1997 Cilt 16 Sayı 1-2-3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17745
Browse
Browsing by BUU Author "Cengiz, Fahrünisa"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Broylerlerde mısır ve soyaya dayalı rasyonlara enzim katılmasının hematolojik değerler üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 1997) Cengiz, Fahrünisa; Galip, Nurten; Yavuz, H. Melih; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Fizyoloji Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı.Broyler rasyonlarına enzim katkısının hematolojik değerler üzerine etkisini incelemek üzere yapılan bu çalışmada 360 adet Cobb broyler erkek civciv kullanıldı. Civcivler kontrol, deneme I, deneme ll olmak üzere 3 gruba ayrıldılar ve gruplarım başlangıç ve büyütme yemleri aşağıdaki gibi hazırlandı. Kontrol: Mısır-soya ağırlıklı temel diyet, Deneme 1: Temel diyet + enzim (lrvizaym ısoo) Deneme ll: Temel diyetten % 2,5 daha az metabolize olabilir enerji ve ham protein içeren diyet + enzim (lrvizaym 1500 ) . Kontrol, deneme I ve ll gruplarının canlı ağırlık artışları sırasıyla 1640, 1700 ve 1606 g olarak bulundu. Deneme I grubunun Deneme ll grubundan önemli derecede (P < 0.05) daha fazla canlı ağırlık artışına sahip olduğu görüldü. Deneme sonunda alınan kan örnekleri hematokrit değer, alyuvar sayısı, akyuvar formülü, plasma Na, K ve Ca değerleri yönünden incelendi. Hematokrit değer yönünden gruplar arasında belirgin bir farklılık gözlenmedi. Alyuvar sayısı ise kontrol grubunda 2.615, deneme I grubunda 2.959, deneme ll grubunda 2.981 x 10 /mm3 olarak bulundu. Kontrol grubu ile deneme grupları arasındaki farkın istatistiksel açıdan önemli olduğu görüldü (P < 0.05 ). Plasma Na, K ve Ca değerleri sırasıyla kontrol grubunda 149. 3, 7. 6 mmol/1; 5.5 mEq/1; I. grupta 145.1, 6.5 mmol!l, 5. 7 mEq/l; ll. grupta 149. 7, 6.8 mmol/1, 5.1 mEq/l olarak bulundu. Yapılan akyuvar formülünde gruplar arasında belirgin bir farklılık gözlenmedi. Bu veriler, mısır+soya ağırlıklı rasyonlara enzim ilavesinin hematolojik değerler üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını göstermektedir.Item Farklı konsantre yemlerle beslemenin merinos kuzularda bazı kan değerleri ve canlı ağırlık artışı üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 1997) Galip, Nurten; Yaman, Kemalettin; Cengiz, Fahrünisa; Ak, İbrahim; Aydın, Cenk; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Fizyoloji Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.Bu araştırmada beş gruba ayrılan 60 Merinos erkek kuzu materyal olarak kullanıldı. İlk dört grup sırasıyla tane, toz, pelet ve granül halde konsantre yem karmaları ile beslendi. İlave olarak kuzulara 100 gl gün/baş olmak üzere kuru yonca verildi. Son grup ise sadece tane konsantre yem ile beslendi. Araştırmanın 28. ve 56. gününde her bir gruptan rastgele seçilen 7 kuzudan alınan kan örneklerinde alyuvar çökme hızı (ESR), hematokrit değer (PCV), hemoglobin miktarı (Hb), alyuvar sayısı (RBC), akyuvar sayısı (WBC) ve akyuvar formülü belirlendi. Çalışmanın 28. gününde 3. ve 4. grubun PCV değerleri (% 34.14 ve 34.42), 1. grubun değerlerinden(% 30. 71), 2. grubun WBC değeri (6.91 x J03/mm3) 3. grubunkinden (4.35 x 103/mm3) , 1. ve 3. grubun monosit sayısı (% 5.57 ve 5.85)" da 5. gruptan (% 2.85) istatistik düzeyde yüksek bulunmuştur (P < 0.05).Çalışmanın 56. gününde, 1. ve 4. grubun Hb değerleri (10.00 ve 10.25 g/ 100 ml) 3. grubunkinden (8.86 g/ 100 ml) istatistik düzeyde yüksek bulunmuştur (P < 0.05). Diğer parametreler ve canlı ağırlık artışı değerlerinde ise gruplar arasındaki fark önemsiz bulunmuştur.Item Flavomycin verilmiş Merinos koçlarda bazı rumen sıvısı değerleri(Uludağ Üniversitesi, 1997) Cengiz, Fahrünisa; Aydın, Cenk; Türkmen, İsmet; Yavuz, H. Melih; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Fizyoloji Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı.Bu çalışmada sürekli rumen kanülü takılmış 2-2.5 yaşlı (55-60 kg ağırlığında) 3 baş Karacabey Merinos Koçu materyal olarak kullanıldı. Hayvanlara günde 700 g toz kuzu besi yemi ile 500 g fiğ samanı sabah akşam yedirildi. Kontrol, deneme (yemlere 25 ppm flavomycin ilavesi) ve son kontrol dönemlerinde her seferinde 100 ml rumen sıvısı alınarak pH, protozoon sayısı, ayrımı, rumen sıvısı Na ve K'u yönlerinden incelendi. Kontrol, denerne ve son kontrol dönemlerine ilişkin veriler sırasıyla; pH; 6.81, 6. 75, 6.67, protozoon sayısız 880.20, 777.20, 754.20x 103/ml,Na; 115.70, 113.10, 113.50 mEq/l, K; 29.60, 36.40, 33.10 mEq/l olarak bulunmuştur. Bu dönemlerde protozoa tiplerinin yüzde oranları da farklı bulunmuştur.