Publication:
Determination of the effects of some photosynthesis organs removed at heading stage on agricultural traits in bread wheat varieties

dc.contributor.authorBüyükyatıkçı, İlke Aybüke
dc.contributor.authorYağdı, Köksal
dc.contributor.buuauthorYAĞDI, KÖKSAL
dc.contributor.departmentBursa Uludağ Üniversitesi/ Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü
dc.contributor.orcid0000-0003-1567-9397
dc.contributor.orcid0000-0003-4330-631X
dc.contributor.researcheridEHR-5620-2022
dc.contributor.researcheridKEK-3009-2024
dc.date.accessioned2024-05-31T08:02:11Z
dc.date.available2024-05-31T08:02:11Z
dc.date.issued2023-01-01
dc.description.abstractThis study conducted in 2018-2019 at Bursa Uludag University Faculty of Agriculture Application and Research Center, and aimed to determine the effect of removing some photosynthesis organs on the yield and quality characteristics of bread wheat varieties during the heading stage. In the study, 2 bread wheat varieties (Pehlivan and Golia) were used as material, and the research was carried out in randomized split blocks design with three replications. According to the results obtained, the photosynthesis organs removed during the spiking period of the varieties significantly reduced the plant height, spike height, number of spikes per spike, grain number per spike, grain weight per spike, thousand-grain weight, hectolitre weight, sedimentation value, gluten ratio, and harvest index values. On the other hand, an increase in protein ratio was observed. The Golia cv. which is an awned cultivar, has been more affected by the applications than the Pehlivan cv., which is an awnless cultivar.
dc.description.abstractBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Merkezinde 2018-2019 yıllarında yürütülen bu çalışmada, ekmeklik buğday çeşitlerinde başaklanma döneminde bazı fotosentez organlarının uzaklaştırılmasının verim ve kalite özellikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada iki ekmeklik buğday çeşidi (Pehlivan ve Golia) materyal olarak kullanılmış olup araştırma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çeşitlerin başaklanma dönemlerinde kesilerek uzaklaştırılan fotosentez organlarının elde edilen sonuçlara göre bitki boyu, başak boyu, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, sedimantasyon değeri, gluten oranı ve hasat indeksi değerlerini önemli ölçüde azalttığı belirlenmiştir. Buna karşılık protein oranında artış gözlemlenmiştir. Kılçıklı bir çeşit olan Golia çeşidi uygulamalardan kılçıksız bir çeşit olan Pehlivan çeşidine göre daha fazla etkilenmiştir.
dc.identifier.doi10.18016/ksutarimdoga.vi.1014923
dc.identifier.endpage1219
dc.identifier.issn2619-9149
dc.identifier.issue5
dc.identifier.startpage1209
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.1014923
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/41612
dc.identifier.urihttp://dogadergi.ksu.edu.tr/tr/pub/issue/77375/1014923
dc.identifier.volume26
dc.identifier.wos001153474800022
dc.indexed.wosWOS.ESCI
dc.language.isotr
dc.publisherKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
dc.relation.journalKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectGrain-yield
dc.subjectFlag-leaf
dc.subjectComponents
dc.subjectAwns
dc.subjectBread wheat
dc.subjectPhotosynthesis organs
dc.subjectYield traits
dc.subjectQuality traits
dc.subjectScience & technology
dc.subjectLife sciences & biomedicine
dc.subjectAgriculture, multidisciplinary
dc.subjectAgriculture
dc.titleDetermination of the effects of some photosynthesis organs removed at heading stage on agricultural traits in bread wheat varieties
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication3b6574ba-56ca-4656-8ce0-5983a7b01083
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery3b6574ba-56ca-4656-8ce0-5983a7b01083

Files

Collections