Çağdışı bir disiplin aracı: Dayak

1988

Okullarımızda dayağın varlığı yadsınmaz bir gerçektir. Peki, öğretmen, öğrencisini neden dövme gereği duymaktadır ? Bir kez öğretmen de bu toplumun ürünüdür, dayak atan aileden gelmektedir. Dahası sınıflarda çeşitli etkenlerle sağlık ­iletişim etkileşim ortamı sağlanamamakta , öğrencilerle yeterince sevgi ve saygı bağı kurulmamaktadır. Disiplin, günümüzde yol göstermek ve yardım etmek anlamına gelmektedir. Bu anlamdaki disiplin "çocuk merkezli" dir, çocuk içindir. Oğretmen disiplin uygu­lamasında ne otoriter olmalı, ne de otorite boşluğu yaratmalıdır; otorite sahibi olmalıdır. Otorite sahibi öğretmen saygılıdır, anlayışlıdır. Öğrencileriyle iş birliği ya­par, diyalog kurar. Güçlü ve sağlıklı kişiliğiyle, sevecen yaklaşımıyla kendiliğinden saygınlık kazanır.
La pratique de fessee dans les ecoles primaires est un fait indeniable. On peut se poser la question suivante: Pourquoi les instituteurs sont-ils tendances a battre eurs eleves? La reponse est que ces instituteurs eux memes sont issus de cette meme societe et des familles ou les enfants sont battus par leurs parents. Par ailleurs, pour difflrentes raisons, il deuient souvent tres difficile pour l'instituteur de creer en classe un atmosphere de communication et des rapports humains bases sur la sympathie et le respect.

Eğitimde dayak, Öğretmen öğrenci ilişkisi, Battre dans l'éducation, Relation enseignant-élève

Nas, R. (1988). "Çağdışı bir disiplin aracı: Dayak". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(1), 243-248.

Koleksiyonlar