1999 Cilt 15 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15012
Browse
Browsing by Subject "Buğday"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bursa ilinde yetiştirilen buğdaylarda kök ve kökboğazı fungal hastalık etmenlerinin saptanması üzerinde araştırmalar(Uludağ Üniversitesi, 1999) Arslan, Ümit; Baykal, Necati; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bitki Koruma Bölümü.Bu çalışma, 1996 ve 1997 yıllarında Bursa ilinde yetiştirilen buğdaylardaki kök ve kökboğazı fungal hastalık etmenlerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Sürvey alanları Bursa ilinin Karacabey, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhaneli ve Yenişehir ilçeleridir. Araştırma alanındaki hastalığa yakalanma oranı 1996 ve 1997 yıllarında sırasıyla %14.53 ve %11.27, yaygınlık oranı ise %38.81 ve %37.97'dir. Hastalıklı buğdayların kök ve kökboğazından en yüksek oranda izole edilen funguslar Fusarium spp., Rhizoctonia cerealis van der Hoeven, Alternaria alternato (Fr.) Keissler ve Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram and Jain 'dir. Fusarium spp. ve Rhizoctonia cerealis izolatları ile yürütülen patojenisite testlerinde, patojenisitesi en yüksek izolatların R. cerealis, F. culmorum ve F. gramineorum 'a ait olduğu saptanmıştır.Item Değişik zamanlarda ve artan miktarlarda uygulanan azotlu gübrenin ekmeklik otholom buğday çeşidinin verim ve verim öğeleri üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 1999) Tümsavaş, Zeynal; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü.Bu araştırma Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yetiştirilen ekmeklik Otholom buğday çeşidinin verim ve bazı verim öğeleri üzerine, değişik zamanlarda ve artan miktarlarda uygulanan azotlu gübrenin etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tarla denemesi tesadüf blokları deneme planına göre dört tekerrürlü olarak kurulmuş, ekimle birlikte bütün parsellere 5 kg P2 O5 / da hesabıyla triple süperfosfat verilmiştir. Azot beş ayrı dozda (0, 8, 12. 16 ve 20 kg N/da) uygulanmıştır. Kontrol dışındaki bütün parsellere ekimle birlikte 5 kg N/da hesabıyla üre verilmiştir. Azotun geriye kalanı iki farklı uygulama zamanında verilmiştir (I. Geriye kalan azotun tamamımın kardeşlenme döneminde, ll. Geriye kalan azotun yarısının kardeşlenme, diğer yarısının ise sapa kalkma döneminde). Araştırma sonuçlarına göre, azotun verilme zamanının verim ve bazı verim öğeleri üzerine etkili olmadığı belirlenmiştir. Azot dozlarının ise verim ve verim öğeleri üzerine etkili olduğu, azotun 12 kg N/da dozunun yeterli olduğu saptanmıştır.