2009 Cilt 28 Sayı 2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/13632
Browse
Browsing by BUU Author "Yeşilbağ, Derya"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Kanatlı beslenmesinde doğal ve sentetik antioksidanların kullanımı(Uludağ Üniversitesi, 2009-12-23) Yeşilbağ, Derya; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Günümüzde tüketiciler gıdaların doğal yollarla korunmasını, sentetik koruyucu ya da kalıntı madde olmaksızın daha fazla besinsel değere sahip olarak tüketime sunulmasını talep etmektedir. Yağ oksidasyonu et ve et ürünlerinin kabul edilebilir kalite ölçülerini sınırlayan ana faktörlerden birisidir. Kanatlı yemlerine ilave edilen çoklu doymamış yağ asitleri bu hayvanlardan elde edilen ürünlerdeki çoklu doymamış yağ asitleri komposizyonunu etkilemektedir. Bu nedenle elde edilen ürünlerin lipit oksidasyona karşı hassasiyeti de artmaktadır. Bu durum ürünlerin tüketilebilirliğini, raf ömrünü ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu derlemede oksidasyon metabolizması, antioksidanların etkinlik mekanizması ve kanatlı rasyonlarına ilave edilen doğal ve sentetik antioksidanlar hakkında bilgi sunulmaktadır.Item Yumurta tavuğu rasyonlarına ilave edilen organik ve inorganik kromun vitamin e ile kombine edilmesinin performans, yumurta verimi ve yumurta kalitesi üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 2009-11-17) Küçükersan, Seher; Küçükersan, Kemal; Göncüoğlu, Ebru; Yeşilbağ, Derya; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bu araştırmada yumurta tavuğu rasyonlarına ilave edilen organik ve inorganik kromun (Cr) tek başına ve Vitamin E ile kombine kullanımının canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma, yumurta ağırlığı, yumurta verimi ve yumurta kalitesi üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla toplam 240 adet 40 haftalık Lohmann LSL tipi beyaz yumurtacı tavuk 40’ar hayvandan oluşan 1 kontrol ve 5 deneme grubuna ayrıldı. I. deneme grubuna 20 mg/kg organik Cr (chromium picolinate); II. deneme grubuna 20 mg/kg organik Cr ve 250 mg/kg vitamin E; III. deneme grubuna 800 mg/g inorganik Cr (chromium chlorür); IV. deneme grubuna 800 mg/g inorganik Cr ve 250 mg/kg vitamin E; V. deneme grubuna ise sadece 250 mg/kg vitamin E ilavesi yapıldı. Kısıtlamasız (ad libitum) yemleme yapılan ve 3 ay devam eden araştırma sonunda kontrol ve deneme grupları arasında canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve yumurta verimi değişkenleri yönünden istatistiksel farklılık tespit edilmedi (p>0.05). Organik Cr ve Vitamin E kombinasyonunun (Grup II) kontrol ve diğer deneme gruplarıyla kıyaslandığında yumurta ağırlığı (p<0.05) ve yumurta kalınlığı değerlerinde (p< 0.001) önemli bir artışa neden olduğu belirlendi. Fakat ak–sarı indeksi, kırılma mukavemeti ve Haugh birimi gibi yumurta kalite parametresi değerlerinde kontrol ve deneme grupları arasında istatistik farklılık oluşmadığı saptandı. Sonuç olarak bu araştırmada rasyona ilave edilen organik ve inorganik kromun performans ve yumurta kalite değişkenleri üzerine olumsuz etki yapmadığı, 20 mg/kg düzeyindeki organik krom ve 250 mg/kg düzeyinde Vitamin E ilavesinin yumurta ağırlığı ve yumurta kabuk kalınlığı değerlerinde önemli artışlara neden olduğu tespit edilmiştir