Publication: Katı kültür fermantasyonu: hayvan beslemede güncel biyoteknolojik uygulamalar
Abstract
Dünya çapında artan nüfus ile birlikte hayvansal gıdalara (et, süt ve yumurta gibi) talep de artmaktadır. Dolayısıyla hayvansal üretim verimliliğinin artırılmasında yeni ve verimli stratejilerin uygulanması önem taşımaktadır. Geleneksel hayvancılık ıslah yöntemleri, şu anki üretimi sürdüremez; bu yüzden, üretkenliği artırmak için biyoteknoloji dahil olmak üzere yeni yoğun ve güncel tekniklere ihtiyaç duyulmaktadır. Yem fiyatları, çiftçilik sistemlerinin karşılaştığı en önemli kısıtlamalardan biridir. Fiyat dalgalanmaları ve sürekli artan yem fiyatları nedeniyle beslenme uzmanları, yerel yem kaynaklarından yararlanmak için alternatif biyoteknolojik uygulamalara dikkat çekmiştir. Bu sınırlamaları kaldırmak için, katı kültür fermantasyonu (KKF) harika bir biyoteknolojik çözüm olarak bildirilmiştir. Aslında besin biyo-yararlanımını artırmak, bağırsak patojenik bakterilerini sınırlamak ve yem kaynaklarında anti-besin faktörlerini azaltmak için kullanılmaktadır. Bu makale, biyoteknolojinin güncel uygulamalarından biri ‘Katı Kültür Fermantasyonu’na odaklanarak, hayvan besleme ve yem teknolojisinde biyoteknolojinin önemini göstermeyi amaçlamaktadır
With the increasing population worldwide, the demand for the animal products (such as meat, milk and eggs) is also increasing. Therefore, it is important to implement new and efficient strategies to increase animal production yield efficiency. Traditional livestock breeding methods cannot sustain current production. Therefore, new intensive and up-to-date techniques, including biotechnology, are needed to increase productivity. Feed prices are one of the most important constraints facing farming systems. Due to fluctuating and constantly rising feed prices, nutritionists have drawn attention to alternative biotechnological applications to take advantage of local feed sources. To overcome these limitations, solid-state fermentation (SSF) has been reported as a great biotechnological solution. It is actually used to increase nutrient bioavailability, limit intestinal pathogenic bacteria, and reduce anti-nutritional factors in feed sources. This article aims to show the importance of biotechnology in animal nutrition and feed technology by focusing on one of the current applications of biotechnology; Solid State Fermentation.
With the increasing population worldwide, the demand for the animal products (such as meat, milk and eggs) is also increasing. Therefore, it is important to implement new and efficient strategies to increase animal production yield efficiency. Traditional livestock breeding methods cannot sustain current production. Therefore, new intensive and up-to-date techniques, including biotechnology, are needed to increase productivity. Feed prices are one of the most important constraints facing farming systems. Due to fluctuating and constantly rising feed prices, nutritionists have drawn attention to alternative biotechnological applications to take advantage of local feed sources. To overcome these limitations, solid-state fermentation (SSF) has been reported as a great biotechnological solution. It is actually used to increase nutrient bioavailability, limit intestinal pathogenic bacteria, and reduce anti-nutritional factors in feed sources. This article aims to show the importance of biotechnology in animal nutrition and feed technology by focusing on one of the current applications of biotechnology; Solid State Fermentation.
Description
Keywords
Biyoteknoloji, Katı kültür fermantasyonu, Alternatif yem maddeleri, Biotechnology, Solid state fermentation, Alternative feedstuffs
Citation
Ghorbel, R. ve Koşum, N. (2023). ''Katı kültür fermantasyonu: hayvan beslemede güncel biyoteknolojik uygulamalar''. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(2), 537-549.
Collections
Metrikler