Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/22
Browse
Browsing by Issue Date
Now showing 1 - 20 of 3882
- Results Per Page
- Sort Options
Item Alevden ısı transferi(Uludağ Üniversitesi, 1984-12) Demirbaş, Gürol; Akyüz, Muhittin; Fen Bilimleri Enstitüsü; Makine Mühendisliği Ana Bilim DalıBu tezde alevden ısı transferi teorik olarak incelenmiştir. Birinci bölümde, alevden konveksiyonla ısı transferi tanıtılarak, gaz karışımlarının taşınım özellikleri, özgül ısı, viskozite, ısıl iletkenlik katsayısı, kimyasal tekrar birleşmeli reaksiyonlar, ve Lewis sayısı anlatılmıştır. İkinci bölüm ışıma ile ısı transferi konusunu kapsamakla birlikte, maksimum ışıma, ısıl ışımanın dalga boyu ile değişimi, emissivity ve Kichoff kanunu incelenmiştir. Üçüncü bölümde, alevden ışımayla ısı transferi ve alevdeki partiküller incelenmiştir. Dördüncü bölümde, bir kazanın yanma odasındaki alevden ısı transferi gösterilmektedir.Item Devrelerin büyük işaret cevaplarının bilgisayar yardımıyla bulunması(Uludağ Üniversitesi, 1985) Güneyi, Nükhet; Tütüncüoğlu, Ergür; Fen Bilimleri Enstitüsü; Elektronik Mühendisliği Ana Bilim DalıBu tezde devrelerin büyük işaret cevaplarının bilgisayar yardımıyla bulunması konusuna bir örnek olarak Kaskod Uzun Kuyruklu Devre incelenmiştir. Devreler, büyük işaret girişi için lineer özellik göstermediğinden çözüme ulaşmak, küçük işaretlerde olduğu gibi kolay değildir. Bu yüzden bilgisayar kullanmak kaçınılmaz olmaktadır. Bu çalışmada "Kaskod Uzun Kuyruklu Devre" nin girişine uygulanan bir gerilim için devrenin tüm düğüm gerilimlerini kısa bir sürede veren yeni bir program geliştirilmiştir.Item Mikro bilgisayarla güç kompanzasyonu(Uludağ Üniversitesi, 1985) Ünlü, Nafiz; Tütüncüoğlu, Ergür; Fen Bilimleri Enstitüsü; Elektronik Ana Bilim DalıTezin konusu mikrooomputerle güç kompanzasyonudur. Bu amaçla tezde öncelikle kondansatör ve kompanzasyon yöntemleri incelenmiş bunlar hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra kondamsatörleri devreye sokacak olan Tristör ve Tristör gruplara, hakkında ayrıntılı bilgi verilmiş çeşitli uygulama örnekleri gösterilmiştir. Son bölümde de Tristörleri tetikleyerek istenen kapasite değerlerinin devreye girmesini sağlayacak olan Bilgisayar programı yazılmıştır. Ayrıca bu bölümde BCD kodlama sisteminden nasıl yararlanıldığı ve yazıcı çıkışından nasıl çıkış alındığı gösterilmiştir.Item lzgara üstünde ve yerde barındırılan merinos kuzularında ad libitum ve kısıntılı yemlemenin besi performansına etkileri(Bursa Uludağ Üniversitesi, 1985) Ak, İbrahim; Okuyan, M. Rıfat; Fen Bilimleri Enstitüsü; Zootekni Ana Bilim DalıBu araştırma, ızgara üstünde ve yerde barındırılan Merinos kuzularına uygulanan ad libitum ve kısıntılı yemlemenin besi performansı, yem tüketimi ve besi maliyeti üzerine etkisini saptamak amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmanın hayvan materialini 97 baş, 14-15 haftalık Merinos erkek kuzusu oluşturmuştur. Kuzular 4 gruba ayrılmış olup, bu gruplardan ikisi yerde altlıklı olarak, diğer iki qrup ise tahta ızgara üzerinde altlıksız olarak barındırılmıştır. Denemede tek tip rasyon kullanılmıştır. Beside sindirim bozukluklarına engel olmak amacıyla 100 g/qün/baş düzeyinde kuru ot verilmiştir. Izgara üzerindeki ve yerdeki iki gruptan birisi ad libitum, diğerlerine ise bunların tükettiğinin %20 eksiği kesif yem verilmiştir. Izgara üzerinde ad libitum (n=23) ve kısıntılı (n=25), yerde ad libitum (n=24) ve kısıntılı (n=25) yemlenen gruplarda hesi başlangıç ağırlığı sırasıyla; 20.8±0.48, 20(±)0.34, 20.6±.34, 19.9±.35 kg; 70 gün süren besi sonunda sağlanan toplam ağırlık artışları, 15.9±0,65, 13.9±0.58, 14.8±0.58, 13.8±0.64 kg. olarak saptanmıştır. Deneme süresince günlük canlı ağırlık artışı gruplarda sırasıyla; 227.8±9.25, 199.0±8.31, 212.0±8.22, 197.1±9.18 g, 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen yem miktarı; 5.622, 5.015, 5.580, 4.805 kg ve 1 kg canlı ağırlığın besi sonundaki maliyeti; 464.27 -, 464,01 -, 460.50 ve 459.11 - olarak bulunmuştur. Yapılan istatistik analiz sonucunda sadece ızgara üzerinde ad libitum yemlenen grubun canlı ağırlığı, kısıntılı yemlenen diğer iki gruptan istatistik önemi bulunmuş (P<0.05) olup bu farklılığa besleme faktörünün etki ettiği anlaşılmıştır. Canlı ağırlık artışı bakımından ızgara üzerinde barındırmanın yerde altlık üzerinde barındırmaya oranı daha karlı olduğu anlaşılmıştır. Ancak, kesif yemle ad libitum yemleme yerine %20 kısıntılı yemleme her iki barındırma sisteminde de canlı artışını düşündüğünde besiden sağlanan gelire olumsuz etki yaptığı gözlenmiştir. Bu nedenle daha az yem tüketimiyle daha ucuz canlı ağırlık artışı sağlamak için kesif yemle yapılacak kısıntı miktarının %20’den düşük olması gerekir.Item Kuzulara uygulanan kaşak besi ile entansif besinin bazı besi kriterlerine etkileri üzerinde bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 1985) Sarıçiçek, Münifer; Okuyan, Rıfat; Fen Bilimleri Enstitüsü; Zootekni Ana Bilim DalıBu araştırma, kuzuların erken yaşta sütten keslerek entansif besiye alınmalarının kaşak kuzu besisi yöntemi uygulamadan daha ekonomik olup olmadığını ve bazı besi kriterlerinin etkilerini incelemek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmada hayvan materyali olarak 187 adet Tahirova kuzusu kullanılmıştır. Erken yaşta sütten kesilen gruba 115 kuzu, Kaşak kuzu besisi uygulanan gruba ise 72 kuzu ayrılmıştır. Sütten kesilen gruptaki kuzulara yem sanayi tarafından hazırlanan kuzu-buzağı besi yemi, Kaşak besiye alınan kuzulara ise ana sütünün yanı sıra buğday haşlaması, bakla ve mısır kırması, arpa belli oranlarda karıştırılarak besi süresince serbest olarak yedirilmiştir. Gruplara yine serbest olarak kuru yonca verilmiştir. Grupların günlük ortalama canlı ağırlık artışları sırasıyla 226.56 g ve 242.45 g olarak bulunmuş ve günlük ortalama canlı ağırlık artışları bakımından gruplar arasında görülen farklılık istatistik bakımından önemli bulunmuştur (P<0.05). Entansif besi yöntemi uygulanan gruptaki kuzuların 1 kg canlı ağırlık için toplam maliyeti kaşak besi yöntemi uygulanan gruptaki kuzuların maliyetinden daha ucuz bulunmuştur, Kuzuları erken sütten kesip anaları sağmak, yetiştirici için kaşak besi uygulamaktan daha ekonomik sonuçları vermektedir.Item Gösterge üzerinde harf, rakam, şekil üretimi için dijital hafızaların mikrobilgisayar yardımıyla organizasyonu(Uludağ Üniversitesi, 1985) Adışen, Ömer; Tütüncüoğlu, Ergür; Fen Bilimleri Enstitüsü; Elektronik Ana Bilim DalıBu çalışmada önce CRT "Display 'lerde" harf, rakam, şekil üretimi için dijital hafızaların organizasyonu incelenmiş, daha sonra mikrobilgisayar yardımıyla gerçekleştirilen " Işıklı Mesaj Ünitesi " anlatılmıştır. Gerçekleştirilen sistem için daha uygun bir tarama sistemi ve bu tarama için karakter üretimi verilmiştir. Mikrobilgisayarın yazılım ve donanımı üzerinde de çalışılarak sistem kontrolü için yeni bir algoritma geliştirilmiş ve bilgisayar programı yazılmıştır.Item Motorlarda aşırı doldurmanın bilgisayar yardımıyla incelenmesi(Uludağ Üniversitesi, 1985) Akbulut, Nedim; Borat, Oğuz; Fen Bilimleri Enstitüsü; Makine Ana Bilim DalıItem Örnekle-tut ve analogtan dijitale çevirme devrelerinin analiz ve sentezi(Uludağ Üniversitesi, 1985) İpek, Ertuğrul; Tütüncüoğlu, Ergür; Fen Bilimleri Enstitüsü; Elektronik Ana Bilim DalıBu çalışmada çeşitli tipten, analog dijital çeviriciler incelenmiş ve mikrobilgisavar kontrollü ardaşıl yaklaşımlı 8 bit'lik analog dijital çevirici ile mikrobilgisayar kontrollü çift integral yöntemivle çalışan 6 bit'lik analog dijital çevirici gerçekleştirilmiştir. Mikrobilgisayarın hızı, analog dijital çeviricinin hızını belirlediğinden şimdiye kadar yazılanlardan daha kısa programlar araştırılıp yazılmıştır. Avrıca örnekle-tut ve zaman coğullama devrelerinin kontrol darbelerinin mikrobilgisavar tarafından üretilmesi sağlanmış bulunmaktadır.Item Bursa, Balıkesir ve Çanakkale illerindeki sanayi domatesi yetiştiriciliğinin bugünkü durumu, sorunları ve öneriler(Uludağ Üniversitesi, 1985) Sermenli, Tamer; Şeniz, Vedat; Fen Bilimleri Enstitüsü; Bahçe Bitkileri Ana Bilim DalıItem Osilaskoplar için dijital hafıza ünitesi sentezi(Uludağ Üniversitesi, 1985) Liman, Zihni; Tütüncüoğlu, Ergür; Fen Bilimleri Enstitüsü; Elektronik Ana Bilim DalıThis thesis is about design of dijital strobe unit for osilosoope. The designed system converts the analog signal into digital data and strobes it in memory unit. If required, this information is converted into analog signal and connected to Y-axis. The system may be used by connecting the outside connectors of osilosoope which has two channels and can work in X-Y mode. There isn't any need to connect the inside circuits. The system generates X-axis, Y-axis and Z-axis signals. To use this system together with two channel osilosoope, oonnect X output to Gill Youtput to CH2, Z output to External Z, and select time-selecter in X-Y mode.Item Bursa ili şartlarında Tahirova, Kıvırcık, Merinos, III de France X Merinos kuzularının doğum ve sütten kesim ağırlıklarına bazı çevre faktörlerinin etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1985) Karaca, Orhan; Bıyıkoğlu, Kemal; Fen Bilimleri Enstitüsü; Zootekni Ana Bilim DalıBu araştırma Tahirova, Kıvırcık, III de France X Merinos Merinos kuzularının, doğum ve sütten kesim ağırlıkları üzerine etkili bazı makro çevre faktörlerinin etki payları bulunmuş ve önem kontrolü yapılmıştır. Doğum ağırlığı üzerine cinsiyet (P<0.05), doğum şekli (P<0.01) ve genotip gruplar (P<0.01) istatistik önemli etki yapmışlardır. Sütten kesim ağırlığı için sadece sütten kesim ağırlığının doğum ağırlığına kısmi regresyon katsayısı ve genotip grupların etkisi önemli olmuştur (P<0.02). Dikkate alınan diğer faktörlerin önemsiz çıkması özellikle materyaldaki hayvan sayısının azlığıyla açıklanmıştır.Item Tarama çeviriciler için dijital kontrol sisteminin sentezi(Uludağ Üniversitesi, 1985) Türe, Murat; Tütüncüoğlu, Ergür; Fen Bilimleri Enstitüsü; Elektronik Ana Bilim DalıBu çalışmada, dijital kontrollü analog anahtarlar yardımıyla dijital ses egalizörü gerçekleştirilmiştir. Bu dijital ses egalizörü mikrobilgisayar ile kontrol edilerek ve tarama çeviricisinin ( mikrofonun ) arkasına konarak otomatik kontrol sağlanmıştır. Mikrobilgisayar yazılım ve donanımı üzerinde de çalışarak yazılım hem otomatik kontrolü kemde kod çözme işlemini gerçekleştirecek şekilde tertiplenmiştir.Item Analog dijital çeviricilerin analiz ve sentezi(Uludağ Üniversitesi, 1985) Çapraz, Ali; Tütüncüoğlu, Ergür; Fen Bilimleri Enstitüsü; Elektronik Mühendisliği Ana Bilim DalıGünümüzde haberleşmeden medikal elektroniğe kadar bir çok alanda ara işlem olarak kullanılan dijital işaretler, bu ara işlemlerin sonunda yine dijital işaret cevabı verdiğinden genellikle bir şey ifade etmezler. Aslında gerekli olan bu dijital işaretin analog işaret karşılığıdır. Tezde bu dijital işaretleri analog işaretlere çeviren D/A çevirici tipleri ve devreleri incelendi, çıkış gerilim ifadeleri verildi. Bugün D/A çeviriciler entegre halinde tasarlanarak hata payları düşürülmüştür. Ancak yine de hatanın ihmal edilemiyecek boyutlarda olması araştırmacıları bu konuda incelemeler yapmaya itmiştir, özellikle piyasada yaygın olarak satılan monolitik D/A çeviricilerin kullanımında dikkat edilmiyen süper pozisyon ve lineerlik hataları incelenmiştir. Bunun için 8-bitlik bir D/A çevirici seçildi, geliştirilen test devre- + 1 si ile çıkıştaki hata osiloskoptan izlendi. Yapılan testlerde - LSB ye yakın süperpozisyon hatası ve çok büyük lineerlik hatasının varlığı gözlendi. Elde olunan süperpozisyon hatası 3. bölümde ele alınarak, D/A çevirici ayrı Bir teste tabi tutuldu. Bu testde D/A çeviriciler 3 ayrı sınıfa ayrılarak, hata değerlerine göre seçimi amaçlandı.Item Röntgen ışınlarıyla dalga boyu tayini ve kristal yapı analizi(Uludağ Üniversitesi, 1985-09) Dilsiz, Hüseyin; Özmutlu, Emin; Fen Bilimleri Enstitüsü; Fizik Ana Bilim DalıItem Atık baca gazlarından ısı geri kazanımında akışkan yatak sisteminin kullanımı ve ısı transferi açısından optimizasyonu(Uludağ Üniversitesi, 1985-11) Mandıracılar, Levent; Sivrioğlu, Mecit; Fen Bilimleri Enstitüsü; Termodinamik Ana Bilim DalıBu çalışmada, sanayide yüksek sıcaklıktaki atık baca gazlarının ısısının geri kazanımında, ülkemizde henüz kullanılmayan bir yöntemle diğer bilinen ısı eşenjörlerine oranla üstünlüğü olan akışkan yatak sistemi ele alınmıştır. Isı transferini optimize etmek için akışkan yatak ısı transferi katsayısına etki eden faktörler tayin edilmiş ve yatak tasarımı için gerekli parametrelerin ısı transferine etkileri incelenmiştir. Literatürde yapılan deneysel çalışmalardan yararlanılarak optimum ısı transferi katsayısının tayinine çalışılmıştır. Yatak tasarımı sırasında seçilecek parametreleri belirleyecek bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Akışkan hızına bağlı olarak ısı transferi katsayısının değişimi çeşitli parametrik değerler için elde edilmiş, sonuçların literatürdeki diğer çalışmalarla uyum içinde olduğu gözlenmiştir.Item Konfeksiyon sanayiinde kullanılan çeşitli dikişlerde farklı iplik yapılarının dikiş özelliklerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1985-11) Özdemir, Özcan; Özipek, Bülent; Fen Bilimleri Enstitüsü; Tekstil Mühendisliği Ana Bilim DalıHazır giyim imalatında verimin yüksek olmasını ve dikilmiş giysilerin kullanım özelliklerini etkileyen önemli faktörlerden biri de, kullanılan iplik özellikleridir. Bu araştırmada çeşitli iplik özelliklerinin değişik sıklıkta ve dikiş tipinde, dikiş kopma mukavemetine etkisi araştırılmış, ipliklerin aşınma dayanımları ölçülmüş ve bu değerlerin dikiş kopma mukavemeti ile ilişkisi incelenmiştir. Bulunan sonuçlara göre; malzeme cinsinin, iplik numarasının, iplik kopma mukavemetinin, düzgünsüzlüğün, iplik üzerindeki mum miktarının dikiş kopma mukavemetine etkisi yanında aşınma dayanımının da önemli olduğu açıklanmıştır. Son olarak bazı kararlara varılmış ve ileride bu konuda yapılacak çalışmalar hakkında bazı fikirler ileri sürülmüştür.Item Tıbbi amaçlar için kullanılan örme dokularının elde edilme yöntemleri ve özellikleri(Uludağ Üniversitesi, 1985-11-11) Sunar, Şükriye; Tasmacı, Mehmet; Fen Bilimleri Enstitüsü; Tekstil Mühendisliği Ana Bilim DalıElastik örme dokularının kullanım alanlarında ve üretimler inde son yıllarda gözle görül tir bir artış kaydedilmiştir. Bu nedenle "Tıbbi Amaçlar İçin Kullanılan Örme Dokularının Elde Edilme Yöntemleri Ve Özellikleri" konulu tez çalışmasında çeşitli iplik malzemesi ve örgü türleri ile uygulama yapılarak elde edilen örme dokularının fiziksel özellikleri incelenmiştir. Bu amaç için yün, yün+elastan, PES ve PES+elastan iplik malzemeleri ile RR-Normal, RR-2 /1, (lastik), RR-Milano rib, ve RR-Punto di roma (çelikli) örgüleri üzerinde uygulamalar yapılmıştır. Yapılan uygulamalar bir düz el örme makinasında gerçekleştirilmiş olup, elde edilen 16 farklı örme dokusu boyut büzülmeleri (en ve boy), sıklık (sıra/cm, çubuk/cm, ilmek/cm²), ağırlık, hava geçirgenliği, kopma yükü ve kopma uzaması açılarından birbirleri ile karşılaştırılarak, bunların tıbbi bakımdan olumlu yönleri belirtilmiştir.Item Çeltik kabuklarının yalıtım malzemesi olarak kullanılması(Uludağ Üniversitesi, 1986) Çelebi, B.Cihan; Kırbıyık, Mehmet; Fen Bilimleri Enstitüsü; Makine Mühendisliği Ana Bilim DalıGünümüzde gerek ülkemizde ve gerekse Dünya'da bir enerji darboğazı olduğu, yakın bir gelecekte bu darboğazın aşılmasının daha da güçleşeceği,bugünkü enerji israf hızı ile açıkça görülmektedir. Oysa zaten kısıtlı olan enerji tasarruf edilmeli, israftan kaçınılıp idareli kullanılmalıdır. Bu amaçla bu çalışmada önce enerji tasarrufunun gereğinden bahsedilmiş, bir tasarruf yöntemi olarak yalıtım ele alınmış ve sonra da çeltik ( pirinç ) kabuklarının yalıtım malzemesi olarak kullanılması araştırılmıştır. Çeltik kabukları atıl bir malzemedir. Bu atıl malzemeden yalıtım amacıyla yararlanmak elbette son derece faydalı olacaktır. Bu amaçla çeltik kabuklarının bir bağlayıcı malzeme ile birlikte ısı iletim katsayıları ölçülmüş, ısıl hesaplar yapılmış ve yalıtımın ekonomikliği gözler önüne serilmiştir.Item Gemlik çeşidi zeytinlerden kaliteli ve az tuzlu siyah sofralık zeytin üretimi üzerinde bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 1986) Başer, Dilek; Kılıç, Oğuz; Fen Bilimleri Enstitüsü; Gıda Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim DalıBu araştırmada ülkemizin en iyi sofralık siyah zeytin çeşidi olan Gemlik çeşidi zeytinlerden günümüzde üretilen zeytinlere oranla daha kaliteli ve dayanıklı, az tuzlu sofralık siyah zeytin üretimi üzerinde durulmuştur her şeyden önce zeytinin yıllardan beri alışılmış tadına ve görünüşüne zarar vermemeye dikkat edilerek uygulanmakta olan yöntemleri geliştirmek sureti ile dış pazar isteklerine daha uygun niteliklere sahip sofralık siyah zeytin üretmek için çalışılmıştır. Bu amaçla zeytinler %5 ve %10 tuz konsantrasyonlarında, plastik bidonlarda önceden hazırlanmış salamuralar içerisinde, %0, 5 oranında ek laktik asit oluşturacak şekilde şeker, melas, elma, pekmez gibi ucuz şekerli maddeler ilave edilerek fermantasyona bırakılmışlardır.Her bidona starter olarak ekşi yoğurt katılmış ve örnekler aynı çevre koşullarında bekletilmiştir. Salamurada onbeş günde bir tekrarlanan pH, as itlik ve tuz tayinleri ile fermantasyonun gidişi kontrol edilmiş, bu arada eksilen tuz salamuraya verilerek tuz konsantrasyonu aynı seviyede tutulmaya çalışılmıştır. Fermantasyonunu bitiren örneklerde çeşitli fiziksel ve kimya sal analizler yapılarak zeytinlerin işleme sırasında uğradığı kayıplar ve besin değeri saptanmıştır.Bunun yanısıra duyusal değerlendirme yapılarak elde edilen ürünün organoleptic özellikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak elma ve pekmez katılarak %5lik salamura içerisin de fermantasyona uğratılan örneklerin tad, koku ve fiziksel özellikler yönünden, en üstün ürünleri verdiği; saptanmıştır. Örneklerin tümünde görülen kahverengi renk ancak demir tuzu kullanılarak siyah renge (jet black) dönüştürülebilmiştir. Denemede yer alan farklı 10 yöntemden şeker, pekmez ve. elma katılarak uygulanan 6 yöntem klasik Gemlik Yöntemi ile üretim yapan büyük ve küçük üreticiler tarafından kolaylıkla uygulanabilecek nitelikte bulunmuştur.Item Karıştırıcılar ve karıştırma kabındaki akım olaylarının incelenmesi(Uludağ Üniversitesi, 1986) İlten, Nadir; Mertbaş, Ömer Samih; Fen Bilimleri Enstitüsü; Makine Mühendisliği Ana Bilim DalıBu çalışmada; karıştırma olayları, karıştırma yöntemleri, bu olaylarda kullanılan karıştırıcılar vb güç hesapları daha önce yapılmış olan çalışmalara göre incelenmiştir. 1.bölümde; mevcut kaynakların konu ile ilgili kısımları özet halinde verilmiştir. İki veya daha fazla komponentin biraraya getirilmesine karıştırma denir. Karıştırılan maddeler, katı, sıvı, gaz veya tunların kombinasyonu olabilir. Karıştırmada, karıştırma zamanı, karıştırma derecesi ve homojenlik çok önemlidir. Bunun için kaplara ısı transferi de yapılabilir. Bu olaylar 2.bölümde incelenmiştir. 3. bölümde; kullanılan karıştırma yöntemleri, karışıma bağlı olarak verilmiştir. Bunlar, sürekli, kesikli, pnömatik, mekanik olarak sınıflandırılır. 4.bölümde; karıştırma kabındaki akım olayları incelenmiştir. Meydana gelen girdap ve bunu giderme yolları araştırılmıştır. Karıştırıcılar, karışıma giren maddelere ve karıştırma yöntemlerine göre değişmektedir. En çok kullanılan karıştırıcılar, püskürtmeli, pervaneli, helezon, türbin, çapalı ve yaprak karıştırıcılardır. Bunlar 5.bölümde incelenmiştir. 6. bölümde; kullanılan karıştırıcı tipine göre güç ihtiyacı için daha yapılmış olan teorik ve pratik araştırmalar özetlenmiştir.