2009 Cilt 28 Sayı 2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/13632
Browse
Browsing by Title
Now showing 1 - 12 of 12
- Results Per Page
- Sort Options
Item Animal originated allergens and measures to reduce exposure(Uludağ Üniversitesi, 2009-12-16) Coşkun, Şevki; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Many of the animal allergens widespread in the world sources from mammalian or arthropod animals. Here, some of the allergens defined by the I.U.I.S (International Union of Immunological Societies) were listed by indicating their primarily body location in the source animal. There is evidence that allergen exposure avoidance causes to decrease both in developing of sensitization and in severity of the allergic symptoms. Recommendations for specific environmental allergen avoidance are lined up for house-dust mites, pet animals and cockroachesItem Atlarda stereotipik davranışlar(Uludağ Üniversitesi, 2009-12-08) Yalçın, Ebru; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Stereotipik hareketler atlarda yaygın olarak görülen ancak yetiştiriciler ve Veteriner Hekimler tarafından yeterince bilinmeyen bir problemdir. Stres ve uygun olmayan bakım koşulları nedeni ile oluşan bu problem, oral ve lokomotor olmak üzere ikiye ayrılır. Barındırma ve yönetimin düzenlenmesi ve gerekli durumlarda farmakolojik tedavinin yardımı ile çözümlenebilmektedir. Bu derlemenin amacı atlarda yaygın olarak görülen bu davranış probleminin sebep ve sonuçlarına dikkat çekmek ve tedavi olasılıklarını irdelemektir.Item Bir buzağıda konjenital rektovajinal fistül(Uludağ Üniversitesi, 2009-12-30) Salcı, Hakan; Çalışkan, G. Ülke; Çeçen, Göksen; Çelimli, Nurettin; Batmaz, Elçin; Görgül, O. Sacit; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Holstein ırkı, 5 günlük dişi bir buzağı doğuştan kuyruk ve anüsün olmaması ve vajinal yoldan dışkılama şikayetleriyle getirildi. Klinik muayenede vital parametrelerin normal, anüsün regio perinealiste yokluğu ve vajinal dışkılama gerçekleştiği görüldü. Vajinal sondalamada, vajinanın dorsal duvarında servikse yakın şekillenmiş 2 cm’lik bir fistül deliği saptandı. Abdominal ultrasonografide; sol böbreğin yokluğu, perineal ultrasonografide ise rektumun varlığı ve rectovaginal fistül deliği tanındı. Radyolojik muayenede; coccygeal vertebraların oluşmadığı belirlendi. Tanı olarak sol böbrek ve coccygeal vertebraların agenezisi, atresia ani ve rektovajinal fistül olgusu belirlendi. Genel anestezi altında rektovajinal fistülün onarılması ve anüsün oluşturulması gerçekleştirildi.Item Kanatlı beslenmesinde doğal ve sentetik antioksidanların kullanımı(Uludağ Üniversitesi, 2009-12-23) Yeşilbağ, Derya; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Günümüzde tüketiciler gıdaların doğal yollarla korunmasını, sentetik koruyucu ya da kalıntı madde olmaksızın daha fazla besinsel değere sahip olarak tüketime sunulmasını talep etmektedir. Yağ oksidasyonu et ve et ürünlerinin kabul edilebilir kalite ölçülerini sınırlayan ana faktörlerden birisidir. Kanatlı yemlerine ilave edilen çoklu doymamış yağ asitleri bu hayvanlardan elde edilen ürünlerdeki çoklu doymamış yağ asitleri komposizyonunu etkilemektedir. Bu nedenle elde edilen ürünlerin lipit oksidasyona karşı hassasiyeti de artmaktadır. Bu durum ürünlerin tüketilebilirliğini, raf ömrünü ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu derlemede oksidasyon metabolizması, antioksidanların etkinlik mekanizması ve kanatlı rasyonlarına ilave edilen doğal ve sentetik antioksidanlar hakkında bilgi sunulmaktadır.Item Karkaslarda elektriksel stimülasyon uygulamaları(Uludağ Üniversitesi, 2009-12-21) Temelli, Seran; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bu makalede, son yıllarda özellikle et kalitesinin iyileştirilmesinde sıklıkla kullanılan elektriksel stimülasyon uygulamalarının önemi, tarihsel gelişim süreci, uygulama tipleri ile avantaj ve dezavantajları, elektriksel stimülasyon uygulanmış etlerde meydana gelen fizyolojik ve biyokimyasal değişiklikler, elektriksel stimülasyonun etin duyusal özellikleri, gevrekliği, su tutma kapasitesi ve diğer kalite özellikleri üzerine olan etkileri güncel literatür bilgileri kullanılarak sunulmuştur.Item Bir köpekte malignant perikardiyal mezotelyoma ve perikardiyal efüzyon(Uludağ Üniversitesi, 2010-01-06) Kocatürk, Meriç; Salcı, Hakan; Demirer, Aylin Alasonyalılar; Çelimli, Nurettin; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Kliniğimize kilo kaybı, abdominal dilatasyon, kollaps ve egzersiz intoleransı şikâyetiyle getirilen 15 yaşlı, erkek, Terrier ırkı bir köpeğe malignant perikardiyal mezotelyomaya bağlı perikardiyal efüzyon (PE) tanısı konuldu. Klinik muayenesinde aritmi, zayıf femoral nabız, kardiyak seslerde boğukluk ve juguler dolgunluk belirlendi. EKG’de QRS ile ilgili küçük kompleks oluşumu ve elektrik alternans, toraks radyografisinde; kalbin siluetinde opasite artışı ve pulmoner ödem, ekokardiyografide; PE ve kardiyak tamponat, abdominal ultrasonografide de asites saptandı. Hematolojik ve serum biyokimyasal bulgular ile perikardiyosentez sıvısının sitolojik muayenesi nonspesifikti. İdiopatik PE tedavisine (ampisilin + prednizolon) yanıt alınamayan hastaya bir ay sonra parsiyel perikardiyektomi yapılmasına karar verildi. Postoperatif kardiyopulmoner arrest nedeni ile hastada eksitus letalis şekillendi. Nekropsi muayenesi sonrası doku örnekleri alındı. Perikardiyumdaki neoplastik kitle, makroskobik, mikroskobik ve immunohistokimyasal özellikleri ile perikardiyal epitelyal mezotelyoma olarak tanımlandı. Sonuç olarak EKG ve ekokardiyografinin PE tanımlamasında yüksek doğruluk derecesinde kullanılabilecekleri, mezotelyoma gibi perikardiyal kitlelerin tanısında yetersiz kalınılabileceği gözlendi. İleri yaşlı PE’li köpeklerin tanısal sürecinde mezotelyomanın da düşünülmesi gerektiği kanısına varıldı.Item Kuzu karkas parçalamasında bazı kesim öncesi ve sonrası özelliklerin et verimi ve kalitesi üzerindeki rolü(Uludağ Üniversitesi, 2009-12-16) Özsavcı, Seyhan; Eyigör, Ayşegül; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bu çalışma, kuzu karkas parçalamasında cinsiyet ve yöre gibi bazı kesim öncesi özellikler ile sıcak karkas ve işleme ağırlığı gibi bazı kesim sonrası özelliklerin et verimi ve kalitesi üzerindeki rolünün belirlenmesi amacı ile yapıldı. Bu amaçla, Migros Ticaret A.Ş. bünyesinde kesilen 37 adet dişi, 63 adet erkek kuzuya ait, cinsiyet, sıcak ve soğuk karkas ağırlıkları belirlendi. Gıda Teknolojisi Eğitim Merkezi’ne (GATEM)’de kaba parçalama sonrasında perakende sektörde satışa sunulan kemikli ve kemiksiz et halinde işlendi. Elde edilen toplam kemikli ve kemiksiz et, kıyma, kemik ve atık miktarı ile Musculus longissimus dorsi (MLD) kesit alanı, çevresi, yağ kalınlığı ve karkas derecelendirmesini etkileyen faktörler belirlenerek istatistiksel olarak analiz edildi. Çalışma sonucunda, ürün miktarı üzerine, yöre ve işleme öncesi ağırlık; kıyma üzerine yöre ile cinsiyet ve işleme öncesi ağırlık; kemik üzerine cinsiyet ve işleme öncesi ağırlık; atık üzerine yöre ve işleme öncesi ağırlık; MLD kesit alanı üzerine sıcak karkas ağırlık; MLD çevresi üzerine yöre ve sıcak karkas ağırlık; yağ kalınlığı ve karkas derecelendirilmesinde işleme öncesi ağırlık etkili bulundu.Item Kuzu karkaslarında kemiksiz ve kemikli parçalama yöntemlerinin karşılaştırılması(Uludağ Üniversitesi, 2009-11-29) Özsavcı, Seyhan; Eyigör, Ayşegül; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Comparison of Boneless and Bone-in Lamb Carcass ProcessingBu çalışma, ekstansif olarak yetiştirilen Morkaraman ve Merinos melez kuzularından elde edilen karkaslarda kemikli ve kemiksiz parçalama yöntemlerinin, karkas özellikleri ve perakende et oranları ile ilgili verimlilik ve kalite kriterlerinin karşılaştırılması ve kullanılan 2 yöntemden daha üstün ekonomik değere sahip olanının belirlenmesi amacı ile yapıldı. Bu amaçla, Migros Ticaret A.Ş.’nin bünyesinde rastgele seçilen 100 adet kuzunun kesim öncesi ve sonrası karkas özellikleri belirlenerek Gıda Teknolojisi Eğitim Merkezi’ne (GATEM) transfer edildi. Bu karkaslardan 50 adedi kemiksiz parçalama yöntemi ile 50 adedi ise kemikli parçalama yöntemi ile parçalandı. Elde edilen toplam kemikli ve kemiksiz et, kıyma, kemik ve atık miktarı ile Musculus longissimus dorsi (MLD) kesit alanı, çevresi, yağ kalınlığı ve karkas derecelendirmesini etkileyen faktörler belirlenerek istatistiksel olarak analiz edildi. Çalışma sonuçları, kemikli ve kemiksiz parçalama yöntemlerinin kesim öncesi ve sonrası ile parçalama sonrası elde edilen veriler açısından kayda değer bir üstünlüğü olmadığını gösterdi. Ancak perakende et satışı geliri yönünden kemiksiz parçalamanın işletme karlılığını arttırdığı saptandıItem Bir kuzuda idrar kesesi rupturu(Uludağ Üniversitesi, 2009-12-30) Salcı, Hakan; Çalışkan, G. Ülke; Çeçen, Göksen; Çelimli, Nureddin; Görgül, O. Sacit; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Merinos ırkı, 1,5 aylık erkek bir kuzu, karında şişkinlik şikâyeti ile getirildi. Klinik olarak şişkinliğin abdominal sıvıdan kaynaklandığı ve abdominosentez ile alına sıvının idrar olduğu belirlendi. Hematolojik muayenede, kan üre ve kreatinin değerlerinin yüksek olduğu tespit edildi. Radyolojik ve ultrasonografik olarak abdominal sıvı varlığı görüldü ancak ultrasonografik olarak idrar kesesinin bütünlüğü görülemedi. Genel anestezi altında laparatomi yapılarak, ürolitiazisten kaynaklanan idrar kesesinin rupturu ve kese içerisinde mukozal çıkıntılar saptandı. Üretranın idrar kesesi içerisinden kateterizasyonu ve ürohidropulson başarısızdı. Perineal üretrostomi yapılarak idrar akışı daimi olarak sağlandı. Postoperatif dönemde kuzunun klinik, laboratuar, radyolojik ve ultrasonografik bulguları normaldi.Item A perspective on the potential health risks of dioxin in human food(Uludağ Üniversitesi, 2009-10-26) Kurşun, Özen; Mor, FirdevsIt is well known that a wide variety of toxic chemicals are present in the soils, sediments, vegetation, and water. Dioxins are a heterogeneous mixture of chlorinated dibenzo-p-dioxins and dibenzofuran (PCDD/F) congeners. The main sources of PCDD/F and PCB are production of chloro-organics and emissions of industrial and municipal incineration and pyrolysis processes. They have been the potential for redistribution and circulation of these compounds into the environment. Transfer into human food occurs by food chain. Humans are ultimately exposed to these compounds primarily through the diet, mainly by consumption of fish, mollusks and dairy products. On the other hand, their health effects such as hyperpigmentation, impairment of immune responses, early infant deaths, hepatotoxicity, carcinogenic effects and, reproductive effects have been intensively studied recently. As growth in toxic chemicals of food, monitoring the food supply will become more importantItem Sığırlarda embriyo transfer uygulaması ve Türkiye açısından önemi(Uludağ Üniversitesi, 2009-12-21) Sarıkaya, Hakan; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkesinde sığırlarda uygulama alanı bulan embriyo transfer uygulaması, maalesef ülkemizde henüz saha şartlarında uygulama alanı bulamamıştır. Yöntemin pahalı olması ve son yıllara kadar büyük kapasitede sütçü işletmelerin olmaması embriyo transfer uygulamasına olan talebin ortaya çıkmasına engel olmuştur. Ancak, son yıllarda büyük çaplı sütçü işletmelerin kurulması ve hayvancılığın daha rasyonel ve bilinçli yapılmaya başlanması ile embriyo transfer uygulamasına olan ilgi artmaktadır. Dolayısıyla bu derlemenin temel amacı özellikle sahada çalışan veteriner hekimlere embriyo transferi uygulamasına ilişkin temel bilgileri aktarmak ve Türkiye açısından embriyo transfer uygulamasının önemini vurgulamaktır.Item Yumurta tavuğu rasyonlarına ilave edilen organik ve inorganik kromun vitamin e ile kombine edilmesinin performans, yumurta verimi ve yumurta kalitesi üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 2009-11-17) Küçükersan, Seher; Küçükersan, Kemal; Göncüoğlu, Ebru; Yeşilbağ, Derya; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bu araştırmada yumurta tavuğu rasyonlarına ilave edilen organik ve inorganik kromun (Cr) tek başına ve Vitamin E ile kombine kullanımının canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma, yumurta ağırlığı, yumurta verimi ve yumurta kalitesi üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla toplam 240 adet 40 haftalık Lohmann LSL tipi beyaz yumurtacı tavuk 40’ar hayvandan oluşan 1 kontrol ve 5 deneme grubuna ayrıldı. I. deneme grubuna 20 mg/kg organik Cr (chromium picolinate); II. deneme grubuna 20 mg/kg organik Cr ve 250 mg/kg vitamin E; III. deneme grubuna 800 mg/g inorganik Cr (chromium chlorür); IV. deneme grubuna 800 mg/g inorganik Cr ve 250 mg/kg vitamin E; V. deneme grubuna ise sadece 250 mg/kg vitamin E ilavesi yapıldı. Kısıtlamasız (ad libitum) yemleme yapılan ve 3 ay devam eden araştırma sonunda kontrol ve deneme grupları arasında canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve yumurta verimi değişkenleri yönünden istatistiksel farklılık tespit edilmedi (p>0.05). Organik Cr ve Vitamin E kombinasyonunun (Grup II) kontrol ve diğer deneme gruplarıyla kıyaslandığında yumurta ağırlığı (p<0.05) ve yumurta kalınlığı değerlerinde (p< 0.001) önemli bir artışa neden olduğu belirlendi. Fakat ak–sarı indeksi, kırılma mukavemeti ve Haugh birimi gibi yumurta kalite parametresi değerlerinde kontrol ve deneme grupları arasında istatistik farklılık oluşmadığı saptandı. Sonuç olarak bu araştırmada rasyona ilave edilen organik ve inorganik kromun performans ve yumurta kalite değişkenleri üzerine olumsuz etki yapmadığı, 20 mg/kg düzeyindeki organik krom ve 250 mg/kg düzeyinde Vitamin E ilavesinin yumurta ağırlığı ve yumurta kabuk kalınlığı değerlerinde önemli artışlara neden olduğu tespit edilmiştir