Öğrenme kuramı, eğitim araçları ve bireyselleştirilmiş öğretim

Yükleniyor...
Küçük Resim

1989

Kurum Yazarları

Gagne, Robert M.

Süreli Yayın başlığı

Süreli Yayın ISSN

Yayınevi

Özet

Öğrenme sürecine ilişkin görüşlerin başında vurgulanması gereken ilke, "farklı öğrenme türlerinin ayrı ayrı koşullarda gerçekleşebileceği"dir. Her türden öğrenmenin bitişiklik, tekrar ve pekiştirme gibi genel koşulları gerektirdiği konusunda pek çok kuramcı tarafından önemle durulmasına karşın zihinde kavramların, ilkelerin ve kuralların oluşabilmesi için, bu koşullara ek olarak, öğrenme türüne özgü nitelikte başka koşullarda gereklidir. Bu koşullar her tür öğrenme için farklıdır. Problem çözmek için farklı karmaşık ilkeleri öğrenme koşullarının, "hücre! gibi herhangi bir kavramı öğrenme koşullarından farklı olacağı gibi. Her bir aynı öğrenme için, yaratılan dış koşullar öğretimin temelini oluştururlar; iç koşulları ise, öğrencinin daha önceki öğrenme yaşantılarıyla edindiği bilgi ve beceriler belirlemektedir. Öğretimin ikinci önemli ilkesi "birikimli öğrenme"dir. Bu ilkeye göre, her yeni Öğrenme bir önceki öğrenilenler üzerinde yapı kazanır. Bu durumda her bir yeni Öğrenme için minimal düzeyde özgünleştirilebilen önkoşulun varlığı sözkonusudur. Basit bir örnek verilecek olursa, daha önceden öğrendiği rakamlar hatırlayamayan öğrenci, çarpma ve bölmeyi de öğrenmekte güçlük çeker.
Gagne's learning theory is a synthesis of classical and modern learning theories. He defines the learning proces as the interaction between external and in temal factors. The events of instruction by Gagrié, start with "gaining the leamer's attention" and continues with the other steps as "informing the learner of the objective"; "stimulating recall"; "presenting the lesson"; "providing leamer guidance"; "eliciting the performance"; "providing feedback"; "assessing the performance" and ends with "retention and transfer".

Açıklama

Gagne, R. M.; Learning Theory, Educational Media and Individualized Instruction Indiana University, School of Education, Training Handout No: 1402, 1970.

Anahtar kelimeler

Öğrenme, Eğitim araçları, Öğretim

Alıntı

Gagne, R. M. (1989). "Öğrenme kuramı, eğitim araçları ve bireyselleştirilmiş öğretim". çev. Mualla Ulusavaş. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(1), 153-160.

Koleksiyonlar