2012

Kafkas Üniversitesi

This research was conducted in order to suggestion of some selection indices for Holstein cattle in Turkey. The material of the research were composed of yield, SCS and type traits belong to 3.000 daughters raised of 100 sires in 150 herds. The MTDFREML package program was used for estimation of variance components and breeding values. As a result, five indices were discussed for Turkey.
Bu araştırma Türkiye’de Siyah Alaca sığırlar için çeşitli seleksiyon indekslerini önermek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyalini 100 boğanın 150 işletmede yetiştirilen 3.000 kızına ait verim, somatik hücre sayısı ve dış görünüş özelliklerine ait değerler oluşturmuştur. Varyans unsurları ve damızlık değerlerin tahmin edilmesinde MTDFREML isimli program kullanılmıştır. Sonuç olarak Türkiye için beş farklı indeks tartışılmıştır.

Veterinary Sciences, Holstein, Selection index, Breeding value, Sire selection, Siyah alaca, Seleksiyon indeksi, Damızlık değer, Boğa seçimi

Duru, S. vd. (2012). "Çeşitli ülkelerde siyah alaca sıǧırlar için kullanılan seleksiyon indeksleri ve Türkiye için öneriler". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(1), 43-48.