1986

1 Ocak 1981 ile 31 Aralık 1985 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalına gönderilen 2462 adet jinekolojik simir ve 3827 adet jinekolojik cerrahi materyal serviks kanserlerinin erken tanısında servikal sitolo- jinin değerini belirtmek amacıyla tarandı. Cerrahi materyallerin incelenmesi sonucunda histopatolo- jik olarak serviks kanseri tanısı almış 26 olgu tespit edilmiş­tir. Bu 26 olgunun 11 inden sitolojik tanı amacıyla simir alın­ mıştır . II Olgunun histopatolojik ve sitopatolojik tanı sonuçla­ rını karşılaştırdığımızda;. 8 olguda sitolojik olarak doğru tanı konulması sonucunda doğru karar verme olasılığımızın % 78 e ulaştığını tespit ettik. Bu bulgular daha önce yapılan çalışmalara uygunluk gös­termekte olup, serviks kanserlerinin erken tanısında sitolojik tanının değerini bir kez yinelemiş ve serviks kanseri yönünden hastalık riski gösteren bütün kadınlarda sitolojik taramanın yapılmasa gerekil olduğu sonucuna varılmıştır.

Sitoloji, Uterin servikal neoplazmlar, Cytology, Uterine cervical neoplasms

Afşin, E. (1986). Serviks kanserlerinin erken tanısında servikal sitolojinin önemi ve aynı olguların histopatolojik örnekleriyle karşılaştırılması. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.