2023 Cilt 4 Sayı 1

Son Gönderiler

Şimdi gösteriliyor 1 - 4 / 4
  • YayınAçık Erişim
    Tekstil terbiye işletmesi dispers boyanmış polyester üretim örneklerinin ozonla temizlenmesinin incelenmesi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-06-30) Bayaçlı, Gizem; Özyurt, İrem; Deren, Doğan; Eren, Semiha; Öztürk, Merve; Özenç, Aliye Akarsu; Eren, Hüseyin Aksel; Bursa Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü; 0000-0002-2326-686X; 0000-0001-8356-2321; 0000-0001-5603-5913; 0000-0003-3908-5139
    RB Karesi tekstil fabrikasının ticari seri üretim yelpazesinden bir tip dört farklı renk dispers boyalı PET/EA numunesi seçilmiştir. Redüktif yıkama prosedürü ile ozonlama yöntemi uygulanmıştır. Redüktif yıkama yapılmış ve ozon uygulanmış kumaş numunelerinin renk ve yıkama haslık özellikleri karşılaştırılarak raporlanmıştır. Sonuçlar, ozonla işlenmiş numuneler için redüktif yıkama ile temizlenmiş numunelerinkilerle karşılaştırılabilir, kabul edilebilir renk ve yıkama haslığı sonuçları göstermiştir. Ozon işlemi, geleneksel redüktif yıkama işlemine kıyasla çok daha kısa sürelerde herhangi bir kimyasal madde eklenmeden soğuk suda uygulanmıştır. Ozon ile temizleme daha düşük çevresel etkinin yanı sıra önemli miktarda enerji ve kimyasal tasarruf sağlama potansiyeline sahiptir.
  • YayınAçık Erişim
    YBM ve YDD entegrasyonuna yönelik sistematik bir literatür incelemesi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-06-30) Aydın, Mevlüde; Erbil, Yasemin; Bursa Uludağ Üniversitesi/Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü; 0000-0002-7546-2504; 0000-0002-2290-3097
    Binaların iklim değişikliği üzerindeki çevresel etkileri bilinen bir konudur. Bu bağlamda bina teknolojilerini ve çevresel değerlendirme yöntemlerini entegre etme kavramı, Yapı Bilgi Modellemesi (YBM-BIM) ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (YDD - LCA), binaların çevresel etkilerini iyileştirmek için yenilikçi bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Son yıllarda YBM yazılımını ve yaşam döngüsü değerlendirme (YDD) araçlarını entegre etme konularında yapılan yayınların sayısında bir artış gözlemlenmiştir. Bu bağlamda çalışmada literatür analizi yapılmıştır. Veri analizi üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada Web of Science Core Collection üzerinden uluslararası yayınlara ulaşabilmek adına yapı bilgi modellemesi ve bina yaşam döngüsü değerlendirmesi kelimeleri İngilizce olarak ‘YBM’ ve ‘LCA’ anahtar kelimeleriyle filtrelenmiştir.
  • YayınAçık Erişim
    Servo tahrikli bir makaslı kaldırma mekanizmasının tasarımı, analizi ve optimizasyonu
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-06-30) Kırıkoğlu, Serkan; Sanver, Nurşen; Yıldız, Ahmet; Bursa Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü; 0000-0001-5434-4368
    Bu çalışmada, minimum enerji sarfiyatı için bir servo tahrikli makaslı kaldırma mekanizmasının tasarımı, statik ve dinamik analizi ile boyut optimizasyonu incelenmiştir. Çalışmada klasik hidrolik sistem yerine vidalı mil sistemi yardımı ile kaldırma işlemi gerçekleştirilmesi durumunda başlangıç açısının tahrik kuvvetine göre değişimi virtuel işler prensibi ve virtüel güçler prensibi yardımıyla hesaplanmıştır. Platforma ve çubuklara ait gerekli hız ve ivme bağıntıları iki farklı çevrim denklemi yardımıyla bulunmuştur. Ayrıca mekanizmanın seçilen büyüklükler altında farklı hızlara karşılık tahrik kuvvetinin nasıl değiştiği gösterilmiştir. Son olarak mekanizma çubuklarının topoloji optimizasyonu ile boşaltılma yapılmış ve analiz sonuçları verilmiştir. Böylece daha hafif bir mekanizma tasarımı elde edilmiştir.
  • YayınAçık Erişim
    The effects of oe-rotor spinning parameters on yarn properties produced from recycled/virgin cotton fibers blend
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-07-04) Okandan, Hüseyin; Yıldırım, Nida; Kertmen, Mehmet; Türksoy, Hüseyin
    The environmental load problem of the cotton fiber such as amount of water and pesticides used in the agricultural sector, the main raw material of the textile and apparel industry, obligates the extension of the fiber's life cycle. In order to ensure the sustainability of resources, efficient use of natural supplies and evaluation of recyclable wastes are required. However information lacking is the one of barriers in recycling and processing of cotton. In this study, open-end rotor yarns (OE-Rotor) were spun from the blends of recycled cotton fibers obtained from pre-consumer cotton products (r-CO) and the virgin cotton (C) fibers with 50/50 % ratios. The effects of production parameters (rotor type, navel type and torque type) on yarn properties were examined. According to the results the effect of the production parameters on all measured yarn properties except tenacity values, is statistically significant. It was concluded that %50/50 r-CO/C open-end rotor yarn samples producing by rotor type with narrowest groove, spiral navel type without notch and green torque type without twist stopping effect, led to lower unevenness, hairiness, IPI and higher breaking elongation.