1993 Cilt 10 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15384
Browse
Browsing by Issue Date
Now showing 1 - 20 of 25
- Results Per Page
- Sort Options
Item Şeker pancarının kök verimi üzerine değişik azotlu gübrelerin ve azot dozlarının etkisi üzerinde bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 1993) Başar, Haluk; Tümsavaş, Zeynel; Özgümüş, Ahmet; Katkat, A. Vahap; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Toprak Bölümü.Bu araştırma, değişik azotlu gübrelerin ve azot dozlarının, Perla çeşidi şeker pancarının kök verimine olan etkilerini belirlemek amacıyla, U. Ü. Ziraat Fakültesinin Görükle'deki araştırma ve uygulama merkezinde 1991 yılında yürütülmüştür. Tarla denemesi tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuş ve ekimden önce bütün parsellere 10 kg P2 O5/da hesabıyla triple süperfosfat, 10 kg K2O/da hesabıyla potasyum sülfat gübreleri uygulanmıştır. Dört azotlu gübre (amonyum sülfat, % 21 N; amonyum nitrat, % 26 N; üre, % 46 N; Kompoze (25:5:0)) iki farklı zamanda ve dört ayrı dozda (0, 14, 18 ve 22 kg N/da) verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, şeker pancarının kök verimi üzerine değişik azotlu gübreler arasında, istatistiksel bir farklılığın olmadığı saptanmıştır. Şeker pancarının kök verimi üzerinde de en etkili azot dozlarının 14 kg N/da ve 18 kg N/da olduğu belirlenmiştir.Item Kesme Alstroemeria cv. “Ostara “ çiçeklerinin soğukta muhafazası üzerine bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 1993) Mengüç, Ahmet; Zencirkıran, Murat; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü.Bu araştırmada, cv. Ostara Alstroemeria kesme çiçekleri 1-2 primer çiçek açık olacak şekilde hasat edilmiş ve çiçeklerin yarısı % 4 Sakkaroz + 4 mM Gümüştiyosülfat (STS) solüsyonuyla ön uygulamaya tabi tutulmuş, diğer yansına ise herhangi bir uygulama yapılmamıştır. İlk uygulamadan hemen sonra olmak üzere 10'ar gün ara ile 0°C'deki depodan çıkanları çiçeklerde, Ağırlık kaybı (%), Solunum hızı (mgCO2/kgh), Suda eriyebilir kuru madde (%) ve Vazo ömrü (gün) incelenmiştir. Araştırma sonucunda, muhafaza süresi boyunca % 4 Sakkaroz + 4 mM Gümüştiyosülfat (STS) ön uygulaması, çiçeklerdeki ağırlık kaybını ve solunum hızını azaltmış, vazo ömrünü ise uzatmıştır.Item Bursa bölgesinde çalışılabilir gün oranları ve tarlada çalışılabilir süreler(Uludağ Üniversitesi, 1993) Darga, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarım Makinaları Bölümü.Bu çalışmada, Bursa bölgesinde çalışılabilir gün oranlarının ve tarlada çalışılabilir sürelerin bulunması amacıyla bir matematiksel model geliştirilmiş ve bu modele ait bilgisayar yazılımı gerçekleştirilmiştir. Bursa iline ait 26 yıllık meteorolojik veriler bu model ile bilgisayarda çözümlenerek çalışılabilir gün oranlan ve tarlada çalışılabilir süreler bulunmuştur.Item Et işleme tesislerinde kaliteli et eldesi ve kontaminasyon kaynaklan(Uludağ Üniversitesi, 1993) İşgöz, Banu Bilge; Kundakçı, Akif; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü.Et, toplumca tüketilen hayvansal kaynaklı proteinlerin önemli bir kısmının kaynağı olup, insan beslenmesinde çok önemli bir yeri vardır. Buna karşın et ve et ürünleri üretilirken hijyenik ve teknolojik kurallar tam sağlanmadığında sağlık bağlamından tehlikeli olabilmektedir. Uygun koşullarda hazırlanıp depolanmayan et ve et ürünlerinde kalite bozulmakta ve gıda zehirlenmeleri görülmektedir. Kaliteli ve güvenilir bir et üretimi için teknolojik ve hijyenik kurallar doğrultusunda et üretimi gerçekleştirilmelidir.Item Kombinasyon ıslahı uygulamasında bazı kantitatif özelliklerin F3, F4 ve F5 generasyonlarında belirlenen korelasyonları(Uludağ Üniversitesi, 1993) Yağdı, Köksal; Ekingen, Halis Ruhi; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü.Bu araştırmada, yedi ekmeklik ve altı makarnalık buğday hat ve çeşitleri kullanılarak elde edilen 11 adet kombinasyonun F3, F4 ve FS generasyonlarında, bazı kantitatif karakterlerin, generasyonlar içerisinde ve generasyonlar arasında korelasyonları saptanmıştır. Genelde ekmeklik ve makarnalık buğday kombinasyonlarında başak boyu ile başakçık sayısı, başakla tane sayısı ve ağırlığı arasında olumlu ve önemli korelasyonlar belirlenmiştir. Benzer ilişkiler, başakçık sayısı ile başakta tane sayısı; başakla tane sayısı ile başakla tane ağırlığı arasında da bulunmuştur. Beklenen kimi ilişkilerin, tüm kombinasyonlarda stabil olarak ortaya çıkmaması, generasyonlar boyunca farklı iklim koşullan ve ekim zamanlan ile heterojen toprak yapıları gibi çevre koşullarından kaynaklanmaktadır.Item Modeling of natural frequency and amplitude on a non-driven vibrating potato harvaster shank(Uludağ Üniversitesi, 1993) Okursoy, Rasim; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi.A non driven vibrating potato harvester has been attempted to design to produce exactly same type of vibration function with the forced vibratory soil digging shank The analysis examines the rotation angle and position characteristics of the shank as the soil force that acts on the blade. Because the soil digging shank was assumed to be clamped with an elastic material on to a solid potato harvester frame, the shank was assumed in a certain vibration in the soil during to soil digging. A system of expressinn was generated to deseribe the general motion of the shank, and equations of the motion were solved by analytically in canceming with necessary assumptions.Item Entansif besiye alınan merinos erkek kuzularda zorunlu hareketin besi performansına ve karkas özelliklerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1993) Ak, İbrahim; Tuncel, Erdoğan; Koyuncu, Mehmet; Filya, İsmail; Tayar, Mustafa; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Gıda Teknolojisi Bölümü.Araştırma, entansif besiye alman kuzulan yürütmenin, kuzuların besi performansı, et ve karkas kalitesine etkisini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırma, her birinde 30 baş Merinos erkek kuzu bulunan 2 gruptaki toplam 60 baş kuzuyla yürütülmüştür. Araştırmada, deneme grubundaki kuzular her gün 6 km yürütülürken, kontrol grubundaki kuzular kapalı bir yerde barındırılmıştır. 56 günlük besi dönemi sonunda her gruptan 10 baş kuzu kesilerek kuzularda yağlanma, et ve karkas kalitesi belirlenmeye çalışılmıştır. Besi süresince kuzulara ad libitum düzeyde kesif yem verilmiştir. Araştırma sonucunda, entansif besiye alınan kuzulan yürütme, besi süresince kuzuların canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranlarına olumsuz bir etkisi gözlenmemiştir. Ayrıca, deneme grubundaki kuzulardan daha az yağlı bir karkas elde edilirken, araştırmada but ağırlığı hariç diğer karkas özellikleri bakımından gruplar arasında önemli bir fark gözlenmemiştir. Yürütmenin, kuzularda vücut yağının belli bölgelerde birikimini azalttığı, buna karşın göz kasında yağlanma oranını önemli düzeyde artırdığı belirlenmiştir (P < 0.01 ).Item Bazı ayçiçeği çeşitlerinin kurağa dayanıklılığı üzerine araştırmalar(Uludağ Üniversitesi, 1993) Türgeç, Aydın; Gürsoy, Abdurrahim T.; Turan, Z. Metin; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü.Bu çalışma, Bursa ve çevresinde kurak koşullar altında ayçiçeğinin bazı morfolojik karakterlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme, Vniimk-8931, Sunbred-265 ve H-3330 çeşitleri kullanılarak 1990 yılında kurulmuştur. Üç tekerrürlü faktöryel düzende yürütülen bu araştırmada, beş farklı gelişme döneminde gözlemler yapılmıştır. Vejetatif ve generatif gelişme ile ilgili olarak; k6k kuru madde miktarı, sap ve yaprak kuru madde miktarı, k6k/toprak üstü aksamı, tabla ağırlığı ve bitki boyu gibi karakterler üzerinde durulmuştur. Kurak koşullar altında ayçiçeğinde, gelişmenin ilerleyen devrelerinde, kök gelişmesi artmış, bunun sonucu olarak kök/sürgün aksamı yüksek bulunmuş ve çeşitler arasındaki farklılıklar sadece bitki boyu bakımından önemli olmuştur.Item Kesme alstroemeria (cv. “ostara “ ve “vanitus“) çiçeklerinde bazı kimyasal madde uygulamaları ile vazo ömrünün saptanması üzerine bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 1993) Mengüç, Ahmet; Zencirkıran, Murat; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü.Alstroemeria çiçeklerinin vazo ömrünün uzatılması amacıyla yapılan bu çalışmada "Ostara" ve "Vanitus” çeşitleri kullanılmıştır. Çiçekler, a) % 4 Sakkaroz + 2 mM Gümüşdyosülfat ile 30 dakika ön uygulama sonrası saf suya aktarma, b) % 4 Sakkaroz + 4 mM Gümüştiyosülfat ile 30 dakika ön uygulama sonrası saf suya aktarma, c) % 4 Sakkaroz, d) % 2 Sakkaroz, e) Saf su (Kontrol) solusyonları içeren cam kavanozlara konulmuşlardır. Elde edilen analiz sonuçlarına göre, en uzun vazo ömrü ortalama 11.57 gün ile % 4 sakkaroz + 2 mM Gümüşdyosülfat ön uygulamasından elde edilmiş, bunu 11.45 günle % 4 sakkaroz + 4 mM Gümüştiyosülfat ön uygulaması ve 10.80 günle % 4 sakkaroz uygulaması izlemiş, en kısa vazo ömrü ise 9. 49 günle saf su (Kontrol) da elde edilmiştir.Item Bursa ili tarım işletmelerinin mekanizasyon düzeyi ve traktörün rasyonel kullanımının araştırılması(Uludağ Üniversitesi, 1993) Çetin, Bahattin; Yüksel, Gürcan; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarım Ekonomisi Bölümü.Bu araştırma, Bursa ilinde tarımsal mekanizasyon düzeyini ve traktörün işletmeler tarafından rasyonel olarak kullanılıp kullanılmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın ana materyalini, Bursa ilindeki traktör sahibi tarım işletmeleri arasından örnekleme yoluyla seçilmiş 135 işletme oluşturmuştur. Araştırma yöresinde birim alana (ha) 4.53 BG traktör gücü düşmekte ve bir traktöre ise 10.07 ha alan isabet etmektedir. İncelenen işletmelerde traktörler yılda ortalama 423.8 saat çalışmaktadırlar. Traktörler ortalama olarak 271.2 saat (% 63.99) işletmenin tarımsal işlerinde, 100.2 saat (% 23.65) tarım dışı işlerde ve 52.40 saat (% 12.36) de başkalarının işlerinde kullanılmışlardır. Çalışmada, yöredeki çeşitli tarımsal işlemler için alınan birim başına ücretlerle, aynı işlemler için işletmelerin birim başına yaptıkları masraflar mukayese edilmiş ve sadece 200 da 'dan daha büyük araziye sahip işletmelerin rasyonel çalıştıkları saptanmıştır.Item Kolzada en uygun ekim normunun saptanması üzerinde bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 1993) Türgeç, Aydın; Göksoy, Abdurrahim T.; Turan, Z. Metin; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü.Bu araştırma, Bursa koşullarında kışlık kolzada en uygun ekim normunu saptamak amacıyla, 1991 yılında yapılmıştır. Denemede bir kışlık kolza çeşidi; 1617/82 ve iki kışlık yağşalgamı çeşidi; Rex ve Topas kullanılmıştır. Dört bloklu faktöryel düzende yürütülen bu araştırmada üç ekim normu kullanılmıştır (0.5, 1.0 ve 1.5 kg/da). Tane verimi yanında bitki boyu, yandal sayısı, harnup başına tane sayısı ve 1000 tane ağırlığı da gözlenmiştir. Gözlenen tam karakterlerde, çeşitler arası farklılıklar önemli bulunmuştur. En yüksek tane verimi Chr. 1617/82 ve Rex çeşitlerinden elde edilmiştir. Ekim normu arttıkça yandal sayısı, harnupta tane sayısı ve 1000 tane ağırlığı azalmış fakat tane verimi artmıştır. Sonuç olarak, 1.0 kg/da ekim normunun en yüksek verimi sağladığı saptanmıştır.Item Türkiye'de sığır eti ve süt üretiminin ekonometrik analizi(Uludağ Üniversitesi, 1993) Vural, Hasan; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarım Ekonomisi Bölümü.Bu çalışmada ülke hayvancılığının en önemli dallarından olan sığır eti ve süt üretimi alanlarında karşılaşılan sorunların temel nedenlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Bu amaçla üretimi etkileyen başlıca faktörlerin üretimle ilişkileri ekonometrik modeller kurularak analiz edilmiştir. Ekonometrik modeller doğrusal ve doğrusal olmayan kalıplar şeklinde oluşturularak, en uygun modelin saptanmasına çalışılmıştır. Araştırmada kırmızı et (sığır eti) ve süt üretimi değişkenleri kullanılmış, bunları etkileyen bağımsız değişkenler ise hayvan sayısı, baş fiyat, enflasyon oranı, tarımda asgari ücret, hayvancılık kredileri, pazar fiyatı, fiyat riski (t_2 - t_1) ve yem üretimi şeklinde incelenmiştir. Tarımsal üretim ortalama rakamlarla altı aylık ya da bir yıllık dönemlerde gerçekleştiği için, bağımsız değişkenlerin bir yıl önceki (t-1), üretim dönemi başında kullanıldığı kabul edilen değerleri modellerde esas alınmıştır. İncelenen dönemde bağımsız değişkenler genel olarak üretimi artırıcı etki yapmış, ancak negatif faktörler (enflasyon, aşın pazarlama marjı, vb.) nedenleriyle artış hızı gerileme göstermiştir. Özellikle enflasyon üretim miktarını ve pazar arzını olumsuz şekilde etkilemiştir.Item Bursa koşullarında yetiştirilen bazı makarnalık buğday çeşitlerinin (triticum turgidum var. durum L.) adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 1993) Ayçiçek, Mehmet; Yürür, Nevzat; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü.Bursa bölgesinde yetiştirilen bazı makarnalık buğday çeşitlerinin adaptasyon ve stabilite yeteneklerinin belirlenmesi amacıyla yedi yıllık (I987-I993) bir araştırma yapılmıştır. Onbir adet makarnalık buğday çeşidinin kullanıldığı çalışma tesadüf blokları deneme deseninde ve 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Yedi yıllık araştırma sonuçlarına göre, denemede yer alan çeşitlerden sadece Gökgöl, Gediz, Sham-1 ve Mondroue çeşitlerinin stabil olduğu ve bunlardan da Gökgöl ve Gediz çeşitlerinin iyi koşullara Sham-1 ve Mondroue çeşitlerinin ise kötü koşullara adapte oldukları belirlenmiştir.Item Toprak frezelerinin temel dizayn parametreleri ve L bıçaklı toprak frezeleri için tork modelinin geliştirilmesi(Uludağ Üniversitesi, 1993) Okursoy, Rasim; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarım Makinaları Bölümü.Toprak frezeleri ikinci sınıf toprak işleme aletlerinden olup tarımda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir toprak frezesi değişik boyutlarda ve değişik özelliklerde imal edilen bıçaklarla, bu bıçakların bağlandığı rotor ile rotor şaftı ve hareket iletim organlarından oluşur. Toprak frezelerinin dizayn parametrelerinin belirlenmesinde, toprak işleme sırasında bıçaklarla toprak arasında oluşan etkileşimin önemi büyüktür. Bu çalışmada, toprak frezelerinin dizayn parametreleri belirlenmiş ve bir L şeklindeki freze bıçağının toprak yüzeyinden belirli derinliğe kadar toprak işleme yörüngesi boyunca geliştirebileceği kuvvetlerin ve tork değerlerinin hesaplanabilmesine olanak tanıyabilecek temel kavramlar tanımlanmıştır. Sonuçta, model bir toprak kanalında denenmiştir.Item Bursa yöresinde üretilen sucukların genel kalite nitelikleri üzerinde araştirmalar(Uludağ Üniversitesi, 1993) Karaca, Zeliha; Yücel, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü.Bu çalışmada, Bursa Bölgesinde üretilen sucukların genel kalite nitelikleri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Bursa Bölgesinde üretilen sucukların organoleptik olarak renk, kıvam, kesit yüzü açısından; fiziksel olarak yabancı doku yönünden; kimyasal olarak protein, pH, nişasta açısından; bakteriyolojik olarak toplam bakteri sayısı ve toplam koliform sayısı açısından Türk Standartlarında belirtilen koşullara uygun olmadığı saptanmıştır.Item Dondurulmuş balık etinin özütlenebilir protein niceliklerindeki değişmeler ve kaliteye etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1993) Kundakçı, Akif; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü.Balık etinde bulunan ve nötral tuzlu su çözeltisi ile özütlenebilen protein niceliği yağsız balık türlerinde donmuş etin kalitesini belirleyen en önemli etmendir. Dondurularak depolama sırasında proteinlerin geri dönüşümsüz olarak denatüre olmaları donmuş balık etinin çözündürülmesi sırasında daha çok su salmalarına, daha sert bir doku oluşumuna neden olmaktadır. Dondurma öncesi bekleme süresinin, bekleme ortamının, dondurarak depolama sıcaklığının ve süresinin (toplam proteinin %'si olarak) özütlenebilir protein oranının azalması üzerine önemli etkisi olmaktadır. Bu azalma özellikle donmuş yağsız balık türlerine ait etlerin duyusal kalite karakteristiklerini etkilemesi bakımından önem taşımaktadır.Item Bursa yöresinde bulunan değişik gıda işletmelerinin hijyenik durumları üzerinde araştırmalar(Uludağ Üniversitesi, 1993) Turan, Gözde; Yücel, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü.Bu araştırma Bursa ili ve yöresinde bulunan değişik gıda işletmelerinin hijyenik durumlarını, ürünlerin hangi noktalarda, ne oranda kontamine olduklarını ortaya koymak amacıyla yapıldı. Toplanı 26 işyerinden 278 örnek pamuk sürtnıe yöntemiyle alınarak Toplam bakteri, Staphylococ'lar, Koliform bakteriler, E. coliI, Salmonella ve Shigella yönünden araştırıldı. Ayrıca 100 adet gaita örneği kültür ve parazit yönünden incelendi. İşletmeler et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, un ve un ürünleri imal yerleri olarak üç ana gruba ayrıldı. Üretimin tüm aşamalarında kontaminasyon nedeni olabilecek hemen her unsur dikkate alınarak elde edilen örneklerin değer ortalamaları alındı. Sonuç olarak, Bursa yöresindeki gıda işletmelerinin bazılarında genellikle hijyenik kurallara uymadığı, personelin gıda sanitasyonunu gerçekleştirebilecek bilinç düzeyinin oldukça altında bulundukları saptandı. İlgili yasalarda yapılabilecek düzenlemelerle, bilinçli bir hijyenik tasarım ve sanitasyon programının uygulanabilmesi için, konunun eğitimini yapmış uzmanlara kontrol ve üretim aşamasında insiyatif tanınmasının zorunlu olduğu belirlendi.Item Su ürünlerinin neden olduğu gıda zehirlenmeleri(Uludağ Üniversitesi, 1993) İşgöz, Banu Bilge; Yücel, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi.Son yıllarda beslenmede önemli olan su ürünlerinin tüketiminde bir artış görülmekle ve dietlerinde bu ürünlere büyük oranda yer veren toplumlarda sağlık açısından önemli problemleri de beraberinde getirmektedir. Su ürünlerinden ileri gelen zehirlenmelerde bir çok balık ve kabuklu deniz ürünleri etkili olmaktadır. Bunlar arasında; kirpi balığı, levrek, tuna, uskumru, midye ve istiridye sayılabilir. Zehirlenme oranı; fiziksel şartlara, tüketilen balık miktarına, toksin oranına göre değişmekte ve sonucunda genellikle ölüm görmektedir. Çeşitli su ürünlerinin tüketilmesi ile görülen zehirlenmelerden oldukça önemli ekonomik kayıplar olmakta ve bu durum su ürünleri ticaretinin gelişmesinde etkili olmaktadır.Item Havuç (cv. nantes) tohumlarmda ekim öncesi PEG (polietilen glykol) uygulamalarının çimlenme oranına etkileri üzerinde bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 1993) Şeniz, Vedat; Demirel, Funda; Aykan, Tuncay; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü.Havuç tohumlarının çimlenme oranını arttırmak amacıyla yapılan bu çalışmada "Nantes" çeşidinin tohumlan kullanılmıştır. Tohumlara PEG 3000, 6000 ve 10000'nin % 2.84 ve % 3.76'lık farklı dozları uygulanmıştır. Uygulamalar l5°C'de, aydınlık koşullarda 4 ve 8 gün süre ile yapılmıştır. Hiç bir uygulama yapılmamış tohumlar kontrol olarak kabul edilmişlerdir. Tüm tohumlarda yapılan çimlendirme işlemi sonucunda ekimden 3 gün sonrası için PEG 6000 ve 10000'nin % 2.84'lük konsantrasyonunun 8 günlük uygulaması en iyi çimlenme oranını verirken, ekimden 6 gün sonra sadece PEG 10000'nin % 2.84'lük konsantrasyonunun, hem 8 hem de 4 günlük uygulaması en iyi sonucu vermiştir. En yüksek çimlenme oranına ulaşıldığı 9. gün ise uygulanan PEG'in molekül ağırlığı ve uygulama süresinin etkili olmadığı fakat konsantrasyonun etkili olduğu, buna göre % 3. 76 ve % 2.84'/ük uygulamanın hiç uygulama yapılmayanlara göre en iyi sonucu verdiği görülmüştür.Item Orkinos (Thunnus tyhnnus) karaciğer yağının bileşimi ve vitamin A ve vitamin D potansiyeli üzerine bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 1993) Kundakçı, Akif; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü.Kimi balıkların karaciğerleri yağda çözünen vitaminler bağlamından zengindir. Bu tür balıklardan biri de orkinostur. Ülkemiz karasularındaki orkinosların karaciğerleri üzerinde yapılan bu çalışmada, ortalama % 6.3 toplam lipid içerdiği ve bunun % 87 sini gliseridlerin % 12 sini sabunlaşmayan maddelerin ve % 0.97 sini de serbest yağ asitlerinin (SYA) oluşturduğu görülmektedir. Toplam lipidlerin % 2,97 sini kolesterolün oluşturduğu ve önemli nicelikte olduğu dikkati çekmektedir. Karaciğer yağının gramında ortalama 51592 UB vitamin A ve 25358 UB vitamin D bulunmaktadır. Toplam lipidlerin yağ asitleri bileşimi incelendiğinde, kimi yağ asitlerinin oranlan aşağıdaki gibi bulunmuştur; C16:0 % 24.4, C18:0 % 5, C18:1 % 22.8, C16:1 % 13.2, C20:4 % 2.3, C20:5 % 4.9, C22:5 % 18.8 ve C22:6 % 13.7. Bulgular, orkinos karaciğer yağının A ve D vitaminleri ile uzun zincirli yağ asitlerinin önemli bir kaynağı olduğunu göstermektedir. Bu yağ asitleri sindirim organlarında kolesterolün emilimini güçleştirmektedir.