Person:
OĞAN, MEHMET MUSTAFA

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

OĞAN

First Name

MEHMET MUSTAFA

Name

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Publication
    Environmental factors affecting milk and milk fat yields of holstein cows
    (Indian Veterinary Journal, 2008-06-01) Orman, Abdülkadir; Oğan, M. Mustafa; ORMAN, ABDÜLKADİR; OĞAN, MEHMET MUSTAFA; Veteriner Fakültesi; Zootekni Ana Bilim Dalı; 0000-0001-9138-4422; AAG-9134-2021; DKK-1988-2022
  • Publication
    Kuzu besi yemine sodyum bütirat katkısının besi performansına etkileri
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2024-02-26) Tekin, Ömer Kaan; Aycan, Burak; Yavuz, Hasan Melih; Akkoç, Cansel Güzin Özgüden; İlhan, Tuncay; Oğan, Mehmet Mustafa; ÖZGÜDEN AKKOÇ, CANSEL GÜZİN; İLHAN, TUNCAY; OĞAN, MEHMET MUSTAFA
    Bu çalışmada, kuzu besi yemine ilave edilen sodyum bütirat katkısının rumen gelişimi ve besi performansı üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma 27’şer merinos ırkı kuzudan oluşan deney ve kontrol grubu olmak üzere toplamda iki gruptan oluşmuştur. Çalışma süresi boyunca her iki gruptaki kuzulara kaba ve konsantre yemler ad libitum olarak verilmiştir. Grupların kuzu besi yemleri içerik ve kompozisyon olarak benzer düzenlenmiş, ek olarak deney grubununkine %0,4 oranında sodyum bütirat katılmıştır. Her 2 gruptaki kuzularda da doğumda, deneme başlangıcında, 45 günlük yaşta, sütten kesim zamanında ve deney sonunda canlı ağırlık tartımları yapılmıştır. Grupların yemliklerine konan ve artan konsantre ve kaba yemler tartılmıştır. Deney sonunda, grupların sıcak karkas ağırlıkları saptanmıştır. Her iki gruptan 3’er kuzu rastgele seçilerek rumenleri alınmış, rumen papilla uzunlukları ve kalınlıkları ölçülmüştür. Bulgularda, deney grubunun toplam canlı ağırlık artışlarının kontrol grubuna göre 45. ve 105. günlerde daha yüksek olduğu görülmüştür (p<0.05). Deney grubunun ortalama sıcak karkas randımanları kontrol grubuna göre daha yüksek olmuştur (p<0.05). Kontrol grubun araştırma sonu ortalama toplam kuru madde tüketimi deney grubuna göre 4,01 kg daha fazla olmuştur. Deney grubunun 1 kg karkas maliyeti kontrol grubuna göre daha düşük olmuştur. Kontrol grubunun rumen papilla uzunlukları ve genişliklerinin deney grubuna göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, kuzu besi yemlerine katılan %0,4 oranındaki kaplanmış sodyum bütiratın besi performansını olumlu etkileyebileceği, ancak rumen gelişimine üzerindeki etkilerin daha iyi anlaşılabilmesi için sütten kesimden önce de histolojik incelemeler yapılmasının faydalı olacağı kanısı oluşmuştur.