2022 Cilt 3 Sayı 2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/30969
Browse
Browsing by Title
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
Item Endüstriyel mutfaklarda kullanılan atmosferik brülörlü fırın ile premix brülörlü fırının enerji tüketiminin deneysel olarak karşılaştırılması(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-12-31) Sakin, Akay; Burhan, Mahmut; Bursa Uludağ Üniversitesi/Makine Mühendisliği Bölümü.; 0000-0003-2059-2958Yapılan çalışmada Endüstriyel mutfaklarda kullanılan gazlı fırınların farklı yanma teknolojileri kullanılarak hem performanslarının hem de enerji maliyetlerinin kıyaslanması amaçlanmıştır. Bu çalışma kapsamında İNOKSAN firmasının atmosferik brülöre sahip FKG042E model fırını ve premix brülöre sahip FKG40 fırını kullanılmış olup, her iki fırında deneysel çalışmalar yapılmıştır. Her iki fırın da 20mbar doğal gazda ve ortam sıcaklığında test edilmiştir.Yapılan testler sonucunda premix brülör ile çalışan fırında 0,963 m³ doğalgaz tüketimi, atmosferik brülör ile çalışan fırında 1,809 m³ doğalgaz tüketimi olmuştur. Çalışmada elde edilen bir diğer sonuç ise premix teknoloji ile üretilen fırının gücü atmosferik fırından daha yüksek olmasından dolayı pişirme kapasitesi yaklaşık % 50 artmıştır.Item İklimin hafızası(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-12-31) Kırpık, Mehmet Ali; Ayaz, Yurdakul; Çelebi, Yiğit; Kılıçer, SüheylaBu çalışma, 1-13 Mayıs 2022 yılında İstanbul’un Küçükçekmece, Ümraniye, Başakşehir ve Üsküdar ilçelerinde yapıldı. Yapılan bu çalışmada iklim değişikliğine neden olan olaylar ve bu olayların sonucunda iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini vurgulayan kavramlardan bahsedilmiştir. Çalışmanın metodolojisinde anket çalışması ve web sitesi tasarımı yapılmıştır. Yapılan anket çalışması sözü edilen kavramları içine almakta ve 30 sorudan oluşmaktadır. Ankete 172 kişi katılmış ve katılımcıların tamamı soruları cevaplandırmıştır. Katılımcıların cevapları değerlendirildiğinde; iklim değişikliğine neden olan “Sera Gazı Etkisi” ve iklim değişikliğinin olumsuzluklarından etkilenen ve buna bağlı olarak kullanımı ortaya çıkan kavramlar; sağlık, su, su ayak izi, karbon ayak izi, biyoçeşitlilik ve ekosistemler, orman, tarım, enerji, turizm, okyanus ve atık kavramlarını insanımızın genel olarak bildiği ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada yapılan anketteki 30 soruya verilen cevaplar değerlendirilmiş ve en dikkati çeken sorunun 30.soru (iklim değişikliği hakkında bilgi veren ve gidişata göre kendini güncelleyen web sitesi yapılsaydı dijital ortamda kullanır mıydınız?) olduğu kanaatine varılmıştır. Bu soruya 172 kişi cevap vermiş ve bunların % 71.5’i evet, % 12.8’i hayır, geriye kalan % 16’sı kısmen ve hiçbir fikrim yok olarak cevaplarını vermiş ancak kısmen cevabını verenler çoğunluktadır. Bu soruya verilen cevaplara göre web sitesi projemizi hayata geçirme konusunda doğru yolda olduğumuz anlaşılmaktadır. Katılımcıların %71.5’i bu soruya evet olarak cevaplaması projemizin iklim değişikliğinde toplumsal farkındalığı artırma yönünde yaygın etki yapacağını göstermektedir. Yapılan web sitesi, TÜBİTAK Bilim Genç Dergisi’nin Şubat sayısında yayımlanan Periyodik Cetvel modelinden ilham alınarak tasarlanmıştır. Web sitesinin adı: ikliminhafizasi.blogspot.com olarak belirlenmiştir.Item Kimyasal ve organik gübrelerin çevre üzerine etkisi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-12-31) Cüre, Berkay; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü.; 0000-0001-5008-6533Tarımsal ihtiyaçların karşılanabilmesi için artan oranda üretim de yapılmalıdır. Tarımsal üretimin yükseltilmesi sırasında ürün kalitesi ve toprak veriminin de düşmemesi gerekmektedir. Üretim esnasında topraktaki besin elementleri tükenmektedir ve verim kaybı yaşamamak için tekrar toprağa bu bitki besin elementleri geri verilmelidir. Uzun dönem üretim yapılan araziler için üretim esnasında gübreleme yapılması, zararlılarla mücadele işlemleri ve sulama ile toprakta verimlilik düzeyi arttırılmaktadır. Bu uygulamalar arasında ise en etkili etmen gübre girdisidir. Ancak yapılan çalışmalar dikkate alındığı takdirde gübrelerin uzun dönemde toprakta zararlı etkiler meydana getirdiği görülmüştür. Bu zararlı etkilerin çoğunluğu yanlış tekniklerle ve ihtiyaç durumundan fazla gübre kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Gübrelerin olumsuz etkileri; toprak tuzluluğu, ağır metal birikimi, sularda ötrofikasyona sebebiyet vermesi, nitrat kirliliği, kükürt ve azot içeren gazların hava kirliliğine sebebiyet vermesi ve sera etkisini artırma gibi sorunlara sebebiyet vermektedir. Bu makalede, tarımda gübre kullanımının yarattığı çevre zararları üzerine ve bu zararları azaltmak veya ortadan kaldırılmak için bazı öneriler sunulmuştur.Item Winter moisture values and possible first irrigation time under different cropping patterns in the Konya plain(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-11-26) Tarı, Ali Fuat; Bahçeci, BarışIn this study, the effects of different rotation systems on the storage of winter precipitation in the soil profile in the Konya plain were investigated. Konya plain is a semi-arid region, and a large part of the agricultural lands are left fallow in the parts where irrigation is not possible so that the winter precipitation remains in the next year. In the experiments, moisture observations were made in the fields cultivated with alfalfa, wheat, sugar beet, wheat, and bean plots processed in rotation. As a result of observations and measurements made over four years, in all trials, soil moisture reached its highest level, at the beginning of March, at a soil depth of 120 cm. The effect of sowing patterns on moisture accumulation is insignificant. While the moisture decreases between March and April were found to be statistically significant, it is understood that the moisture loss is mainly in April. As a matter of fact, due to the moisture loss, a significant difference was not found between the soil moisture contents in April and May. Analyzing long-year climate data showed that the dam gates must be opened in April, and water must be given to the plain to prevent product losses due to drought.