1996 Cilt 12 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15009
Browse
Browsing by Subject "Azot dozları"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Saraybosna ekmeklik buğday çeşidinde uygun ekim sıklığı ve azot miktarının belirlenmesi ile ilgili bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 1996) Doğan, Ramazan; Çelik, Necmettin; Turgut, İlhan; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü.Bursa ekolojisine adapte olmuş ekmeklik Saraybosna buğday çeşidinden bu ekolojide daha yüksek verim sağlamak için optimal ekim sıklığı ve azot dozu seviyesini belirlemek üzere bir araştırma yapılmıştır. 1992 ve 1993 yıllarında yapılan çalışmalarda ilk yılın verimleri ikinci yıl verimlerinden daha yüksek olmuştur. Bu farklılık iklim ve toprak faktörlerindeki farklılıklarla açıklanmıştır. Uygulanan ekim sıklıklarının (450, 550, 650, 750 tane/m2) iki yıllık ortalama verimleri arasında önemli farklar saptanmış ve en yüksek verim (543.6 kg/da) 650 tane/m2 ekim sıklığında üretilmiştir. Denemenin ikinci faktörü farklı azot miktarları da (0, 8, 12, 16, 20 kg/da) verim farklılaşmasına neden olmuştur. Artan azot miktarlarında 16 kg/da azot seviyesine kadar verim artışında doğrusal yükselme gözlenmiş, bu seviyeden sonra artışta duraklama görülmüştür. Ekim sıklığı ve azot dozları incelenen verim komponentlerinin bazıları üzerinde de önemli etkiler yapmışlardır. Denemeden sağlanan bulguların ışığında Bursa ve benzen ekolojik koşullarda Saraybosna ekmeklik buğday çeşidinin 650 tane/m2 ekim sıklığı ile ekilmesi ve dekara 16 kg N uygulanması önerilebilir.