2024-03-07

70'li yılların sonlarından bu yana üzerinde çalışılan duygusal emek, özellikle hizmet sektöründe büyük ilgi görmüştür. Duygusal emek kapsamında iş hayatında çalışanların sergilediği yüzeysel oyunculuk, derinlemesine oyunculuk ve samimi oyunculuk davranışları incelenmektedir. Bu davranışlar her çalışanda farklı etkiler ortaya koyabilmekte ve çoğu zaman duygusal tükenmeye yol açtığından olumsuz tarafları ön plana çıkmaktadır. Bu doğrultuda aynı zamanda duygusal emek davranışlarının olumsuz etkilerinden kurtulmak için insan kaynakları uygulamalarının nasıl kullanılabileceği sorusu da gündeme gelmektedir. İş özerkliği de bir insan kaynakları uygulaması olarak çalışan davranışı üzerinde etkileri tespit edilmiş bir araç niteliğindedir. Araştırmanın genel amacı teorik bilgilerin çerçevesinde, iş özerkliğinin çalışanlarda duygusal emek davranışlarına etkisini açıklamaktır. Bu bağlamda hizmet sektöründe görev yapan 200 çalışandan anket yöntemi ile veri alınmıştır. Verilerin analiz sürecinde; SPSS 27 programı kullanılmıştır. SPSS programı ile örnekleme ait verilere geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Elde edilen verilere göre, iş özerkliğinin duygusal emek davranışları üzerinde ve alt boyutlarından derinlemesine davranış üzerinde etkisi bulunmaktadır.
Emotional labor, which has been studied since the late 70s, has attracted great attention, especially in the service sector. Within emotional labor, surface acting, deep acting and real acting are exhibited by employees in business life are examined. These behaviors can have different effects on each employee and their negative aspects come to the fore as they often lead to emotional exhaustion. In this regard, the question of how human resources practices can be used to get rid of the negative effects of emotional labor behaviors also comes to the fore. Job autonomy, as a human resources practice, is a tool whose effects on employee behavior have been determined. The general aim of the research is to explain, within the framework of theoretical knowledge, the effect of job autonomy on emotional labor behaviors of employees. In this context, data was collected from 200 employees working in the service sector by survey method. During the data analysis process; SPSS 27 program was used. Validity and reliability analyzes were conducted on the sample data using the SPSS program. According to the data obtained, job autonomy has an impact on deep behavior, one of the sub-dimensions of emotional labor.

Duygusal emek, İş özerkliği, Emotional Labor, Job autonomy

Tan, E. (2024). İş özerkliği düzeyinin çalışanların duygusal emek davranışları üzerine etkisi: Profesyonel çalışanlar üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.