2010 Cilt 24 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/1828
Browse
Browsing by Department "Ziraat Fakültesi"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bursa ili alüviyal tarım topraklarının verimlilik durumları ve potansiyel beslenme sorunlarının belirlenmesi(Uludağ Üniversitesi, 2010) Taban, Süleyman; Turan, Murat Ali; Katkat, Ali Vahap; Özsoy, Gökhan; Ziraat Fakültesi; Toprak BölümüBursa ili alüviyal büyük toprak grubu tarım topaklarının verimlilik durumlarının ortaya konması ve potansiyel beslenme sorunlarını saptamak amacıyla 30 adet toprak örneği alınarak toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Genel olarak orta bünyeli, hafif alkali reaksiyonlu, az ve orta düzeyde kireç içeren toprakların %43.39’unda organik madde, %46.66’sında azot, %10’unda fosfor ve %20’sinde kükürt, %43.34’ünde çinko ve %90’ında mangan bakımından yetersiz olduğu belirlenmiştir. Bu noksanlıkların yanında toprakların %23.33’ünde değişebilir potasyum, %43.33’ünde kalsiyum, %73.33’ünde magnezyum, %50’sinde bitkiye yarayışlı fosfor, %90’ında demir ve %100’ünde bakırın yeterli olduğu ortaya konulmuştur.Item Bursa ili Nilüfer ilçesi Görükle mevkii topraklarında entomopatojen nematod sürveyi(Uludağ Üniversitesi, 2010) Armağan, Birtan; Ulu, Tufan Can; İkizer, Tolga; Ziraat Fakültesi; Bitki Koruma BölümüBu çalışmada Bursa İline bağlı Nilüfer İlçesi Görükle mevkiinde entomopatojen nematodların (EPN) tespiti için tüm ilçeyi temsil edecek şekilde toprak örnekleri alınmış ve bu örnekler Galleria mellonella L. larvası ile “insect bait” tekniği kullanılarak alınan örneklerdeki EPN’ler izole edilmiştir. Çalışma kapsamında 7860 m2 lik alandan toplam 88 adet numune alınmış ve analiz edilmiştir. Analizler sonunda toplam 4 adet EPN tespit edilmiş olup, bunlar Steinernema sp. olarak teşhis edilmiştir. Bu çalışma ve tespit edilen türler yöre için ilk kayıt olma özelliğini taşımaktadır.Item Listeria monocytogenes’in gıdalardaki önemi ve insan sağlığı üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 2010) Yavuz, Mümine; Korukluoğlu, Mihriban; Ziraat Fakültesi; Gıda Mühendisliği BölümüListeria monocytogenes, insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olan en önemli gıda kaynaklı patojenlerden biridir. Listeria monocytogenes’in buzdolabı sıcaklıklarında gelişebilme ve çoğalabilme yeteneği nedeniyle, özellikle tüketime hazır gıdalarda önemli bir sorun oluşturmaktadır. Listeria monocytogenes ile kontamine olmuş gıdalardan kaynaklanan listeriozis vakalarına oldukça sık rastlanmaktadır. Bu derlemede Listeria monocytogenes’in insan sağlığı ve gıdalar açısından önemi vurgulanarak bu konuda yapılan çalışmalar incelenmiştir.Item Sofralık zeytin üretim tesislerinde gıda güvenliği yönetim sisteminin uygulanması(Uludağ Üniversitesi, 2010) Aka, Aytül; Minas, Ebru Baltaş; Şahin, Oya Irmak; Bayizit, Arzu Akpınar; Ziraat Fakültesi; Gıda Mühendisliği BölümüCanlıların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli olan gıda güvenliğinin sağlanmasında birçok kontrol ve üretim sistemleri uygulanmaktadır. Bu çalışma ile sofralık siyah ve yeşil zeytin üretim teknolojisinde kalitenin istenilen düzeyde olması için gerekli olan gıda güvenliği yönetim sistemi ile bu sistemin içinde yer alan ve fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeleri belirleyen HACCP sisteminin nasıl uygulanacağı araştırılmıştır. Bu sistem, geleneksel üretim ve kontrol metotlarının modern teknolojilere adaptasyonunda mantığa dayanan bilimsel bazlı sistematik önleyici kalite sağlama yaklaşımı olarak tanımlanmaktadır.