1997 Cilt 16 Sayı 1-2-3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17745
Browse
Browsing by BUU Author "Evrensel, Süreyya Saltan"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bazı peynir çeşitlerinde yersinia türü bakterilerin varlığının araştırılması(Uludağ Üniversitesi, 1997) Yılmaz, Engin; Evrensel, Süreyya Saltan; Berberoğlu, Seran; Tayyar, Mustafa; Uludağ Üniversitesi/Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu/Gıda Teknolojisi Programı.; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı.Bu çalışmada Bursa'da tüketilen 43 adet peynir örneği incelendi. Fosfat buffer solüsyonunda (pH 7.3, 0.067 M) soğuk zenginleştirmeye alınan örneklerden 4°C'de 21 gün inkübasyondan sonra Cefsulodin irgasan novobiocin (CIN) agar yüzey ekim metodu ile ekim yapıldı. Hiçbir numuneden Yersinia enterocolitica izole edilemedi. Numunelerde ortalama tuz oranı % 6.55, rutubet oranı% 52 ve pH 5.16 olarak belirlendi. Sonuç olarak, Bursa'da tüketilen peynirlerin hijyenik kalitesinin oldukça yetersiz olduğu saptandı.Item Üniversite öğrencilerinin süt ve süt ürünlerini tüketme alışkanlığı(Uludağ Üniversitesi, 1997) Evrensel, Süreyya Saltan; Işığıçok, Erkan; Evrensel, Türkkan; Tüyen, Şebnem; Sönmezer, Gökçe; Uludağ Üniversitesi/Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu/Gıda Teknolojisi Programı.; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Ekonometri Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.Araştırma Uludağ Üniversitesi'nde öğrenim gören ve ana kütle hacmi 30.000 olan topluluktan basit tesadüfi örnekleme yöntemine göre 1.500 örnek seçilmiştir. Veriler Systat programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Değerlendirilen 1353 öğrencinin 650'si kız, 703'ü erkek olup, öğrencilerin % 93.94'nün anne sütü emdiği, % 67.1 7'sinin 0-12 ay arası süt emdiği ortaya çıkmıştır. 1353 öğrencinin % 76. 1 2'si ortalama 5.908 bardaki gün süt içtiği, 1353 öğrencinin % 73.96'sı peynir, % 47. 72'si sütlü tatlı, % 51.57'si yoğurt,% 51.44'ü tereyağı, % 49.02'si 100-400 ayran ve% 40.62'si 100-400 g/hafta dondurma tükettiğini bildirmiştir. Sonuç olarak, öğrencilerin süt ve süt ürünlerini bilinçli olarak, özellikle çocuklukta kemik ve beyin gelişimine faydası olduğu için tüketildiğini, beslenmelerinde başta süt ve peynir olmak üzere diğer ürünleri tükettikleri görülmüştür.