2000 Cilt 19 Sayı 1-2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17936
Browse
Browsing by BUU Author "Orman, Abdulkadir"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Kuzularda besi başı ağırlığının besi performansına ve besi ekonomisine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 1999-10-19) Oğan, Mustafa; Başpınar, Hasan; Eren, Mustafa; Orman, Abdulkadir; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Zootekni Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Hayvan Besleme ve Beslenme Hastanesi Anabilim Dalı.Bu araştırma kuzularda besi başlangıç ağırlığının besi performansına etkisini ve en ekonomik besi başı ağırlığını tespit etmek amacı ile yapılmıştır. Çalışınanın materyalini 58 baş erkek kuzu oluşturmuştur. Hayvanlar besi başlangıcında üç canlı ağırlık grubuna ayrılmışlardır. Gruplara 20, 19 ve 19 baş hayvan konulmuştur. I. grubun ortalama besi başı ağırlığı 24.72 kg, II. grubun 28.01 kg ve lll. grubun ise 31.16 kg olmuştur. tüm gruplar 43 kg canlı ağırlıkta kesilmiştir. Besi süresi gruplarda sırası ile 68.80, 59.47 ve 47.00 gün olarak gerçekleşmiştir. Günlük ortalama canlı ağırlık artışı gruplarda, sırası ile; 274.68, 274,66 ve 277.75 g bulunmuştur. Gruplar arası farklar istatistiki bakımdan önemsiz çıkmıştır. Bir kilogram canlı ağırlık artışı için tüketilen kuru madde miktarı sırası ile 6.39, 6.90 ve 6.74 kg olarak tespit edilmiştir. Bütün gruplarda marjinal gelir-gider farkı pozitif çıkmış olup en büyük fark birinci grupta hesaplanmıştır. Çalışılan gruplar arasında en uygun besi başı canlı ağırlığın 24.72 kg olduğu sonucuna varılmıştır.Item Yemde kurutulmuş rumen içeriği kullanmanın broyler verimi üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 2000-02-03) Petek, Metin; Başpınar, Hasan; Oğan, Mustafa; Orman, Abdulkadir; Yaman, Salih; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Zootekni Anabilim Dalı.Bu çalışma rasyona ilave edilen kurutulmuş rumen içeriğinin broyler verimine etkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Kontrol grubunda yer alan piliçler deneme süresince broyler başlangıç yemi ile, II ve III. gruplarda yer alan piliçler ise deneme süresince aynı yeme % 10 ve % 20 kurutulmuş rumen içeriği ilave edilen yem ile beslenmişlerdir. Canlı ağırlık, yemden yararlanma oranı ile karkas, taşlık ve karaciğer ağırlıklarının canlı ağırlık içindeki payı bakımından gruplar arasında gözlemlenen farklılıklar önemli bulunmuştur (P<0.001, P<0.01 , P<0.05, P<0.001, P<0.05). Kontrol grubunun Avrupa verimlilik Faktörü en yüksek olmasına rağmen, % 10 ve % 20 kurutulmuş rumen içeriği ile beslenen deneme gruplarının ekonomik verimliliği kontrol grubundan daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışmada broyler yemine ilave edilen kurutulmuş rumen içeriğinin broyler verimini etkilemeksizin ekonomik olarak broyler beslemede kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.