Klasik Arap mizahında sahte peygamber figürü

Hz. peygamber henüz hayatta iken patlak veren ve Müslümanlar açısından hayati dinselpolitik sorunlardan biri olan sahte peygamberlik meselesi, mizahi alanda da kendisine yer bulmuş önemli bir edebi temadır. Bu makale, klasik edeb literatüründen ve tarih kitaplarından derlenen sahte peygamberlerle ilgili kırk adet anekdotu, şekil ve muhteva açısından ve mizahi bir perspektifle irdelemektedir.
The problem of pseudoprophecy which broke out while the Prophet Muhammad still alive is one of the vital religiouspolitical issues. This article will examine forty anecdotes about pseudoprophets compiled from classical adab literature and historical sources in terms of form and content.

Klasik arap edebiyatı, Mizah, Sahte peygamber, Anekdot, Humour, Clasical arabic literature, Anecdote, Pseudoprophet

Günday, H. (2012). ''Klasik Arap mizahında sahte peygamber figürü''. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 21(2), 199-228.