2014 Cilt 33 Sayı 1-2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/14263
Browse
Browsing by Subject "Broiler"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Parameters of broiler meat quality(Uludağ Üniversitesi, 2014-10-27) Üstüner, Hakan; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Animal originated foods are important for human nutrition and one of the major component of poultry meatToday, it was taken into account from farm to fork, food safety that consumers preferred producing and quality parameters which are so important. In the daily life; food quality is very important for consumers. Quality is a concept of flavor and visuality (color, fiber quality). The taste which remains after you eat it, flavor, freshness, crispness are components of the aroma of the meat or meat’s product and this tastiness generally detected with sensory features. Wholeness, color and massiveness are the major visual characteristics. These are quality parameters of first salient and these are unidentified with measurements by the consumers, so quality of meat is related to many factors such as specie, race, gender, age of slaughter and weight, type of the production system, stress, combination of bait, additive agents, transport conditions of animals and this factors are measurable as of quantitative with several tools and equipments. These properties are shear force of meat, water holding capacity, springiness, pH, color hardness, cohesiveness and chewiness. These parameters are important characteristics for consumer preferencesItem Sağlıklı ve koksidiyozlu etlik piliçlerde sülfakinoksalin’in farmakokinetiği(Uludağ Üniversitesi, 2014-09-16) Kocasarı, Fatma Şahindokuyucu; Bilgili, AliBu çalışmada, sağlıklı ve deneysel olarak Eimeria tenella (E. tenella) ile koksidiyoz oluşturulan etlik piliçlere 100 mg/kg c.a. dozunda verilen sülfakinoksalin’in farmakokinetik parametrelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada günlük, 35 adet, erkek, Avian ırkı etçi civciv kullanıldı. Hayvanlar her bir grupta 7 hayvan olacak şekilde 5 eşit gruba (Grup I, II, III, IV ve V) ayrıldı. Grup IV ve V’te bulunan hayvanlara 24. günde 10 000 E. tenella oosisti içeren inokulum verildi. İlaç bütün gruplara 30. günde uygulandı. İlaç Grup I’de bulunan hayvanlara damar içi, Grup II ve Grup IV’te bulunan hayvanlara kursak içi, Grup III ve Grup V’te bulunan hayvanlara ise içme suyuna katılarak verildi. Hayvanlara ilaç verilmesini takiben 0.08., 0,25., 0,50., 1., 1.5., 2., 4., 6., 8., 12., 18., 24., 30., 36. saatlerde, heparinli tüplere kan alındı. Plazma örneklerindeki ilaç yoğunlukları spektrofotometrik olarak belirlendi. Sülfakinoksalinin damar içi verilmesini takiben belirlenen plazma yoğunlukzaman eğrisinden ilacın iki bölmeli dışarıya açık modele göre dağıldığı anlaşıldı. İlacın koksidiyozlu hayvanlara kursak içi verilmesi durumunda, sağlıklı hayvanlara göre emilme hız sabitesi (ka) ve dağılma dönemi hız sabitesinde (α) önemli (p<0,05) bir artış; atılma dönemi yarı ömrü (t1/2β), dağılım dönemi yarı ömrü (t1/2α), emilme yarı ömrü (t1/2a), ilacın ortalama kalış süresi (MRT), atılma hız sabitesi (k10) ve doruk yoğunluğa ulaşma süresinde (tdoruk) önemli (p<0,05) düşüş tespit edildi. İlacın içme suyuyla verilmesinde ise, koksidiyozlu hayvanlarda sağlıklı hayvanlara göre ka ve α önemli (p<0,05) bir artış; t1/2β, t1/2a, t1/2α, merkezi bölme hacmi (V1) ve ilacın ortalama kalış süresinde (MRT) önemli (p<0,05) bir düşüş tespit edildi. Sonuç olarak gerek sağlıklı, gerekse koksidiyozlu hayvanlarda, içme suyu ile ilacın 100 mg/kg c.a. dozunda uygulanması durumunda etkili olabilmesi için 18 saat arayla kullanılması gerektiği tespit edilmiştir. Sağlıklı ve koksidiyozlu hayvanlarda uygulama sıklığı yönünden önemli bir farkın bulunmaması, koksidiyoz olgularında, farklı bir yolun izlenme zorunluluğunu da ortadan kaldırmaktadır.