Browsing by Author "Mor, Firdevs"
Now showing 1 - 9 of 9
- Results Per Page
- Sort Options
Item Biyolojik silah olarak hemorajik fever virusları: Teşhis, tedavi ve kontrol(Uludağ Üniversitesi, 2006-02-27) Kale, Mehmet; Mor, FirdevsHemorajik Fever Virus (HFV)’ları, zoonotik özellik taşıyıp insanlarda “Viral Hemorajik Fever Sendromu” na neden olurlar. Bu viruslar içinde arenaviruslar, bunyaviruslar, flaviviruslar ve filoviruslar yer almaktadır. HFV’ları, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Kore tarafından biyolojik silah olarak kullanılmıştır. Bu derlemede, biyolojik silah ajanı olarak kullanılan ve biyoterörizme hizmet edebilecek HFV’ları için çeşitli kamu, özel ve askeri kurum ve kuruluşlarca uygulanılan ve yeni geliştirilen teşhis, tedavi ve kontrol yöntemleri açıklanmıştır.Item Burdur İl’inde toplanan silajlarda mikotoksin varlığının ve düzeylerinin araştırılması(Uludağ Üniversitesi, 2010-07-20) Şahindokuyucu, Fatma; Mor, Firdevs; Oğuz, M. Numan; Oğuz, Karakaş FatmaBu çalışmada, Burdur İl’inde Aralık 2006-Mayıs 2007 tarihleri arasında toplanan 60 mısır silajı örneğinin total aflatoksin, okratoksin A, T-2 toksin, deoksinivalenol, zearalenon ve fumonisin yönünden analizlerinin yapılması amaçlanmıştır. Silaj örnekleri, kış ve ilkbahar mevsimlerinde toplanmıştır. Örnekler, Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemi ile analiz edilmiştir. Silaj örneklerinin total aflatoksin, okratoksin A, T2 toksin, deoksinivalenol, zearalenon ve fumonisin ile kirlenme sıklığı sırasıyla, 18 (% 30), 8 (%13,3), 21 (% 35), 23 (% 38,3), 23 (% 38,3), 1 (% 1,7) olarak bulunmuştur. Total aflatoksin, okratoksin A, T-2 toksin, deoksinivalenol, zearalenon ve fumonisin düzeyleri ise, sırasıyla 4.33-19.92 µg/kg, 1.76-3.26 µg/kg, 3.85-15.40 µg/kg, 24.20-100.30 µg/kg, 2.84-40.64 µg/kg, 2690 µg/kg olarak tespit edilmiştir. Silaj örneklerinin en fazla deoksinivalenol ve zearalenon ile kirlendiği tespit edilmiştir. Silaj örneklerinde kış ve ilkbahar mevsimlerinde total aflatoksin, okratoksin A, deoksinivalenol, zearalenon ve fumonisin düzeyleri arasında istatistiksel olarak fark bulunmazken, T-2 toksin düzeyleri ilkbahar mevsiminde kışa göre önemli (p<0.05) düzeyde yüksek bulunmuştur Sonuç olarak, silaj örneklerinde tespit edilen mikotoksin düzeylerinin, hayvan sağlığı için tehlike oluşturacak düzeyde olmadığı kanısına varılmıştır.Item Bursa'da yoğun araç trafiği, sanayi, kentleşme ve tarımsal faaliyetlerin etkileri bakımından sebzelerde ve yem bitkilerinde kadmiyum ve kurşunla kontaminasyon(Uludağ Üniversitesi, 2002-11-14) Mor, Firdevs; Ceylan, Selahattin; Uludağ Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü/Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı.Bu araştırmada Bursa'da yoğun araç trafiği ve sanayi faaliyetlerinin yakınında ve uzağındaki tarım alanlarında yetiştirilen sebze ve yem bitkilerinin kadmiyum ve kurşunla kontaminasyon düzeylerinin araştırılması, belirlenen kadmiyum ve kurşun düzeylerinin insan ve hayvan sağlığı açısından taşıdığı risklerin irdelenmesi amaçlandı. Sebze ve yem örneklerinin alındığı ekim alanları; yapılan faaliyet türleri olarak sanayi trafik ve tarımın yoğun olduğu kesimler şeklinde gruplandırıldı. Çalışmada 133 sebze ve 67 adet yem bitkisi kullanıldı. Kadmiyum ve kurşun analizleri, grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektro fotometrede yapıldı. Araştırmada, ortalama kurşun düzeyleri sebzelerde 0.606±0.132 ppm, yem bitkilerinde 0.425±0.169 ppm; kadmiyum düzeyleri ise sebzelerde 0.264±0.061 ppm ve yem bitkilerinde 0.077+0.017 ppm olarak bulundu. Sanayiye, trafiğe ve yerleşim alanlarına uzak olan yerlerde yetiştirilen sebze ve yem bitkilerindeki kadmiyum ve kurşun kirlilikleri, yoğun araç trafiğine ve sanayi faaliyetlerine yakın yerlere göre daha düşük düzeylerde belirlendi Sebzelerde en yüksek kadmiyum ve kurşun düzeyleri marulda, yem bitkilerinde ise yonca örneklerinde saptandı, örneklerdeki ortalama kurşun düzeyleri marulda 1.402±0.212 ppm, ıspanakta 0.865±0.168 ppm, biberde 0.568±0.092 ppm, domateste 0.544±0.057 ppm, lahanada 0.523±0.095 ppm, patlıcanda 0.434±0.057 ppm, karnabaharda 0.270±0.036 ppm, pırasada 0.246±0.027 ppm, yoncada 0.933±0.1 15 ppm, mısırda 0.277±0.047 ppm, buğdayda 0.261±0.102 ppm, arpada 0.232±0.071 ppm; kadmiyum düzeyleri ise marulda 0.638±0.1 15 ppm, ıspanakta 0.381±0.039 ppm, patlıcanda 0.284±0.035 ppm, domateste 0.201±0.021 ppm, biberde 0.188±0.029 ppm, lahanada 0.169±0.020 ppm, karnabaharda 0.162±0.022 ppm, pırasada 0.096±0.012 ppm, yoncada 0.1 19±0.046 ppm, mısırda 0.09210.012 ppm, arpada 0.051±0.0İ2 ppm, buğdayda 0.048±0.007 ppm olarak tespit edildi. IIBursa'da yoğun araç trafiği ve sanayi faaliyetlerinin yakınında ve uzağındaki tarım alanlarında yetiştirilen sebze örneklerinde saptanan kurşun düzeyleri ile pırasa dışındaki örneklerdeki kadmiyum miktarlarının, Türk Gıda Kodeksi limitlerini aştığı saptandı. Bu sonuçlara göre sebze örneklerinde bulunan kadmiyum ve kurşun düzeylerinin halk sağlığı açısından risk oluşturma olasılığı vardır. Yem bitkilerinde saptanan kadmiyum ve kurşun miktarlarının ise Türk Gıda Kodeksi ve Yem Yönetmeliği'nin limitleri içinde olduğu, insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturmayacağı kanısına varıldı. Araştırmanın sonuçları, Bursa'da yaşayan insanların ve aynı çevreyi paylaşan hayvanların metalik kirleticilere sürekli bir şekilde maruz kaldığını göstermektedir ve bu düzeylerde metal kalıntılarını içeren sebzelerin tüketilmesi, halk sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabilecek niteliktedir. Bu kirlenmenin yakın gelecekte önlenmesinin olanaksız olduğu ve başka kaynaklardan da alınması kaçınılmaz kirleticiler bulunduğu dikkate alınarak Bursa'da kadmiyum ve kurşun yönünden uyarıcı bir kontaminasyon ve kirlenme oluştuğu kanısına varıldı.Item Cadmium and lead contamination in vegetables collected from industrial, traffic and rural areas in Bursa Province, Turkey(Taylor & Francis, 2007-09-19) Mor, Firdevs; Ceylan, Selim; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı.; CJD-8041-2022; 57197211162Cadmium and lead contamination of vegetables produced in rural areas of Bursa Province, Turkey, was found to be less contaminated than vegetables grown close to heavy traffic and industrial activities. The highest levels of cadmium and lead were found in lettuce; the lowest levels in vegetables were found in leeks. The lead levels in spinach grown in traffic areas were at least twofold higher than those found in industrial areas. For other vegetables, the results from industrial and traffic areas were almost identical. Lettuce grown in traffic areas had the highest amount of cadmium (0.81 +/- 0.25 mg kg(-1)) and lead (1.59 +/- 0.45 mgkg(-1)), whilst leeks grown in rural areas had the lowest levels of lead (0.10 +/- 0.03 mgkg(-1)) and cadmium (0.05 +/- 0.01 mg kg(-1)) compared with other vegetables. This study shows that people and animals living in the same area in Bursa are always exposed to metallic pollution and in turn the consumption of contaminated vegetables could lead to increased dietary intake.Item Effects of heavy metals residues on human health(Uludağ Üniversitesi, 2009-09-09) Mor, Firdevs; Kurşun, Özen; Erdoğan, NeslihanPollution of the environment is one of the most dangerous problems, we faced, which is also treating the human and animal health and causes natural imbalance. Rapid increases in pollution, development of industry, fuel wastes of recycling, mine wastes, extensive agricultural pesticide use, phosphate fertilizers, irrigation of agricultural land with contaminated water may cause rapid dirtiness of environments. Therefore, soil and water resources are become polluted and directly effect on human, plants and animals. Food sources get polluted by these agents as well. Heavy metals are resistant to environmental conditions and they have a tendency to accumulate on plants, animal and human tissues. Particularly in last decade, metal toxicities are gained importance, because they may even result in death of human and animal.Item Lead and cadmium levels in tissues of horses in Bursa, Turkey(Parlar Scientific Publications, 2005) Mor, Firdevs; Cerit, Harun; Sonal, Songül; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı.; 0000-0001-9018-1842; ABI-4237-2020; K-3299-2019; 7801642676Lead and cadmium were determined by graphite furnace atomic absorption spectrometry in liver, kidney and muscle of horses in Bursa, a highly industrialized city in Turkey. Mean levels of lead were 254 +/- 0.71 mg/kg, 3.59 +/- 1.31 mg/kg and 5.98 +/- 2.63 mg/kg (fresh weight), in liver, kidney and muscle samples, respectively, and those of cadmium were 10.62 +/- 2.90 mg/kg, 53.34 +/- 17.51 mg/kg and 0.21 +/- 0.02 mg/kg, in liver, kidney and muscle, respectively. These levels were higher than acceptable in other European countries and show that people and animals living in Bursa are subject to heavy metal pollution.Item A perspective on the potential health risks of dioxin in human food(Uludağ Üniversitesi, 2009-10-26) Kurşun, Özen; Mor, FirdevsIt is well known that a wide variety of toxic chemicals are present in the soils, sediments, vegetation, and water. Dioxins are a heterogeneous mixture of chlorinated dibenzo-p-dioxins and dibenzofuran (PCDD/F) congeners. The main sources of PCDD/F and PCB are production of chloro-organics and emissions of industrial and municipal incineration and pyrolysis processes. They have been the potential for redistribution and circulation of these compounds into the environment. Transfer into human food occurs by food chain. Humans are ultimately exposed to these compounds primarily through the diet, mainly by consumption of fish, mollusks and dairy products. On the other hand, their health effects such as hyperpigmentation, impairment of immune responses, early infant deaths, hepatotoxicity, carcinogenic effects and, reproductive effects have been intensively studied recently. As growth in toxic chemicals of food, monitoring the food supply will become more importantItem Sivrisinek kovucu likid piretroid insektisid preparatının (bioalletrin) ratlarda kronik toksik etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1996) Özbilgin, Selda; Sonal, Songül; Mor, Firdevs; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Chronic toxicological effects and histopathologic aspects of liquid mosquito repellent which contains bioallethrin, a pyrethroid insecticide, was administered to rats by inhalation for eight hours daily for four months were examined. Smoke-exposed rats clinically showed signs of chronic neurotoxicity. In the lavage fluid of lungs of smoke-exposed rats, the levels of total protein were significantly higher and the levels of acid phosphatase were significantly lower (p < 0.01) than those of controls. There were significant increases ofsenlm enzymes, including total protein, globulin (p < 0.001) and acid phosphatase (p < 0.05), but there were no significant increases of serum urea and urea nitrogen, albumin, aspartate aminotranferase and gamma glutamyltranspeptidase. The level of serum thyroxine were decreased significantly (p < 0.05), but no significant decrease was observed in triiodothyroninItem Süt sığırlarında önemli mikotoksinler ve etkileri(Uludağ Üniversitesi, 2011-06-30) Şahindokuyucu, Fatma; Mor, FirdevsMikotoksinler, Aspergillus, Penicillium ve Fusarium türü mantarlar tarafından sentezlenen zehirli metabolitlerdir. Mikotoksin oluşturan mantarlar dünyanın her tarafında mevcuttur. Yem ve yem hammaddelerinde çok sayıda mikotoksin doğal kirletici olarak bulunur. Süt sığırlarında risk oluşturan başlıca mikotoksinler; aflatoksinler, deoksinivalenol, T-2 toksin, zearalenon, fumonisin ve okratoksin A’dır. Sığırlar rumenlerinde mikotoksinleri parçalayabildikleri için, mikotoksinlere tek mideli hayvanlara göre daha dayanıklıdırlar. Mikotoksinler, süt sığırlarında sıklıkla süt veriminde azalma ve hastalık sıklığında artma gibi kronik zehirlenme belirtilerine sebep olurlar. Ayrıca aflatoksinler, T-2 toksin, deoksinivalenol, zearalenon ve okratoksin A süte geçer ve ekonomik kayıplara yol açarlar. Süt sığırlarında mikotoksikozis olgularının tanısı çok zordur, fakat mikotoksinler hastalık sıklığında artma ve süt veriminde azalma olduğunda muhtemel bir sebep olarak düşünülmelidir. Bu derlemede süt sığırlarında önemli olan mikotoksinler ve etkileri üzerinde durulmuştur.