1998 Cilt 17 Sayı 1-2-3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17757
Browse
Browsing by BUU Author "Soyutemiz, G. Ece"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item İzmit körfez suyunun kirlilik parametreleri üzerinde fabrika atık sularının rolü(Uludağ Üniversitesi, 1998) Çoban, Rabia; Soyutemiz, G. Ece; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bu çalışma büyük sanayii kuruluşları kirlilik parametrelerinin İzmit Körfezine getirdiği atık yükleri incelemek amacıyla yapıldı. Endüstri kuruluşlarından körfeze günde yaklaşık 59349.7 m3 su ile birlikte 1607.59 kg/gün BOİ5, 6881.18 kg/gün AKM, 463.553 kg/gün yağ ve gres, 14.192 kg/gün toplam ağır metal, 17.50 mg/1 N girmekte olduğu saptandı. Körfez deniz suyu analiz sonuçlarına göre endüstri kuruluşlarında TN 12.647 mg/1, TP 7.646 mg/1 olup kirliliğin açıklara doğru azalmakta olduğu belirlendi. Nitekim açıktan alınan numunelerde TN 6.01 mg/l, TP ise 1.695 mg/l olarak saptandı. Kimya sanayiine ait A1 (gübre üretimi), A3 (boya üretimi), Gıda sanayiine ait B1 (sıvı yağ rafinasyonu), B2 (maya üretimi), B3 (süt ve süt ürünleri), B5 (sitrik asit üretimi), Metal sanayiine ait C3 (metal hazırlama-iletken plaka imalatı), C4 (boru endüstrisi), Selüloz-Kağıt-Karton sanayiine ait E2 (yüzey kaplamalı dolgulu kağıt), Tekstil sanayiine ait F1 (açık elyaf, iplik üretimi ve terbiyesi), F1 (dokunmuş kumaş terbiyesi), Deri-Deri Mamulleri sanayiine ait G (aglomera deri ve pres kaplama) atık suların kirlilik parametrelerinin "Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği" deşarj standartlarına uygun olmadığı belirlendi. Endüstriyel kaynaklı yüklerin gelecekte artmaması için birincil ve ikincil arıtımının azot ve fosfor açısından yeterli olmasının yanı sıra, yeni kurulacak tesislerde üçüncül arıtımın uygulanmasının gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.Item Kanatlılarda salmonella kontaminasyonu ve önlenmesinde alınacak tedbirler(Uludağ Üniversitesi, 1998) Soyutemiz, G. Ece; Temelli, Seran; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bu makale, riskli gıdalar arasında yer alan kanatlı etlerinde gıda zehirlenmelerine neden olabilen Salmonella kontaminasyonu ve önlenmesinde alınabilecek tedbirleri kapsamaktadır.Item Tüketime sunulan kıymaların yağ oranlarına göre sınıflandırılması(Uludağ Üniversitesi, 1998) Soyutemiz, G. Ece; Anar, Şahsene; Çetin, Kader; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü.Çalışma, kasap dükkanlarından ve marketlerden satın alınan kıymaların yağ oranlarını saptayarak Bursa 'da tüketilen kıymaları yağ miktarı bakımından sınıflandırmak ve her grubun sahip olması gereken maksimum yağ limitlerini belirlemek amacıyla yapıldı. Marketlerden elde edilen kıymaların kasap dükkanlarından satın alınan kıymalara göre daha yüksek yağ içerdikleri saptandı. Ayrıca tüketime sunulan kıymaların yağ dağılımı incelendiğinde, numunelerin % 24.4 'ünün % 15-20 arasında, % 25.2 'sinin ise % 20-25 arasında yağ içerdikleri görüldü. Numunelerin % 9.5 'unun ise % 30 'dan daha fazla yağa sahip oldukları belirlendi. Sonuç olarak, tüketime sunulan kıymaların ortalama yağ miktarları ve yağ dağılımı göz önünde bulundurularak 4 gruba ayrılması önerildi. Buna göre: 1. Kalite kıymaların ortalama maksimum% 10, 2. Kalite kıymaların ortalama maksimum % 17, 3. Kalite kıymaların ortalama maksimum % 25, 4. Kalite kıymaların ortalama maksimum % 30, yağ içermesi gerektiği bildirildi. Ayrıca çok yağlı kıymaların % 30 'un üzerinde yağ içermemesi ve belirlenen kalite sınıflandırmasına göre fiyat belirlenerek tüketicinin aldatılmasının önlenmesi gerektiği bildirildi.