1991 Cilt 8 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15382
Browse
Browsing by Subject "Buğday"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Değişik azotlu gübrelerin buğday verimine etkilerinin karşılaştırılması(Uludağ Üniversitesi, 1991) Özgümüş, Ahmet; Kaplan, Mustafa; Katkat, Vahap; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Toprak Bölümü.Bu deneme, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin Gö1iikle (Bursa)'deki Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yetiştirilen Vratsa buğday çeşidinin dane verimi üzerine değişik azotlu gübrelerin etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Tarla denemesi tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulmuş ve ekimle birlikte bütün parsellere 4 kg N/da hesabıyla diamonyum fosfat (% 18 N, % 46 P2Os) gübresi verilmiştir. ilkbahar gübresi olarak kardeşleme döneminde üç azotlu gübre (amonyum sülfat, % 21 N; amonyum nitrat, % 26 N ve üre, % 46 N), üç ayrı dozda (9, 12 ve 15 kg N/da) uygulanmıştır . Araştırma sonuçlarına göre, buğdayın dane verimi üzerine etkileri yönünden azotlu gübre/er arasında istatistiksel olarak önemli bir farklılığın bulunmadığı, ancak bugünkü gübre fiyatlan dikkate alındığında, üre gübresinin daha ekonomik olduğu belirlenmiştir.Item Trakya - Marmara Bölgesinde yetiştirilen buğday çeşitleri ve sorunları(Uludağ Üniversitesi, 1991) Yürür, Nevzat; Turgut, İlhan; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü.Ülkemizde buğday ekim alanları yıllar itibariyle pek değişmemesine rağmen, buğday üretiminde bir artış görülmektedir. Birim alan veriminin artmasından ileri gelen üretim artışında, kuşkusuz en önemli etken verimli çeşitlerin üretime alınmasıdır. Trakya-Marmara Bölgesinde bugün ekilen çeşitlerin önemli bir bölümü yabancı çeşitler olup, ülkemize, yeterli adaptasyon denemeleri ve laboratuvar analizleri yapılmadan getirilmişlerdir. Özellikle son yıllarda bölgemizde çeşit sorunu ortaya çıkmıştır. Trakya-Marmara Bölgesinde toplam 40 kadar buğday çeşidi üretimdedir. Çeşit sayısı mutlaka azaltılmalıdır. Üreticiler çeşit konusunda bilinçlendirilmeli ve sertifikalı tohumluk kullanım alışkanlığı sağlanmalıdır.