2001 Cilt 20 Sayı 3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/12866
Browse
Browsing by BUU Author "Oruç, H. Hüseyin"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bursa’da tüketilen bazı sebzelerde nitrat ve nitrit(Uludağ Üniversitesi, 2001-05-31) Oruç, H. Hüseyin; Ceylan, Selahattin; Bursa Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bu çalışmayla brokoli, ıspanak, marul, beyaz lahana, pırasa ve rokadaki nitrat ve nitrit konsantrasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Sebze numuneleri Bursa’daki farklı sebze bahçelerinden ve bir pazaryerinden, 2000 yılının şubat, mart, nisan aylarında alındı. Toplam 51 sebze numunesi spektrofotometrik yöntemle analiz edildi. Nitrat konsantrasyonları nitrat azotu olarak minimal 0.50, maksimal 206.00 ppm bulundu. Sebzelerdeki nitrat miktarları büyükten küçüğe doğru roka, marul, taze ıspanak, brokoli, beyaz lahana ve pırasa olarak sıralanmaktadır. Yöntemin duyarlılık sınırları içinde nitrit tespit edilemedi. Araştırmanın sonuçlarına göre, analizi yapılan sebzelerin nitrat ve nitrit konsantrasyonlarının insan ve hayvan sağlığı açısından bir risk oluşturmayacağı kanısına varıldı.Item Kuş yemlerinde tal aflatoksin, nitrat ve nitrit(Uludağ Üniversitesi, 2001-09-26) Oruç, H. Hüseyin; Sonal, Songül; Ceylan, Selahattin; Bursa Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bursa’daki pet ve kuş dükkanları, süpermarketler ve Bursa Hayvanat Bahçesi’nden, 2000 yılı aralık ayında toplanan 22 kuş yeminde total aflatoksin, nitrat ve nitrit düzeyleri belirlendi. Aflatoksin ELISA, nitrat ve nitrit spektrofotometrik bir metodla ölçüldü. Aflatoksin 0.0-9.2 µg/kg, nitrat 0.0-3.1 mg/kg ve nitrit miktarları 0.0-1.3 mg/kg arasında bulundu. Aflatoksin ve nitratın bulunma oranı %72.72, nitrit %9 olarak hesaplandı. Sonuç olarak yem numunelerindeki total aflatoksin, nitrat ve nitrit düzeylerinin kuşların sağlığı açısından bir risk oluşturamayacağı kanısına varıldı.