2010 Cilt 24 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/1828
Browse
Browsing by Department "Gıda Mühendisliği Bölümü"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Listeria monocytogenes’in gıdalardaki önemi ve insan sağlığı üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 2010) Yavuz, Mümine; Korukluoğlu, Mihriban; Ziraat Fakültesi; Gıda Mühendisliği BölümüListeria monocytogenes, insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olan en önemli gıda kaynaklı patojenlerden biridir. Listeria monocytogenes’in buzdolabı sıcaklıklarında gelişebilme ve çoğalabilme yeteneği nedeniyle, özellikle tüketime hazır gıdalarda önemli bir sorun oluşturmaktadır. Listeria monocytogenes ile kontamine olmuş gıdalardan kaynaklanan listeriozis vakalarına oldukça sık rastlanmaktadır. Bu derlemede Listeria monocytogenes’in insan sağlığı ve gıdalar açısından önemi vurgulanarak bu konuda yapılan çalışmalar incelenmiştir.Item Sofralık zeytin üretim tesislerinde gıda güvenliği yönetim sisteminin uygulanması(Uludağ Üniversitesi, 2010) Aka, Aytül; Minas, Ebru Baltaş; Şahin, Oya Irmak; Bayizit, Arzu Akpınar; Ziraat Fakültesi; Gıda Mühendisliği BölümüCanlıların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli olan gıda güvenliğinin sağlanmasında birçok kontrol ve üretim sistemleri uygulanmaktadır. Bu çalışma ile sofralık siyah ve yeşil zeytin üretim teknolojisinde kalitenin istenilen düzeyde olması için gerekli olan gıda güvenliği yönetim sistemi ile bu sistemin içinde yer alan ve fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeleri belirleyen HACCP sisteminin nasıl uygulanacağı araştırılmıştır. Bu sistem, geleneksel üretim ve kontrol metotlarının modern teknolojilere adaptasyonunda mantığa dayanan bilimsel bazlı sistematik önleyici kalite sağlama yaklaşımı olarak tanımlanmaktadır.