Sağlık Bilimleri Doktora Tezleri / PhD Dissertations
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/25
Browse
Browsing by Subject "Abattoirs"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Ülkemiz koşullarında mezbaha ve kombinalardaki hiyjenik durumun araştırılması(Uludağ Üniversitesi, 1994) Cumbul, Dilek; Yıldırım, Yalçın; Uludağ Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü/Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı.Bu araştırma ülkemizdeki mezbaha ve kombinalardaki hijyenik durumu tespit etmek, gıda işletmeleri için hazırlanıp piyasaya sunulan ve bir quarterner amonyum bileşiği olan dezenfektanın et işletmelerindeki kullanabildiğini ortaya koymak ve kombinaların bakteriyolojik kontrolü için pamuk sürtme yönteminin nasıl kullanıldığını saptamak amacıyla yapılmıştır. Bursa Et ve Balık Kurumu, mezbaha ve kombinalara örnek olarak seçilmiş ve araştırmada kullanılan örnekler bu işletmeden alınmıştır. Araştırma iki aşamalı olarak gerçekleştirilmiş olup ilk aşamada işletmenin genel hijyenik durumunu tespit etmek için işçi çizmelerinden, işçi ellerinden, taşıma arabalarından ve kıyma makinalarından toplam 60 örnek pamuk sürtme yöntemiyle alınarak toplam bakteri, koliform bakteri, anaerob mikroorganizmalar ve küf-mayalar yönünden incelenmiştir. Araştırmalar sonunda bu işletmede yüksek oranda mikro organizma yükü tespit edilmiş ve hijyenik durumun iyi olmadığı belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, kullanılan dezenfektan maddenin et işletmele rindeki etkisini ortaya koymak için et endüstrisinde en sık görülen 6 suş kullanılmış ve 3 ayrı deney yapılmıştır. Süspansiyon ve mikrop taşıma deneyleri ile dezenfekta nın etkisi laboratuar koşullarında tespit edilirken, pratikteki kullanılabilirliği ise Bursa Et ve Balık Kurumu'ndaki uygulamalar ile belirlenmiştir. Süspansiyon deneylerinde, dezenfektan maddenin gram pozitif ve gram negatif mikroorganizmalar üzerine etki ettiği, dezenfektanın % 0.1 'lik konsantrasyonunun 15 dakikalık uygulamasının tüm suşlar üzerinde bakterisit etki gösterdiği tespit edilmiştir. Mikrop taşıma deneylerinde, test edilen dezenfektanın, deneysel olarak kontamine edilmiş tahta, çelik ve sert plastik yüzeylerdeki etkisi araştırılmış ve toplam45 örnek incelenmiştir. Dezenfektan maddenin % 5'lik konsantrasyonunun 30 dakika sonunda tahta plakçıklarda bakterisit etki gösterdiği saptanmıştır. Aynı etkinin plastik şablonlarda, dezenfektanın % 2'lik konsantrasyonunun 30 dakikalık uygulaması ile elde edildiği, çelik plakçıklarda ise bu etkinin görülebilmesi için % 1'lik dezenfektan solüsyonunun 15 dakika uygulanması gerektiği ortaya çıkmıştır. Dezenfektan maddenin et işletmelerindeki uygulamasında," önce işletmedeki tahta, çelik ve plastik yüzeyler toplam bakteri, coliform bakteri, Staph, aureus, Str. feacalis, B. cereus, küf ve mayalar yönünden incelenip mevcut mikroorganizma yükleri saptanmıştır. Aynı yüzeylere işletmede temizlik yapılmadan önce ve sonra farklı konsantrasyonlarda hazırlanmış dezenfektan uygulaması yapılmış ve adı ge çen mikroorganizmalar yönünden araştırılmıştır. Bu uygulamalar sonunda toplam 381 örnek incelenmiş ve test edilen dezen fektanın et işletmelerindeki tahta ve plastik yüzeyler için uygun olmadığı fakat aynı dezenfektanın % 1'lik solüsyonunun, işletmelerdeki çelik yüzeylerde kullanılabileceği kanısına varılmıştır.