2011 Cilt 30 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/13940
Browse
Browsing by Subject "Aspir tohumu"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Aspir tohumu ve sığır süt yemi katılarak silolanan mısır hasılının bazı silaj kalite özellikleri ve mikotoksin yönünden incelenmesi(Uludağ Üniversitesi, 2011-06-30) Oğuz, Fatma Karakaş; Oğuz, Mustafa Numan; Şahindokuyucu, FatmaBu çalışmanın amacı, mısır hasılının, aspir tohumu ve süt ineği karma yemiyle beraber silolanmasının silaj kalitesine etkisi ile silajda mikotoksin varlığının belirlenmesidir. Kontrol grubu (mısır hasılı silajı) ve deneme grupları (mısır hasılıyla aspir tohumu (1.grup) ve mısır hasılıyla süt ineği karma yemi (2.grup) silajları) olmak üzere toplam 22 adet silaj numunesi bir litrelik mini silolarda (cam kavanozlarda) hazırlandı ve dört yıl bekletildi. Bu süre sonunda, silajların kuru madde, ham protein, ham yağ, ham selüloz, ham kül, pH ve Fleig puanı, fiziksel özellikler (koku, yapı ve renk) ve mikotoksin varlığı belirlendi. Gruplar arasında en yüksek ham protein değeri (% 12,37) süt ineği karma yemi grubunda, ham yağ (% 18,09) aspir tohumu grubunda, ham selüloz (% 21.72) kontrol grubunda, Fleig puanı (128.71) süt ineği karma yeminde ve en yüksek pH (4,16) süt ineği karma yemli gruplarda belirlendi. Hiçbir örnekte mikotoksin varlığına rastlanılmadı.