Publication:
Ohmik ısıtma destekli işlemlerin gıdalarda kullanımı ve kalite uzerine etkisi

dc.contributor.buuauthorİncedayı, Bige
dc.contributor.buuauthorSeyhan, Buket
dc.contributor.buuauthorÇopur, Ömer Utku
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.orcid0000-0001-6128-7453
dc.contributor.orcid0000-0002-9948-4433
dc.contributor.orcid0000-0002-1951-7937
dc.date.accessioned2020-01-25T10:27:31Z
dc.date.available2020-01-25T10:27:31Z
dc.date.issued2019-03-06
dc.description.abstractGıda sektöründe geleneksel ısıl işlem uygulamalarına alternatif olabilecek daha hızlı ve çevreci üretim teknolojileri araştırılmaktadır. Son zamanlarda üzerinde birçok araştırma yapılan yöntemlerden biri olan, literatürde joule ısıtma, elektriksel direnç ısıtma, elektro iletken ısıtma ve rezistans ısıtma olarak da adlandırılan ohmik ısıtma, gıdaların elektriksel yolla ısıtıldığı bir sistemdir. Geniş bir uygulama alanına sahip olan ohmik ısıtma yönteminde ısı enerjisinin direk ürün içerisinde oluşması birçok avantaj sağlamaktadır. Ohmik ısıtma sisteminin verimliliğini etkileyen başlıca parametreler elektriksel direnç, elektriksel alan kuvveti, partikül boyutu ve konsantrasyondur. Bu derleme çalışmasında, son dönemlerde ohmik ısıtma sistemi ile gerçekleştirilen evaporasyon, ekstraksiyon, çözündürme, enzimatik ve mikrobiyal inaktivasyon uygulamaları incelenerek, ohmik ısıtmanın verimliliği, avantajları ve gıda kalitesi üzerine etkileri değerlendirilmiştir.
dc.description.abstractIn the food sector, faster and ecological production technologies alternative to conventional heat treatment applications are being investigated. Ohmic heating, also called joule heating, electrical resistance heating, electro-conductive heating and resistance heating in the literature, which is one of the most researched method in recent years, is a system where the foods are heated electrically. This method has a wide application area and the formation of heat energy directly in the product during the process provides many advantages. The main parameters affecting the efficiency of the ohmic heating system are electrical resistance, electrical field strength, particle size and concentration. In this study, current ohmic heating assisted evaporation, extraction, dissolution, enzymatic and microbial inactivation applications are reviewed and the effects of ohmic heating on efficiency and food quality have been evaluated.
dc.identifier.citationİncedayı, B. vd. (2019). "Ohmik ısıtma destekli işlemlerin gıdalarda kullanımı ve kalite uzerine etkisi". Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(2), 341-354.
dc.identifier.endpage354
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage341
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/866960
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/7012
dc.identifier.volume33
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectElektroporasyon
dc.subjectEvaporasyon
dc.subjectİnaktivasyon
dc.subjectOhmik ısıtma
dc.subjectElectroporation
dc.subjectEvaporation
dc.subjectİnactivation
dc.subjectOhmic heating
dc.titleOhmik ısıtma destekli işlemlerin gıdalarda kullanımı ve kalite uzerine etkisi
dc.title.alternativeUse of ohmic heating assisted treatments in foodstuffs and impact on quality
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
33_2_11.pdf
Size:
374.04 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: