2013 Cilt 32 Sayı 2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/14262
Browse
Browsing by BUU Author "Ertek, Ece"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Damızlık yumurtacı tavuk rasyonlarına bitkisel kaynaklı 1.25-dihidroksikolekalsiferol katılmasının yumurta kabuk kalitesi ve kuluçka sonuçlarına etkisi(Uludağ Üniversitesi, 2014-04-30) Kovanlıkaya, Arda; Deniz, Gülay; Ertek, Ece; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bu araştırmanın amacı; damızlık yumurtacı tavuk rasyonlarına (Lohmann LB) bitkisel kaynaklı 1.25- dihidroksikolekalsiferol (1.25(OH)2D3) katılmasının, yumurta kabuk kalitesi ve çıkım sonuçları üzerindeki etkilerini belirlemekti. Araştırma; 38 haftalık yaşta 20000 damızlık yumurtacı (Lohmann LB) tavuğun bakıldığı Hastavuk A.Ş.’ye ait damızlık kümesinde yürütüldü. Araştırmada kullanılan rasyonlar yine Hastavuk A.Ş.’ye ait yem fabrikasında toz formda hazırlandı. Araştırma süresince (38-48. haftalar); kontrol grubundaki hayvanlar standart damızlık yumurtacı tavuk rasyonu ile beslenirken, deneme grubunun rasyonuna kontrol grubundan farklı olarak 10 ppm dozda bitkisel kaynaklı 1.25(OH)2D3 katıldı. 1.25(OH)2D3 katkılı rasyonu tüketen deneme grubunun yumurta kabuk kalınlığında 40 (P<0.05) ve 48. (P<0.01) haftalarda, yumurta kabuk kırılma direncinde ise 42. haftada (P<0.05) istatistik düzeyde bir iyileşme saptandı. Ancak araştırma süresince yapılan ölçümler total olarak değerlendirildiğinde (38-48. haftalar), kontrol ve deneme grubunun kabuk kalitesi ve kuluçka sonuçları arasında oluşan farklılıkların istatistik açıdan önem taşımadığı tespit edildi. Sonuç olarak; Vitanin D’nin aktif formu olan 1.25(OH)2D3’ün, vitamin D metabolizmasında aksaklıkların yaşandığı yaşlı hayvanların rasyonlarına katılması durumunda etkili olabileceği kanısına varıldı.