Veteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
Permanent URI for this communityhttps://hdl.handle.net/11452/5067
Browse
Browsing by Subject "1.25-dihydroxycholecalciferol"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Damızlık broyler rasyonlarında bitkisel kaynaklı (solanum glaucophyllum) 1.25-dihidroksikolekalsiferol kullanılması(Uludağ Üniversitesi, 2014-05-21) Songur, Sümer; Deniz, Gülay; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bu araştırmanın amacı; damızlık broyler rasyonlarına bitkisel kaynaklı (Solanum glaucophyllum) 1.25- dihidroksikolekalsiferol (1.25(OH)2D3) katılmasının; yumurta ağırlığı, yumurta kabuk kalitesi ve çıkım sonuçları üzerindeki etkilerini belirlemekti. Araştırma; 49 haftalık yaşta 40000 damızlık broylerin (Ross 308) bakıldığı Hastavuk A.Ş.’ye ait damızlık kümesinde ve aynı işletmenin kuluçkahanesinde yürütüldü. Araştırmada kullanılan rasyonlar yine Hastavuk A.Ş.’ye ait yem fabrikasında toz formda hazırlandı. Araştırma süresince kontrol grubundaki hayvanların beslenmesinde Damızlık Broyler Rasyonu 1 (49-53. haftalar arası) ve Damızlık Broyler Rasyonu 2 (54-59. haftalar arası) kullanıldı. Deneme grubundaki hayvanların rasyonlarına kontrol grubundan farklı olarak 10 ppm dozda Solanum glaucophyllum kaynaklı 1.25(OH)2D3 katıldı. 1.25(OH)2D3 katkılı rasyonu tüketen deneme grubunun 59. haftada; yumurta kabuk kalınlığı (P<0.001), yumurta kabuk kırılma direnci (P<0.05) ve kırık yumurta oranında (P<0.05) istatistik düzeyde bir iyileşme saptandı. Ancak kontrol ve deneme grubunun yumurta ağırlıkları ve kuluçka sonuçları arasında önemli bir farklılık bulunmadı. Sonuç olarak; Solanum glaucophyllum kaynaklı 1.25(OH)2 D3’ün ileri yaş dönemlerindeki damızlık broylerlerde yumurta kabuk kalitesini iyileştirebileceği ve kuluçka sonuçları üzerindeki etkisinin daha uzun süreli denemelerle ortaya konulabileceği kanısına varıldı.Item Damızlık yumurtacı tavuk rasyonlarına bitkisel kaynaklı 1.25-dihidroksikolekalsiferol katılmasının yumurta kabuk kalitesi ve kuluçka sonuçlarına etkisi(Uludağ Üniversitesi, 2014-04-30) Kovanlıkaya, Arda; Deniz, Gülay; Ertek, Ece; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bu araştırmanın amacı; damızlık yumurtacı tavuk rasyonlarına (Lohmann LB) bitkisel kaynaklı 1.25- dihidroksikolekalsiferol (1.25(OH)2D3) katılmasının, yumurta kabuk kalitesi ve çıkım sonuçları üzerindeki etkilerini belirlemekti. Araştırma; 38 haftalık yaşta 20000 damızlık yumurtacı (Lohmann LB) tavuğun bakıldığı Hastavuk A.Ş.’ye ait damızlık kümesinde yürütüldü. Araştırmada kullanılan rasyonlar yine Hastavuk A.Ş.’ye ait yem fabrikasında toz formda hazırlandı. Araştırma süresince (38-48. haftalar); kontrol grubundaki hayvanlar standart damızlık yumurtacı tavuk rasyonu ile beslenirken, deneme grubunun rasyonuna kontrol grubundan farklı olarak 10 ppm dozda bitkisel kaynaklı 1.25(OH)2D3 katıldı. 1.25(OH)2D3 katkılı rasyonu tüketen deneme grubunun yumurta kabuk kalınlığında 40 (P<0.05) ve 48. (P<0.01) haftalarda, yumurta kabuk kırılma direncinde ise 42. haftada (P<0.05) istatistik düzeyde bir iyileşme saptandı. Ancak araştırma süresince yapılan ölçümler total olarak değerlendirildiğinde (38-48. haftalar), kontrol ve deneme grubunun kabuk kalitesi ve kuluçka sonuçları arasında oluşan farklılıkların istatistik açıdan önem taşımadığı tespit edildi. Sonuç olarak; Vitanin D’nin aktif formu olan 1.25(OH)2D3’ün, vitamin D metabolizmasında aksaklıkların yaşandığı yaşlı hayvanların rasyonlarına katılması durumunda etkili olabileceği kanısına varıldı.