2011 Cilt 30 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/13940
Browse
Browsing by Subject "Dairy cattle"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Süt sığırlarında önemli mikotoksinler ve etkileri(Uludağ Üniversitesi, 2011-06-30) Şahindokuyucu, Fatma; Mor, FirdevsMikotoksinler, Aspergillus, Penicillium ve Fusarium türü mantarlar tarafından sentezlenen zehirli metabolitlerdir. Mikotoksin oluşturan mantarlar dünyanın her tarafında mevcuttur. Yem ve yem hammaddelerinde çok sayıda mikotoksin doğal kirletici olarak bulunur. Süt sığırlarında risk oluşturan başlıca mikotoksinler; aflatoksinler, deoksinivalenol, T-2 toksin, zearalenon, fumonisin ve okratoksin A’dır. Sığırlar rumenlerinde mikotoksinleri parçalayabildikleri için, mikotoksinlere tek mideli hayvanlara göre daha dayanıklıdırlar. Mikotoksinler, süt sığırlarında sıklıkla süt veriminde azalma ve hastalık sıklığında artma gibi kronik zehirlenme belirtilerine sebep olurlar. Ayrıca aflatoksinler, T-2 toksin, deoksinivalenol, zearalenon ve okratoksin A süte geçer ve ekonomik kayıplara yol açarlar. Süt sığırlarında mikotoksikozis olgularının tanısı çok zordur, fakat mikotoksinler hastalık sıklığında artma ve süt veriminde azalma olduğunda muhtemel bir sebep olarak düşünülmelidir. Bu derlemede süt sığırlarında önemli olan mikotoksinler ve etkileri üzerinde durulmuştur.