2024-02-27

Faaliyetlerini gerçekleştirirken pek çok kişisel veri işleyen sermaye şirketleri ve kooperatifler, aynı zamanda Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından verilen veri ihlali kararlarının büyük bir çoğunluğunun muhatabı konumundadır. Sermaye şirketi ve kooperatiflerde kişisel verilerin korunmasına ilişkin yükümlülükler hususunda yeterince farkındalık oluşmadığı görülmektedir. Bu nedenle çalışmamız kapsamında sermaye şirketi ve kooperatiflerin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca veri sorumlusu olarak yükümlülükleri incelenmiş, yönetimsel yapıları bağlamında KVKK kapsamındaki yükümlülüklerin kimler tarafından yerine getirileceği açıklanmış, sermaye şirketi ve kooperatiflerde kişisel verilerin korunması ve Compliance (uyum) yükümlülüğünün ilişkisi izah edilmiş ve kişisel verilerin korunması mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda şirketin karşılaşabileceği yaptırımlar ortaya koyulmuştur.
Capital companies and cooperatives process a lot of personal data while carrying out their activities. However, at the same time, the majority of data breach decisions made by the Personal Data Protection Board are about capital companies and cooperatives. It seems that there is not enough awareness about the obligations regarding the protection of personal data in capital companies and cooperatives. For this reason, within the scope of our study, the obligations of capital companies and cooperatives as data controllers in accordance with the Personal Data Protection Law No. 6698 were examined and it was explained who will fulfill the obligations within the scope of KVKK in the context of their managerial structures. In addition, the relationship between the protection of personal data and Compliance obligation in capital companies and cooperatives is discussed and, the sanctions that the company may face if the obligations arising from the personal data protection legislation are not fulfilled are explained.

Kişisel veri, Sermaye şirketi, Kooperatif, Kişisel verilerin işlenmesi, Yükümlülük, Sorumluluk, Veri sorumlusu, Personal data, Capital companies, Cooperative, Processing of personal data, Obligation, Liability, Data controller

Kızılkaya, S. (2024). Sermaye şirketleri ve kooperatiflerin 6698 sayılı kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında yükümlülükleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.