Publication:
Köpeklerde elektroretinografi bulgularının değerlendirilmesi

dc.contributor.advisorSatar, Nihal Yaşar Gül
dc.contributor.authorOktay, Mahmut Ayberk
dc.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentCerrahi Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-03-03T06:55:56Z
dc.date.available2020-03-03T06:55:56Z
dc.date.issued2013
dc.description.abstractBu çalışma, Mayıs 2011 - Ağustos 2011 tarihleri arasında Fransa'nın, Toulouse Ulusal Veteriner Okulu Oftalmoloji Anabilim Dalı Kliniği'ne getirilen ve ayrıca kliniğin arşiv ünitesinde bulunup bu tez için değerli bilgiler içerdiğine kanaat getirilen seçilmiş toplam 21 hayvanın ERG ile değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Bu 21 hayvanda testler bilateral olarak uygulanmış ve birbirinden bağımsız 42 elektroretinogram elde edilmiştir. Hastalar kliniğe dışarıdan veya hastane içi sevk olup olmamasına bakılmaksızın anamnez ve özgeçmiş alınmış, göz probleminin dışında herhangi başka problemi olan bir hasta ile karşılaşıldığında gerekli muayene ve konsültasyonlar yapılarak bu bilgiler hastanın dosyasına eklenmiştir. Hastanın Oftalmoloji Anabilim Dalı kliniklerindeki muayenesinde; pamuk topu testi, tehlikeye göz kırpma refleksinin, ışığa göz kırpma refleksinin, direkt fotomotor refleksin, birleşik fotomotor refleksin, palpebral yarığın, gözkapaklarının, konjunktivanın, membrana nictitans'ın, gözyaşı akıntısının, korneaların, irislerin, pupillaların, lenslerin ve retinaların muayenesi bilateral olarak yapılmıştır. Ayrıca göz yaşı akıntısının miktarı Schirmer testi ile ölçülmüş, göz içi basınç ölçümünde ise rebound tonometresi kullanılmıştır. İlerleyen muayene sürecinde göz içi ve fundusun yeterli derecede görüntülenemediği vakalarda veya olası bir tanının kesinleştirilmesinde ultrasonografik muayeneden yararlanılmıştır. ERG'nin uygulanmasında Fransa'da yapılan çalışmalarda Toulouse Ulusal Veteriner Okulu Oftalmoloji Anabilim Dalı Kliniği'nde geçmiş yıllar boyunca kullanılmış, parametreleri belirlenmiş ve rutinde kullanılmakta olan anestezi ve ERG protokolleri kullanılmıştır. Köpekler hazırlandıktan sonra karartılmış odada 15 dk bekletildi. Sonrasında karanlık adaptasyonunun 1., 5., 7., 9., ve ışıklar açıldıktan sonra aydınlık adaptasyonun 2. dakikalarında uyarım verileren flaş ERG kayıdı yapıldı. Onüçüncü dakikada yapılan flicker ERG kayıdı ile çekimler sonlandırıldı Retinanın işlevi kırkiki gözde başarı ile değerlendirildi. Toplam otuzsekiz kataraktlı gözden yirmibeş tanesi ERG bulguları sonrasında katarakt ameliyatına yönlendirildi. Sekiz göz retinal problemler nedeni ile ve beş göz ise sabit katarakt seviyelerinin gözlenmesi için cerrahi müdahale uygulanmadı. Alınan sonuçlar doğrultusunda, ERG'nin oftalmolojik tanısal süreçte ideal koşullara ulaşmada yararlı olduğu kanısındayız.
dc.description.abstractThis study includes animal that have been brought to Toulouse National Veterinary School Ophthalmology Clinics between the period of May 2011 and August 2011; and archive cases that have found to have valuable information fort he thesis. 42 eyes of 21 dogs have been examined by Electroretinography (ERG) Whether the animal is referred from a private clinic or it has been send by another colleague inside the hospital detailed history was taken and when it was needed further consultation regarding systemic diseases has been done. The ophthalmologic examination in ophthalmology department include; cotton ball test, manace test, direct pupillary light reflex, joined pupillary light reflex, examination of the eyelids, conjunctivas, nictitating membranes, corneas, irises, lenses end retinas. As an addition to that schirmer eye tear test, and intraocular pressure had been valueted. When the retina could not be observed for examination, if needed, ultrasosnography was performed. hile performing the electroretinography and anesthesia, the procedure that has been used and parameters had been set in the Toulouse National Veterinary School Ophthalmology Clinics was used. After preparation, for 15 minutes the dogs were kept in a darkened room. At the 1st, 5th, 7th and 9th minutes of dark adaptation flash ERG stimulation was conducted. The lights were opened and light adapted graphies were recorded in the second minute of adaptation. The recording were finished with a 13th minute flicker recording. The functional status of all retinas was evaluated. Out of 38 eyes which where clinically diagnosed with cataract, 25 continued with the surgery 8 eyes were not operable due to severe retinal atrophy or detachment. We concluded that, ERG can be frequently used for pre cataract surgery and retinal disease prognosis and it is essential in ophthalmologic diagnostic process for more ideal and precise results.
dc.format.extentV, 142 sayfa
dc.identifier.citationOktay, M. A. (2013). Köpeklerde elektroretinografi bulgularının değerlendirilmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/9700
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.bapUAP (V) 2009/14
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectElektroretinografi
dc.subjectERG
dc.subjectKöpek
dc.subjectKatarakt
dc.subjectRetinal dejenerasyon
dc.subjectElectroretinography
dc.subjectDog
dc.subjectCataract
dc.subjectRetinal degeneration
dc.titleKöpeklerde elektroretinografi bulgularının değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of electroretinography examination results in dogs
dc.typedoctoralThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü/Cerrahi Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
352996.pdf
Size:
8.19 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: