Çalışmamızda ürolojik cerrahi geçiren 65 yaş ve üzeri hastalarda kırılganlığın FRAIL Ölçeği (FRAIL), Edmonton Kırılganlık Ölçeği (EKÖ) ve Klinik Kırılganlık Skalası (KKS) ile belirlenmesi, postoperatif 30 günlük dönemde olumsuz sonuçlarla ilişkisinin araştırılması ve ölçeklerin bu konulardaki tahmin güçlerinin kıyaslanması amaçlanmıştır. Ürolojik cerrahi geçiren ≥65 yaşında 234 hastada gerçekleştirilen prospektif çalışmada preoperatif dönemde sosyo-demografik verileri, son bir yıl içerisindeki acil servis başvuruları, düşme sayıları, Amerikan Anestezistler Derneği Fiziksel Durum Sınıflaması (ASA), Charlson Komorbidite İndeksi (CKİ), albümin, hemoglobin, hematokrit değerleri, kırılganlık ölçek puanları kaydedilmiştir. Hastaların postoperatif 30 gün boyunca komplikasyonlar, yoğun bakım yatışı, yoğun bakımda ve klinikte yatış süresi, acil servis başvurusu takip edilmiştir. Çalışmamızda kırılganlığın (sırasıyla FRAIL, EKÖ ve KKS) postoperatif komplikasyon görülme ihtimalini arttırdığı gösterilmiştir (sırasıyla p<0,001, OR:10,214; p<0,001, OR:3,663; p<0,001, OR:5,029). ASA ve kırılganlık ölçeklerinin postoperatif komplikasyonları öngörme yetenekleri benzerdir (ASA AUC:0,611, p=0,002 ve sırasıyla AUC:0,665, p<0,001; AUC:0,606, p=0,014; AUC:0,640, p=0,003). Yoğun bakım ihtiyacı olan hastaların ASA skorlarının daha yüksek olduğu (p=0,001) ve üç ölçeğe göre de daha kırılgan olduğu saptanmıştır (sırasıyla p<0,001; p=0,010; p<0,001). ASA ve kırılganlık ölçek puanları ile postoperatif yoğun bakım yatış süresi arasında anlamlı bir korelasyon gösterilememiştir. ASA skoru daha yüksek olan (p=0,001); FRAIL (p=0,004) ve KKS'ye (p=0,022) göre kırılgan olan hastaların klinik yatış süreleri daha uzun iken EKÖ'ye (p=0,070) göre kırılgan olan hastalarla klinik yatış süresi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. EKÖ (AUC:0,702, p<0,001) ve KKS (AUC:0,635, p=0,008) postoperatif acil servis başvurusunu öngörmede anlamlı ölçeklerdir, ancak EKÖ'nün prediktif yeteneği KKS'ye daha üstün bulunmuştur (p=0,045). Çalışmamızda kırılganlığın ürolojik cerrahi hastalarında postoperatif olumsuz sonuçlarla (komplikasyonlar, yoğun bakım yatışı, klinik yatış süresinde uzama, acil servis başvurusu) ilişkili olduğu gösterilmiştir. Postoperatif komplikasyonları öngörmede FRAIL, postoperatif acil servis başvurularını öngörmede EKÖ öne çıkmaktadır. Ürolojik cerrahi geçiren geriatrik hastalarda postoperatif olumsuz sonuçların ön görülmesinde standart preoperatif anestezi değerlendirmesine ek olarak kırılganlığın değerlendirilmesinin yararlı olacağını düşünmekteyiz.
In our study, we aimed to determine the frailty status of patients aged 65 years and older who underwent urological surgery using the FRAIL Scale, Edmonton Frailty Scale (EFS) and Clinical Frailty Scale (CFS); investigate their relationship with adverse outcomes during the 30-day postoperative period, and compare the predictive abilities of these scales. In a prospective study involving 234 patients aged ≥65 years who underwent urological surgery, we recorded socio-demographic data, emergency department admissions and the number of falls in the past year, American Society of Anesthesiologists Physical Status Classification (ASA), Charlson Comorbidity Index (CCI), albumin, hemoglobin, hematocrit values, and frailty scale scores preoperativeley. All patients were followed for postoperative complications, intensive care unit admission, length of intensive care unit stay, length of hospital stay and emergency department admissions for 30 days postoperatively. Our study demonstrated that frailty (FRAIL, EFS, and CFS, respectively) increased the likelihood of postoperative complications (p<0.001, OR: 10.214; p<0.001, OR: 3.663; p<0.001, OR: 5.029). The predictive abilities of ASA and frailty scales for postoperative complications were similar (ASA AUC: 0.611, p=0.002, and AUC: 0.665, p<0.001; AUC: 0.606, p=0.014; AUC:0.640, p=0.003, respectively). Patients requiring intensive care admission had higher ASA scores (p=0.001) and were more frail according to all three scales (p<0.001; p=0.010; p<0.001 respectively). There was no significant correlation between ASA and frailty scores and duration of postoperative intensive care stay. Patients with a higher ASA score (p=0.001) and who were frail according to FRAIL (p=0.004) and KKS (p=0.022) had a longer length of hospital stay, whereas no significant correlation was found between the EFS (p=0.070) and the length of hospital stay. The EFS (AUC: 0.702, p<0.001) and the CFS (AUC:0.635, p=0.008) were significant predictors of postoperative emergency department admissions. However, the predictive ability of the EFS was found to be superior to the CFS (p=0.045). Our study demonstrated that frailty was associated with adverse postoperative outcomes (complications, intensive care admission, longer hospital stay, postoperative emergency department admissions) in urological surgical patients. FRAIL appears to be a valuable predictor of postoperative complications, while EFS stands out in predicting postoperative emergency department admissions. We believe that assessing frailty in geriatric patients undergoing urological surgery, in addition to standard preoperative anesthesia assessment, would be beneficial in predicting adverse postoperative outcomes.

Kırılganlık, Ürolojik cerrahi, Postoperatif komplikasyonlar, Frailty, Urological surgery, Postoperative complications

Yıldız, S. (2023). 65 yaş ve üzeri ürolojik cerrahi geçiren hastalarda üç farklı kırılganlık ölçeğinin postoperatif sonuçları öngörme yeteneğinin değerlendirilmesi. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.