Amaç: Herpes Simpleks Virüs (HSV) keratiti veya üveiti nedeniyle valasiklovir profilaksisi verilen hastalarda nükste rol oynayabilecek faktörlerin incelenmesi ve atak sayısını azaltmak için kullanılabilecek minimumvalasiklovir dozu ve süresinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: En az 6 ay valasiklovir profilaksisi uygulanan 16 yaş ve üzeri 124 hastanın anamnezi, demografik özellikleri, muayene bilgileri not edildi. Profilaktik tedavi verilen 218 dönemde ilaç dozu, süresi, rekürrenslerin zamanı kaydedildi, profilaksinin kullanıldığı ve kesildiği dönemde nüksle ilişkisi olabilecek faktörler ayrı analizlerle retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Ortanca yaşı 62 olan hastaların (16-91), 78‘i erkek, 46‘sıkadındı. Hastalarda %16,1 (20) epitel açıklığı olan, %37,9 (47) epitel intaktstromal keratit, %42,7 (53) endotelit, %3,2 (4) korneanın tutulmadığı üveit görüldü. En sık görülen komplikasyon glokom gelişimi idi. Ortanca profilaktikdoz 1000 (500-3000) mg, kullanım süresi 11 (6-38) aydı. Valasiklovir kullanırken atak geçirme süre ortalaması 25,84±1,42 aydı. En fazla 6-12 ay arasında olmak üzere tüm kullanım periyotlarının %26,6 (58)’sında nüks görüldü. Valasiklovir kesildikten sonra ortalama nüks zamanı 34,35 ± 4,3 aydı. Bu dönemde daha erken nüks görülme riski epitel+stroma tutulumunda ve endotelitte stromal keratite göre daha fazlaydı. ≥1500 mg kullanan hastalarda < 1000 mg kullananlara göre ilaç kesildikten sonra daha erken nüks görüldü. Profilaksinin kullanıldığı ve kesildiği dönemde nüks ile atak sayısı arasında anlamlı ilişki vardı. Atak sayısı en az sonbahardaydı. Sonuç: Nüks oküler HSV hastalığının önceki ataklar ile ilişkili olması nedeniyle, profilaktik tedavi sık atak geçiren stromal keratit veya endotelit öyküsü olan, oküler cerrahi planlanan hastalarda en büyük faydayı sağlayacaktır. Tedavi kararı ve dozu vaka bazında verilmelidir.
Objective: This study aims to examine the factors that may play a role in the occurrence of relapse in patients with Herpes Simplex Virus (HSV) keratitis or uveitis given valacyclovir prophylaxis and to determine the minimum dose and duration of valacyclovir that can be used to reduce thenumber of attacks. Materials and Methods: Anamnesis, demographic characteristics, and examination information were collected for 124 patients, aged 16 years and older, who received valacyclovir prophylaxis for a minimum duration of six months. During 218 periods in which prophylactic treatment was given, drug dose, duration, and time of recurrences were recorded, and factors potentially related to recurrence during the periods of prophylaxis usage and discontinuation were retrospectively examined through separate analyses. Results: Among the patients, whose ages ranged from 16 to 91 with a median age of 62, 78 were men and 46 were women. In the patients, stromal keratitis with epithelial exposure was observed in 16.1% (20), epithelial intact stromal keratitis in 37.9% (47), endotheliitis in 42.7% (53), and uveitis with no involvement of the cornea in 3.2% (4). Glaucoma emerged as the most common complication. The median prophylactic dose was 1000 (500-3000) mg, and the duration of use was 11 (6-38) months. The average duration of attacks while using valacyclovir was 25.84±1.42 months. Recurrence was observed in 26.6% (58) of all usage periods, with a maximum of 6-12 months. The average time to relapse following the discontinuation of valacyclovir was 34.35 ± 4.3 months. During this period, the risk of earlier relapse was higher in epithelial+stroma involvement and endotheliitis than in stromal keratitis. Patients using ≥1500 mg had earlier relapse after drug discontinuation than those using <1000 mg. There was a significant relationship between recurrence and the number of attacks when prophylaxis was used and when it was discontinued. The number of attacks was lowest in autumn. Conclusion: Prophylactic treatment is most beneficial for patients experiencing frequent attacks, a history of stromal keratitis or endotheliitis, and are scheduled for ocular surgery because recurrent ocular HSV disease is associated with previous attacks. Treatment decisions, including dosage, should be individualized based on each case.

HSV profilaksisi, Keratit, Rekürrens, Valasiklovir, HSV prophylaxis, Keratitis, Recurrence, Valacyclovir

Yağdı, Ö. K. (2024). Rekürren Herpes virüs göz hastalığında valasiklovirin nüksü önlemedeki etkinliğinin retrospektif incelenmesi. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.