hem de baharat cinsi bakımından önemli farklar bulmamıştır. Genel olarak örneklerde aerob genel canlı sayısı baharat ve ambalaj çeşidine bağlı olarak 2.8x10⁵ - 1.1.x10⁸ arasında bulunmuştur. İncelenen diğer mikroorganizmalar da dikkate alındığında Bursa bölgesinde hem piyasada satılan ve hem de sucuk imalathanelerinde kullanılan baharatIarın mikrobiyolojik kalitelerinin iyi olmadığı, hem halk sağlığı ve hem de üretilen sucukların dayanıklılığı açısından önemli bir risk oluşturduğu söylenebilir.Item Kanatlılardaki salmonella serotiplerinin gıda zehirlenmesi yönünden önemi(Uludağ Üniversitesi, 1990) Berker, Aşkın; Çarlı, K.Tayfun; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Salmonellosis, son yıllarda dünyada gerek hayvan ve gerekse insan sağlığı açısından önemli bir sorun oluşturmaktadır. Hayvanlarda ve insanlarda infeksiyon oluşturan serotiplerin aynı oluşu nedeni ile zoonotik yönden önemli bir sorun haline gelmiştir¹.².³. Hayvan türlerine ait birkaç serotip dışında 2000'in üzerinde salmonella serotipi konakçıya özgü olmaksızın insanlardan, hayvanlardan ve çevreden izole edilmiştir².³.⁴.⁵.⁶.